Gazdaság

The Guardian: a magyar kormány nyerésre áll

The Guardian: a magyar kormány nyerésre áll

2010. augusztus 10., kedd
The Guardian: a magyar kormány nyerésre áll

A magyar kormány egyelőre nyerésre áll a nemzetközi szereplőkkel való szembenállás során - olvasható a The Guardianban megjelent cikkében. A szerző, Mark Weisbrot szerint az IMF által követelt politika fékezte a gazdaság talpra állását, és egy ponton valakinek ki kell mondania, hogy ami elég, az elég.

Magyarország kormánya az utóbbi hónapokban sok befolyásos érdekkel szállt szembe, és egyelőre nyerésre áll - jegyzi meg a cikk elején a szerző.

Mark Weisbrot

kiemelte: a Financial Times júliusban, amikor a magyar kormány „csomagolni küldte” a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), azt hangoztatta, hogy az IMF nem engedhet a költségvetési fegyelem lazulásával szimpatizáló kormányoknak. Magyarország ellenszegülése vélhetően az IMF és az európai hatóságok által szorongatott más kormányokra is átterjedhet. Emlékeztet: a kormány július elején először is bankadót vezetett be, majd elutasította, hogy eleget tegyen az IMF a költségvetési hiány további csökkentésére vonatkozó követeléseinek. Mindazokban a döntésekben, amelyeket az Orbán-kormány hozott, van némi gazdasági logika - vélekedik Mark Weisbrot. A bankadó a GDP 0,5 százaléka, ami jelentős egy olyan kormány számára, amely csökkenteni próbálja a hiányt. A bankok - amelyek felelőtlen hitelezési tevékenységük révén az Egyesült Államokban és másutt is jelentős részben okolhatók éppen azokért a gondokért, amelyekkel Magyarország küszködik - a gazdasági stagnálás közepette is nyereségesek, ez alkalmas terület adószedésre. Az IMF által követelt prociklikus politika - a költségvetési lefaragások és az adóemelések - fékezte a gazdaság talpra állását, és egy ponton valakinek ki kell mondania, hogy ami elég, az elég - írja a szerző. További részleteket

a Magyar Nemzet honlapján

olvashat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.