Gazdaság

Borfeszt: ráfáztak a borászok és a borkedvelők is

Borfeszt: ráfáztak a borászok és a borkedvelők is

2010. május 25., kedd
Borfeszt: ráfáztak a borászok és a borkedvelők is

A hideg, az eső, a szél és a bor nem fér meg egymás mellett

Hatnapos hideg és eső rontotta el a szegedi borfesztivál hangulatát. A Széchenyi téren a legnevesebb borászok is kóstoltatták nedűiket. A standok bérlői nem ezen a gasztronómiai seregszemlén gazdagodtak meg. A hideg és az eső miatt több borász napokig ki sem nyitotta standját a XVI. Szegedi Borfesztiválon. Az egyik élelmes pincészet a télen szokásos forralt borral csalogatta a vendégeket. Túl nagy bevételt ez a húzás sem jelentett, egymásra borított padok jelezték, hogy az emberek ilyen időben nem kívánják még a bort sem. A borászok azt számolgatták, hogyan tudják kigazdálkodni a borsos bérleti díjat. A faházak négyzetméteréért a város 45 ezer forintot szedett be, és ehhez jött még a szállásdíj és az alkalmazott fizetése. Azt hallottuk, hogy legalább egymillió forint forgalmat kellett egy közepes stand bérlőjének lebonyolítani ahhoz, hogy nullszaldós legyen a szegedi borfesztiválozás. „A borfesztiválokon nem a pénzkereset dominál, az idei szegedi például – az időjárás miatt – kőkemény veszteség lesz” – mondta Frittman János soltvadkerti borász. „Elsősorban borainkra szeretnénk felhívni a figyelmet, és a borbarátokkal a személyes kontaktust nagyon fontosnak tartjuk. Nálunk az első számú borfesztivál a szegedi, évek alatt rengeteg barátot szereztünk, az itteni seregszemlének valahogy más a hangulata, mint máshol” – jegyezte meg a borász. A hagyományoknak megfelelően idén is több Az év borásza címmel kitüntetett termelő mutatta be remekeit: a látogatók megkóstolhatták a villányi Bock József és Polgár Zoltán, a dél-balatoni Konyári János, a soltvadkerti Frittmann János, a szekszárdi Takler Ferenc, az egri Lőrincz György mellett a Malya Ernő irányította Nyakas Pincészet borait is. Idén első alkalommal Szeged közigazgatási határain belül készített bort is kóstolhattak a vendégek a Széchenyi téren. A Szeged Cuvée alapanyagát a 71 esztendős Újvári Mihály kiskundorozsmai szőlőtőkéiről szüretelték le. A fesztiválra készített házasításban 45-45 százalék cserszegi fűszeres és rajnai rizling, 9 százalék Zala gyöngye és 1 százalék ezerfürtű van. Az ásotthalmi borász, Somodi Sándor azt hangsúlyozta, hogy a jó bornak is kell a cégér, ezért nagyon fontos, hogy minőségi borokat kapjanak a vendégek. „Szegeden már megtanulták az emberek, hogy milyen a jó bor. Kíváncsiak fejlődésre, mindenkinek megvan a kedvenc bora. Fejlődés mutatkozik a magyar borkultúrában, de még van mit tennünk” – mondta Somodi Sándor. A seregszemlét borverseny előzte meg, amelyen avatott bírálók százhúsz benevezett bor közül választották ki a fesztivál legjobbjait. Az idei esztendőben a fesztivál „bajnokának” a Csányi pincészet 2007-es Chateau Teleki Villányi Cabernet Sauvignonját választották, a legszebb fehérbor az Istvándy pincészettől a 2008-as Badacsonyi Golgota hárslevelű-sárga muskotály házasítása, a legszebb vörösbor pedig a Sauska borászat 2007-es Villány Cuvée 7-je lett, míg a zsűri döntése alapján a legszebb desszertbornak járó díjat a Monyók pincészet 1999-es Tokaji 6 puttonyos aszújáért érdemelte ki.
Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.