Gazdaság

Kedvezne Közép-Európának az euró felbomlása?

Kedvezne Közép-Európának az euró felbomlása?

2011. január 13., csütörtök
Kedvezne Közép-Európának az euró felbomlása?

Rövid távon nagyon megszenvednék a közép-kelet-európai euróvárományos tagjelöltek az euróövezet felbomlását, ám hosszú időtávlatban a következmények nem lennének feltétlenül olyan rosszak, mint ahogy első pillantásra tűnik.

A valutaunió szétesése előbb-utóbb akár "nettó pozitív" fejleménynek is bizonyulhatna a keleti EU-térség számára - vélekedtek csütörtökön megjelent elméleti elemzésükben londoni felzárkózó piaci elemzők. A Capital Economics nevű vezető citybeli pénzügyi tanácsadó cég szakelemzői szerint az euróövezet felbomlása ugyan nem küszöbönálló veszély, de a kockázatok arra mutatnak, hogy 3-5 éves távlatban egy vagy több ország távozik a valutaunióból. A ház szerint egy ilyen fejleménynek "nagy és azonnali" negatív hatása lenne a felzárkózó Európára: a térség piacairól megindulna a tőkemenekítés a biztonságos eszközökbe, ami a helyi fizetőeszközök, részvények és kötvények meredek gyengüléséhez vezetne. Hosszú távon azonban az euróövezet szétesése erőteljesebb növekedéshez vezetne Nyugat-Európában, aminek már kedvező hatásai lennének a kelet-európai gazdaságokra is - áll a Capital Economics londoni elemzőinek csütörtökön nyilvánosságra hozott forgatókönyvében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.