Gazdaság

Több új gyógyszert támogat az egészségpénztár

Több új gyógyszert támogat az egészségpénztár

2011. július 30., szombat
Több új gyógyszert támogat az egészségpénztár

Tizenegy új hatóanyaggal bővült az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által támogatott gyógyszerek köre, emellett életbe lépett az a szabályozás, amelynek köszönhetően októbertől az emberek sokat spórolhatnak, ha az azonos hatóanyagú készítmények közül a legkedvezőbb árú és támogatású, úgynevezett preferált gyógyszereket kérik orvosuktól, gyógyszerészüktől.

Az elmúlt évben új gyógyszeres terápiát még csak elvétve tudott befogadni a támogatott készítmények közé a biztosító. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek a Magyar Közlöny szerdai számában megjelent rendelete révén 11 új hatóanyag árát támogatják, ezek a többi között szívritmuszavarok, szív- és érrendszeri megbetegedések, veseelégtelenség, illetve egyes onkológiai vagy csontritkulással járó betegségek kezelésére szolgálnak. Emellett a rendelettel a "generikus", vagyis az azonos hatóanyagú készítmények piacra jutása is könnyebb lesz a jövőben. Amikor egy készítmény szabadalmi védettsége lejár, egyenértékű és helyettesíthető készítmények léphetnek a piacra. Az új szabályozás elősegíti, hogy az érintett gyártók jelentősebb mértékű árcsökkentéseket nyújtsanak be az egészségbiztosítási pénztárhoz. Ezáltal az új készítmények a korábbihoz képest átlagosan tíz százalékkal alacsonyabb áron jöhetnek be a támogatási rendszerbe, ezzel együtt pedig a lakossági térítési díjak is csökkennek majd. Azon gyógyszerek esetében, amelyeknél a szabadalmi védettség már több mint egy éve lejárt, az árverseny gyakorisága az eddigi negyedévről fél évre változik. Ez azt is jelenti, hogy ha a betegek az adott hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek közül a legkedvezőbb árú készítményt kívánják szedni, akkor nemcsak egy negyedévben, hanem féléven keresztül ugyanannyit kell majd fizetni a gyógyszerért. További módosítást jelent, hogy eddig a gyógyszergyártók a licitálás során egymás árcsökkentését nyomon követhették, az új rendszer szerint azonban úgynevezett vaklicit lép életbe. Az OEP korábban erről azt mondta, hogy ezzel a módosítással nagyobb lesz az árverseny, ettől pedig csökkenő lakossági térítési díjak remélhetőek. A legolcsóbb gyógyszerek a közgyógyellátásban is elérhetőek lesznek, továbbá ezek az adott hatóanyagra jellemző maximális társadalombiztosítási támogatást megkapják. Azokhoz a gyógyszerekhez viszont, amelyek a referencia-gyógyszer áránál öt százalékkal drágábbak, tizenöt százalékkal alacsonyabb összegű támogatást ad az OEP. A miniszteri rendelet arról is rendelkezik: a preferált készítmények gyártóinak nyilatkozniuk kell arról, hogy az adott féléves időszakra készítményükből vállalják a magyar lakosság gyógyszerellátását. Ha pedig esetleges gyógyszerellátási problémáról érkezik bejelentés, a biztosító jogosult a következő legkedvezőbb árú gyógyszer preferált körbe való bevonására, így biztosított lesz az állandó gyógyszerellátás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.