Hatnapos hideg és eső rontotta el a szegedi borfesztivál hangulatát. A Széchenyi téren a legnevesebb borászok is kóstoltatták nedűiket. A standok bérlői nem ezen a gasztronómiai seregszemlén gazdagodtak meg. A hideg és az eső miatt több borász napokig ki sem nyitotta standját a XVI. Szegedi Borfesztiválon. Az egyik élelmes pincészet a télen szokásos forralt borral csalogatta a vendégeket. Túl nagy bevételt ez a húzás sem jelentett, egymásra borított padok jelezték, hogy az emberek ilyen időben nem kívánják még a bort sem. A borászok azt számolgatták, hogyan tudják kigazdálkodni a borsos bérleti díjat. A faházak négyzetméteréért a város 45 ezer forintot szedett be, és ehhez jött még a szállásdíj és az alkalmazott fizetése. Azt hallottuk, hogy legalább egymillió forint forgalmat kellett egy közepes stand bérlőjének lebonyolítani ahhoz, hogy nullszaldós legyen a szegedi borfesztiválozás. „A borfesztiválokon nem a pénzkereset dominál, az idei szegedi például – az időjárás miatt – kőkemény veszteség lesz” – mondta Frittman János soltvadkerti borász. „Elsősorban borainkra szeretnénk felhívni a figyelmet, és a borbarátokkal a személyes kontaktust nagyon fontosnak tartjuk. Nálunk az első számú borfesztivál a szegedi, évek alatt rengeteg barátot szereztünk, az itteni seregszemlének valahogy más a hangulata, mint máshol” – jegyezte meg a borász. A hagyományoknak megfelelően idén is több Az év borásza címmel kitüntetett termelő mutatta be remekeit: a látogatók megkóstolhatták a villányi Bock József és Polgár Zoltán, a dél-balatoni Konyári János, a soltvadkerti Frittmann János, a szekszárdi Takler Ferenc, az egri Lőrincz György mellett a Malya Ernő irányította Nyakas Pincészet borait is. Idén első alkalommal Szeged közigazgatási határain belül készített bort is kóstolhattak a vendégek a Széchenyi téren. A Szeged Cuvée alapanyagát a 71 esztendős Újvári Mihály kiskundorozsmai szőlőtőkéiről szüretelték le. A fesztiválra készített házasításban 45-45 százalék cserszegi fűszeres és rajnai rizling, 9 százalék Zala gyöngye és 1 százalék ezerfürtű van. Az ásotthalmi borász, Somodi Sándor azt hangsúlyozta, hogy a jó bornak is kell a cégér, ezért nagyon fontos, hogy minőségi borokat kapjanak a vendégek. „Szegeden már megtanulták az emberek, hogy milyen a jó bor. Kíváncsiak fejlődésre, mindenkinek megvan a kedvenc bora. Fejlődés mutatkozik a magyar borkultúrában, de még van mit tennünk” – mondta Somodi Sándor. A seregszemlét borverseny előzte meg, amelyen avatott bírálók százhúsz benevezett bor közül választották ki a fesztivál legjobbjait. Az idei esztendőben a fesztivál „bajnokának” a Csányi pincészet 2007-es Chateau Teleki Villányi Cabernet Sauvignonját választották, a legszebb fehérbor az Istvándy pincészettől a 2008-as Badacsonyi Golgota hárslevelű-sárga muskotály házasítása, a legszebb vörösbor pedig a Sauska borászat 2007-es Villány Cuvée 7-je lett, míg a zsűri döntése alapján a legszebb desszertbornak járó díjat a Monyók pincészet 1999-es Tokaji 6 puttonyos aszújáért érdemelte ki.