Gazdaság

Bezárnak a román adómentes üzletek

Bezárnak a román adómentes üzletek

2010. május 21., péntek
Bezárnak a román adómentes üzletek

A román kormány felfüggeszti a duty-free üzletek engedélyének kiadását, a jelenlegi engedélyek érvényességét öt évre korlátozza, de abban az időszakban újakat nem ad ki – áll az adócsalás visszaszorítását célzó tervezetben - adja hírül az Erdély Ma hírportál.

A kormány azzal indokolja a boltok bezárását, hogy az Országos Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF), a Román Rendőrség, a Határrendőrség, a Pénzügyőrség jelentéseiből kiderül: a kétes származású javak nagy része 2009-ben a duty-free boltokból származik. A belügyminisztérium és az ANAF adatai szerint az adómentes boltok hozzájárulása az állami költségvetéshez elenyésző, mivel vagy veszteséget, vagy csekély profitot jelentenek be, a duty-free boltok működése gazdaságilag sem indokolt. A Pénzügyőrség szerint a cigarettacsempészet fő helyszíne az ukrajnai és Moldova Köztársaságbeli határ, valamint Konstanca kikötője. A boltok felszámolásáig a kabinet korlátozza az egy személynek eladható jövedéki adó nélküli cigaretta és ital mennyiségét. Jelenleg 50 engedélyezett adómentes üzlet működik, ebből 45 valamely határátkelőnél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.