Gazdaság

Adószám-felfüggesztés a beszámoló elmulasztásáért

Adószám-felfüggesztés a beszámoló elmulasztásáért

2010. október 31., vasárnap
Adószám-felfüggesztés a beszámoló elmulasztásáért

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény négy éve nyújt lehetőséget az állami adóhatóságnak arra, hogy az adószám felfüggesztés lehetőségével a jogszabályi kötelezettségek betartására ösztönözze a működő vállalkozásokat, illetve ezen eszköz segítségével kiszűrje a fiktív adózókat. A jogszabály újabb módosításával mára már a számviteli törvény szerinti beszámoló (első ízben a 2009. évre vonatkozó beszámoló) letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség teljesítésének elmulasztása is adószám felfüggesztést vonhat maga után - tájékoztat az APEH sajtóközleménye.

A számviteli törvényben a kötelezettség teljesítésére előírt határidő eredménytelen elteltét követően az állami adóhatóság 15 napos határidő kitűzésével felhívja a mulasztott adózókat a beszámoló közzétételének pótlólagos teljesítésére. Amennyiben adózó a felhívás szerinti határidőben sem teljesíti kötelezettségét az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Céginformációs Szolgálata részére, úgy az adóhatóság az adózó adószám alkalmazását 60 napos határozott időtartamra felfüggeszti. Az adószám felfüggesztés tényéről az állami adóhatóság az APEH központi honlapján (www.apeh.hu) hirdetményben hívja fel a figyelmet, mely közzététel a határozott időtartam kezdő és záró időpontját is tartalmazza. A dél-alföldi régióban összesen közel 36400 társaság volt kötelezett a 2009. adóévre vonatkozó beszámoló benyújtására. Ebből Bács-Kiskun megyében (a várt 16942 helyett) 13586–an, Békés megyében (a 7168-ból) 6203-an, Csongrád megyében (a várt 12284 helyett) 10575-en tettek eleget ezen kötelezettségüknek. Az adóhatóság több mint 6000 adózó (ebből 3.356 Bács-Kiskun megyei, 965 Békés megyei és 1709 Csongrád megyei adózó) részére küldött felhívást a kötelezettség pótlólagos teljesítésére. A felhívás kézhezvételét követően Bács-Kiskun megyében 750-en, Békés megyében 323-an, Csongrád megyében pedig 772-an pótolták mulasztásukat. Mindez azt eredményezi, hogy a Dél-Alföldön a beszámoló benyújtására és közzétételére kötelezett adózók 11,5%-a számíthat arra, hogy – kötelezettségük megszegése miatt – adószámuk határozott idejű felfüggesztéséről intézkedik az adóhatóság. Fontos tudni, hogy adószám felfüggesztés esetén az adózó a közösségi adószámát sem használhatja, továbbá hogy az adószám felfüggesztéséhez az általános forgalmi adózás területén is kapcsolódnak jogkövetkezmények. Az adószám felfüggesztés időtartama alatt az áfa törvény az adózó kötelezettségeit változatlanul hagyja, jogait (például adólevonási jogát) azonban korlátozza. A számla befogadók részéről tehát mindenképpen szükséges ellenőrizni a számlakibocsátók adószámának állapotát. Amennyiben az adózó a felfüggesztés időtartama alatt sem tesz eleget a beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, akkor az adólevonási jog időleges (60 napos) tiltásán túl azzal is számolnia kell, hogy az adószám felfüggesztés határozott időtartamú lejártát követően az állami adóhatóság haladéktalanul kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását a cégbíróságtól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.