Gasztro

Spárga – szólóban és párban

Spárga – szólóban és párban

2010. június 13., vasárnap
Spárga – szólóban és párban
A különleges formájú és egyedi ízű spárga akár fehér, zöld vagy lila, az ínyencek kedvence már a görögök óta. No persze nem mindig volt ez így. Ugyanis évszázadokon át kulináris luxusnak számított. A „királyok zöldsége, a zöldségek királya” titulussal illeték, hiszen évszázadokkal ezelőtt csak az uralkodók asztalán tűnhetett fel. A mai kor embere így szerencsésnek mondhatja magát, hisz általában ma már a kisebb piacokon is hozzáférhető a kora nyár egyik emblematikus zöldsége. A magyar háziasszonyok közül talán még sokan idegenkednek tőle, pedig a spárga szólóban remek saláta-alapanyag, továbbá izgalmas párja lehet könnyű húsféléknek. Felhasználható raguként, vagy akár egytálételként, és desszertként is finom. Ezért érdemes egy kicsit jobban megismerkedni vele és kipróbálni ételeinkhez – pláne most, rövid ideig tartó szezonjában. Ehhez kínálunk hasznos tudnivalókat és ötleteket e héten konyhamániás Olvasóinknak. Akik pedig még többet szeretnének megtudni a zöldségek királyáról, azokat buzdítjuk, hogy látogassanak el a hétvégi Öttömösön megrendezendő XV. Spárgafesztiválra. (A fesztivál részletes programja ITT olvasható)

Spárga, csirág, nyúlárnyék…

- A közel négyezer éves múlttal rendelkező növény őshazája Eurázsia. Egy, a romok között talált étlap tanúsága szerint Pompei lakói is élvezhették ízét, termesztését pedig az egyiptomiak kezdték. - A spárga magyar neve csirág (népies elnevezése nyúlárnyék), így érdemes keresni a régi magyar szakácskönyvekben is. - Szezonja áprilisban kezdődik és júliusig tart. A szakirodalom szerint legjelentősebb hazai termelőhelyei a Tolna megyei Tengelic, valamint a Csongrád megyei Öttömös.

A fehér, a zöld és a bíborvörös…

A spárgának három fajtáját kedvelik: a fehéret, a zöldet és a kevésbé ismert (nálunk ritkán is fellelhető) bíborvöröset. A különböző színek nem különböző fajtát jelölnek, csupán eltérő termesztési technikát. A fehér spárgát földhalmozásokkal védik a napfény ellen. Szedése jóval munkaigényesebb és költségesebb, mint zöld testvére esetében, mely magas klorofill tartalma miatt a fehér spárgánál több vitamint tartalmaz. Nagyon jól mutat a tányéron – ezért főleg az éttermek használják fel a lilás-bíborvöröses fajtáját, melynek magas antociántartalma miatt enyhén kesernyés az íze.

Vásárláskor: akkor jó, ha „nyikorog”…

A spárga friss, ha vágott vége már enyhe nyomásra is levet ereszt. Ha a spárgaszálakat szorosan összefogjuk, nyikorgó hangot ad, és szálai könnyen, csattanva törnek. Vásárláskor a szára tiszta, foltmentes, közepesen vastag, kemény, csúcsa pedig tömör legyen.

Felhasználáskor: frissen, de íziben…

Magas víztartalmánál fogva – a gombához hasonlóan – érdemes még a vásárlás napján felhasználnunk. Ha mégis feltétlenül tárolnunk kell, akkor a zsenge, sérülésmentes szálak végeit csavarjuk egy nedves konyharuhába és tegyük a hűtőszekrény zöldségtárolójába. Így 1-2 napig még frissen tarthatjuk és felhasználható marad. A spárgatisztítás megkönnyítésére speciális hámozókés szolgál, de ne csüggedjünk, ha nekünk épp nincs, megteszi a burgonyahámozó is. A vékonyan megtisztított spárga alsó részéből mindig vágjunk le 2-3 centit, és távolítsuk el az esetleges fás részeket is. (Az alsó részeket, ha félretesszük, remek mártást, vagy levest készíthetünk belőle.) Mivel nem szokás karikázni, vagy darabolni sem, ezért méreténél fogva egy magas és keskeny, vagy egy széles és lapos edényt érdemes választani, amelyben puhára főzhetjük. Praktikusabb a felhasználása, és könnyebb bánni a szálakkal, ha főzéskor összekötjük névrokonával, egy spárgával. Ahhoz, hogy megőrizze üde színét, főzővizéhez tegyünk a csipetnyi só és cukor mellett citromkarikát is. Néhány perc alatt már puhára fő, így érdemes folyamatosan ráfigyelnünk. Sőt, akkor igazán finom, ha formáját megtartja (nem esik össze), és kicsit roppanós is marad.

