Gazdaság

Kevesebben juthatnak lakásfenntartási- és fűtéstámogatáshoz

Kevesebben juthatnak lakásfenntartási- és fűtéstámogatáshoz

2011. augusztus 30., kedd
Kevesebben juthatnak lakásfenntartási- és fűtéstámogatáshoz

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) becslése szerint szeptembertől 700-800 ezren részesülhetnek majd lakásfenntartási támogatásban, amelynek szeptember 1-jei hatállyal részévé válik a fűtési támogatás is - ismerteti a Népszabadság.

A napilap korábbi adatai szerint jelenleg közel egymillió család részesül kifejezetten csak szociális gáz- és távhő-ártámogatásban. Ha ehhez hozzáveszik, hogy számos más jogcímen is igényelhető lesz a támogatás, a kormány szándékai ellenére sokan eleshetnek majd a kedvezményektől - hívja fel a figyelmet a Népszabadság. A támogatásra az önkormányzatok szociális normatívái között az idei költségvetés mintegy 22,5 milliárd forintot biztosít - közölte a Nefmi. A korábbi években csupán az energiatámogatásra évi 100 milliárd forintnyi összeg ment ki. Ráadásul az eddigiekhez képest sokkal több jogcímen nyújtható be az igény. Vezetékes/palackos gáz, távhő, fa, szén, áram vagy bármi más fűtési mód esetén van esély a kedvezményekre. Ezen túlmenően többek között lakbérre, albérletre, közös költségre, csatornahasználati díjra, szemétszállításra, a világításra és vízfogyasztásra is kaphatnak segítséget a rászorulók. A napilap szerint a kormány úgy fog jóval több lehetséges jogcímen az eddigieknél kevesebb pénzt szétosztani, hogy alapos szűrések lesznek: mostantól az önkormányzatoknak "jövedelmi" mellett "vagyoni" ellenőrzést is kell végezniük az elbírálás előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.