Gazdaság

Befürdenek a makói fürdővel?

Befürdenek a makói fürdővel?

2010. szeptember 14., kedd
Befürdenek a makói fürdővel?

Jogsértően nyújtott kamat nélküli tulajdonosi kölcsönt a makói önkormányzat az élményfürdő beruházójának – írja a hírTV.hu. Mintegy másfél milliárdos uniós támogatást nem fizetnek ki, amíg nem törvényes minden szerződés. A kamat utólagos elszámolása évi 300 millió forinttal emelné az üzemeltetési költséget.

Ahogy a hírTV hírül adta, a tervek szerint jövő nyáron nyílik meg a három és fél milliárd forintból épülő makói élményfürdő. Másfél milliárdos uniós támogatást nyert a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökségtől (DARFÜ) az önkormányzati tulajdonú Makói Fürdőfejlesztő Kft., a kétmilliárdos önerőt a makói önkormányzat kötvénykibocsátással teremtené elő és kamatmentes tagi kölcsönként adja a kft.-nek. „A pénzügyi megtérülési számításokat úgy készítették el, hogy nem számoltak a hitel kamatával, ezáltal ez a pénzügyi terv nem is felel meg az európai uniós elvárásoknak” – mondta el a hírTV-nek

Weszely Tamás

gazdasági szakértő. Emiatt a nemzeti és a regionális fejlesztési ügynökség is felül fogja vizsgálni az ügyet. Ameddig ez a vizsgálat tart várhatóan nem utalják az uniós támogatást sem, így akár le is állhat a beruházás.

A DARFÜ szeptember elején is levélben figyelmeztette a makói városi céget, hiszen a kamatmentes tagi kölcsön ellentétes az uniós szabályozással. „Politikai nyomásra született a döntés, hogy a pályázatot támogatásban kell részesíteni” – mondta el

Bakos Tamás

. A baloldal által kinevezett DARFÜ vezetése is felhívta rá a figyelmet, hogy az a konstrukció, mely alapján az önrészt kívánják biztosítani nem megfelelő, az EU bizottságának jelentéséből kiderült: „ez a finanszírozási forma tiltott támogatásnak minősül” – tette hozzá a gazdasági szakértő.

További részleteket a hírTV honlapján olvashat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.