Gazdaság

A szociális támogatások átalakítására és a vagyonadó bevezetésére lenne szükség

A szociális támogatások átalakítására és a vagyonadó bevezetésére lenne szükség

2009. április 2., csütörtök
A szociális támogatások átalakítására és a vagyonadó bevezetésére lenne szükség

A válságból kilábalás érdekében a szociális támogatások rendszerének átalakítására és a vagyoni jellegű adók, például az ingatlanadó bevezetésére lenne szükség - jelentette ki Rácz Margit, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének kutatási igazgatója csütörtökön Szegeden.

A magyar költségvetésből szociális támogatásra fordított összegek aránya határozottan magasabb, mint az uniós országok többségében - mondta a kutató a Szegedi Tudományegyetem Európa-tanulmányok Központjának konferenciáján.

Rácz Margit

szerint ez az a terület, amelyhez nagyon nehéz hozzányúlni, de nem kerülhető el a rendszer átalakítása, a "fűnyíró-elv" azonban nem alkalmazható. Helyette az önkormányzatokkal együttműködő, kidolgozott, átgondolt programra, és munkahelyteremtésre lenne szükség. Az elmúlt húsz évben Magyarországon olyan jelentős jövedelemkülönbségek alakultak ki, hogy indokolt a vagyonadó bevezetésére, ehhez azonban nem volt meg a politikai bátorság - fogalmazott a kutatási igazgató. A vagyoni jellegű adók kivetése a bérekre rakódó terhek csökkentése előtt is megnyitná a lehetőséget - vélte a szakember, aki pillanatnyilag a gazdasági teljesítmény, illetve az export csökkenése miatt nem lát lehetőséget az adócsökkentésre. Az adók mérséklése csak hosszú távon - a válság mélypontján átlendülve - képzelhető el - fűzte hozzá. A kutató úgy véli, az ingatlanadó - amelynek bevezetéséhez az előkészületeket már el kellett volna kezdeni - a lakosság adózással kapcsolatos szemléletében is gyökeres változásokat hozhatna. A költségvetési hiány nagyságával kapcsolatban Rácz Margit kifejtette, Magyarországnak az igen magas külső finanszírozási igény miatt példát kell mutatnia a deficit kordában tartásával. A 70 százalék feletti államadósságban magas a rövid lejáratú hitelek aránya, amelyeket vissza kell fizetni. A finanszírozáshoz pedig szükség van a bizalom visszaállítására. Ehhez segítséget nyújtana az adórendszerrel kapcsolatos hosszú távú szabályozás is, amelyben a parlamenti pártok között összhang van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.