Spárgaszezon után: mirelitként vagy üvegbe zárva…

A spárgában rejlő ízeket elmenthetjük téli szezonra is a következő tartósítási módszerekkel. - Mélyhűtőbe: a megtisztított spárgát – a zöldbabhoz hasonlóan – blansírozuk, azaz forrásban lévő vízbe dobjuk, majd szűrőlapáttal azonnal kiemeljük. Egy tálcára lapátoljuk és hagyjuk lecsepegni, száradni, majd kis zacskókba, vagy dobozkákban tesszük a fagyasztóba. - Üvegbe: a megtisztított spárgát kevés cukorral, sóval és citromlével bő, forró vízbe tesszük, és 4-5 perc alatt éppen csak puhára főzzük. Még melegen előre dunsztolt és felmelegített üvegekbe tesszük, ráöntjük a főzőlevet, tetejét szalicillal megszórjuk és lezárjuk. 2-3 napra száraz dunsztba tesszük. Az így kapott, üvegbe zárt spárgát levével együtt hasznosíthatjuk például levesek készítésekor is.

Gazdag spárgakrémleves

Hozzávalók:- 1 csirkemell - 25 dkg spárga - 1 kis fej vöröshagyma - 2 szem burgonya - 2 leveskocka - 2 dl tejföl - só - bors - petrezselyem Elkészítés: 1.5 liter vízben feloldjuk a két leveskockát, beletesszük a csirkemellet, a megtisztított, feldarabolt spárgát, a vöröshagymát és burgonyát, majd sóval, borssal ízesítjük. Ha puhára főttek a hozzávalók, kiemeljük a csirkemellet és a visszamaradt zöldségeket összeturmixoljuk. Ha szükséges át is passzírozhatjuk, majd belekeverjük a tejfölt. A főtt csirkemellet kicsontozzuk, földarabolva tesszük a leveses tányérokba. Rámerjük a forró levest és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. Pirított bagett-szeletkékkel kínáljuk.

Spárgás lasagne

Hozzávalók:- 75 dkg spárga - 5 dkg liszt - 5 dkg vaj - 1,5 dl tejszín - só, cukor - 1 csokor bazsalikom (szárított is lehet) - őrölt fekete bors - őrölt szerecsendió - 50 dkg lasagnetészta - 4 szem paradicsom - 15 dkg szeletelt gépsonka - 2 tojássárgája - 5 dkg reszelt parmezán - a tepsi kikenéséhez: vaj Elkészítés: A spárga külső vékony hártyáját leszedjük. A fejeket egymáshoz igazítjuk, majd a szálakat egyforma hosszúra vágjuk. Közben 1 liter vizet fél-fél kiskanál sóval és cukorral felforralunk. A spárgát beledobjuk és kis lángon 12-14 perc alatt, roppanósra főzzük. Szűrőlapáttal jeges vízbe szedjük és így hagyjuk kihűlni. A vajból és a lisztből rántást készítünk, 5 deci főzőlével felengedjük és 2-3 perc alatt mártás sűrűségűre főzzük. A tűzről lehúzzuk, majd a tejszínt a fölaprított bazsalikommal együtt belekeverjük. Megsózzuk, borsozzuk, csipetnyi szerecsendióval fűszerezzük, és cukorral ízesítjük. A lasagnetésztát sós vízben előfőzzük, és felhasználásig megnedvesített konyharuhára fektetjük. Egy vékonyan kivajazott tűzálló tálat egy sor tésztával kibélelünk, megkenjük a mártással és egy sor lecsöpögetett spárgával betakarjuk. A paradicsomot vékonyan fölkarikázzuk és a spárga tetejére fektetjük, erre pedig a sonka kerül. A rétegezést a tésztával elkezdve megismételjük. A maradék mártást a tojássárgájával elkeverjük és a rakottas tetejére kenjük. Végül a reszelt parmezánnal megszórjuk. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 1 óra alatt pirosra sütjük.

Spárgás rétes

Hozzávalók:- 20-20 dkg zöld és fehér spárga - 40 dkg túró - 1 csomag réteslap - 1 dl tejföl - 2-3 evőkanál búzadara - 2 tojás - 1 tojás sárgája - margarin - cukor - szerecsendió - őrölt fehér bors - só Elkészítés: A zöld és fehér spárgákat megtisztítjuk, külön-külön cukros, sós vízben megpároljuk, ügyelve arra, hogy ne főzzük túl puhára. A túrót áttörjük, és a tejföllel, a búzadarával, a tojásokkal simára keverjük. Reszelt szerecsendióval, borssal, sóval ízesítjük. A réteslapokból 2 darabot enyhén nedves konyharuhára fektetünk, az olvasztott margarinnal meglocsoljuk, és a túró felét ráhalmozzuk. A jól lecsepegtetett spárga felét váltakozó színekkel hosszában a túróra rakosgatjuk. A rétest lazán felcsavarjuk, végeit aláhajtjuk, majd óvatosan a margarinnal kikent tepsibe tesszük. A másik 2 lappal is így járunk el. A rétesek tetejét olvasztott margarinnal és tojássárgájával megkenjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük. A megsült, még meleg, arasznyi darabokra szeletelt rétest tányérra helyezzük. Hideg fokhagymakrémmel ízesített joghurtos öntetet is kínálhatunk mellé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.