Gazdaság

Adófizetési kötelezettség elmulasztásának jogkövetkezményei

Adófizetési kötelezettség elmulasztásának jogkövetkezményei

2011. június 16., csütörtök
Adófizetési kötelezettség elmulasztásának jogkövetkezményei

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felfüggeszti azon adózók adószámát, akik adófizetési (adóelőleg-fizetési) kötelezettségüknek az esedékességtől számított 365 napon belül nem tesznek eleget.

Az adószám alkalmazásának felfüggesztése határozatlan időtartamú, a határozatot az adóhatóság hirdetmény útján közli az adózóval. Az adószám felfüggesztés időszakára az adózó adó-visszaigénylést, adó-visszatérítést, költségvetési támogatásigénylést a felfüggesztés megszűnését követően sem érvényesíthet, illetve ezen időszakban a túlfizetés visszatérítését sem kérheti. Az adófizetési kötelezettség elmulasztása miatt felfüggesztett adószámot az adóhatóság nem törli a nyilvántartásából, és a felfüggesztés a kötelezettség pótlásával megszűnik. A NAV a honlapján közzéteszi azon adózók listáját, akiknek az adószáma felfüggesztésre/törölésre került.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.