Gazdaság

A Vajdaság befektetési lehetőségeket kínál a magyar vállalkozóknak

A Vajdaság befektetési lehetőségeket kínál a magyar vállalkozóknak

2009. március 27., péntek
A Vajdaság befektetési lehetőségeket kínál a magyar vállalkozóknak

A gazdasági válság arra ösztönöz, hogy határok nélkül, az erőket összefogva próbáljuk legyőzni a nehézségeket; a Vajdaság ennek elősegítésére számos lehetőséget kínál a befektetőknek - mondta Bojan Pajtic, a Vajdasági Végrehajtó Tanács elnöke az ITD Hungary által Szegeden, a magyar befektetőknek szervezett konferencia sajtótájékoztatóján.

Az elnök hangsúlyozta: a munkahelyteremtés érdekében a kormányzati programok mellett a vajdasági vezetés több önálló támogatást is ad, köztük készpénzt, kedvezményes hitelt, pályakezdő, és vissza nem térítendő támogatást. Kifejtette: a szerbiai gazdaság számos előnyt kínál, hiszen egyrészt nagyon kedvező az adópolitika, másrészt a fennálló szabadkereskedelmi egyezmény Oroszországgal is nagy lehetőségeket tartogat. Emellett a helyi önkormányzatok és a Vajdaság is külön programokat fogalmazott meg a befektetések ösztönzésére. Ilyen például, hogy 1300 euró támogatást kapnak az alkalmazott személyek után a munkahelyteremtők. Ösztönző programot dolgoztak ki a pályakezdők foglalkoztatására, külön program van a kedvezményes hitelekre, amelyek kamatterhei mindössze 3 százalékosak. A vajdasági kormány támogatja az új technológiát alkalmazókat, ők az eszközök egy részét vissza nem térítendő támogatásként kapják, a pénz másik részét kamatmentesen, termékek formájában fizethetik vissza. Ezek igénybevétele nem zárja ki a szerbiai állami szintről érkező támogatásokat - tette hozzá

Bojan Pajtic.

A vezető az MTI kérdésére válaszolva elmondta: a Vajdaságban már most is sok magyar befektető van, közülük a legnagyobb az OTP Bank, amely 200 millió eurót fektetett be Szerbiában. Jelenléte abból a szempontból is fontos, hogy jól ismerik a magyar befektetők, és szívesen dolgoznak együtt vele. A vajdasági agráriparban is vannak magyar érdekeltségek, illetve a közelmúltban egy magyar befektetővel írtak alá szándéknyilatkozatot egy wellnesz és spa központról Zentán. A projekt 4-8 millió euró értékű.

Garamhegyi Ábel

külgazdasági kormánybiztos elmondta: a magyar vállalkozások szempontjából kifejezetten jó lehetőség a határon túli befektetés. A válsághelyzetben egyre inkább hangsúlyossá válik a régiós együttműködés - vélekedett. Hangsúlyozta: a befektetői érdeklődés nagy, kormányzati szinten pedig az a feladat, hogy megbízható, stabil, jogi, illetve üzleti környezetet biztosítsanak a vállalkozásoknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.