Sokan azt gondolják, a gyerek azt egyen, amit szeret, amit csak megkíván, hiszen fejlődésben van a szervezete, ráér később is foglalkozni a súlyával. Sajnos ez azonban oda vezet, hogy a 6-12 éves gyerekeknek is már közel 15%-a túlsúlyos Magyarországon. A dolgos iskolás hétköznapok után a nebulók a vakáció kitörésével most már nem csak szabadságukat élvezhetik, hanem az azzal járó nassolás és „gyerekcsemegék” tömkelegét is, hiszen ezeket mintegy jutalomként, most már szabadon élvezhetik. A nagy nyári gyerekslágerek: mogyorókrém, kész chipsek, hamburger, fagyi, csokiszeletek mint üres kalóriahordozók bombázzák a gyerekszervezetet. A várva várt szünidő megváltoztatja a gyerekek étkezési szokásait is, valamint azok ritmusát. Rendszerint később kelnek fel, többet játszanak és mozognak a szabadnak. Ennek hevében azonban elfelejtenek rendesen inni, enni. Ezen kihívások a szülőktől fokozottabb odafigyelést és tervezést igényelnek mind az étrend, mind pedig a mozgás szempontjából. Az alábbiakban ehhez kívánunk segítséget nyújtani, a következő héten pedig ötletes receptekkel szolgálni. A kései ébredések ellenére is tartsuk magunkat az örök igaz mondáshoz: „Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, és vacsorázz, mint egy koldus!” Vonatkozik ez a gyerekekre is: reggeli, ebéd és vacsora hiánytalanul kövessék egymást, szükség szerint uzsonnákkal kiegészítve. Pótolhatatlan reggeli
– A terített asztalnál elköltött reggeli a legfontosabb étkezés a nap folyamán, hiszen ez biztosítja a nap indításakor az agy és izmok működéséhez szükséges megfelelő energia- és tápanyagmennyiséget. – A reggelihez felhasznált kenyérféle, péksütemény teljes kiőrlésű legyen, hiszen rosttartalmának köszönhetően hosszabb időre jóllakottságérzetet biztosít majd a nap folyamán. – A szendvicsek feltétje a megfelelő mennyiségű fehérjét és energiát adó sajt, túró, vajkrém, tojás legyen. – Minden esetben a reggelihez társuljon vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag friss zöldség, például paprika, paradicsom, zöldhagyma is. – Reggeli, vagy idő hiányában a mindig kéznél lévő müzli szeletek és teljes kiőrlésű gabonából készült kekszek, gyümölcsök, vagy túró rudi megfelelő lehet. Teljes értékű ebéd
– Használjuk ki, hogy nyáron, saját idényében sokféle zöldség és gyümölcs terem. Készítsünk ebédre ezek felhasználásával levest, főzelékeket, rakott, töltött, csőben sült ételeket, párolt vagy hirtelen sütött köreteket. – Olyan ételeket tegyünk a gyerkőcök elé, amelyeknek alacsony a telítettzsírsav- és koleszterintartalmuk, könnyen emészthetőek. Lehet mindez túlzott óvatosságnak tűnik, de a jövőjükre nézve ezek mégis fontos szempontok. Így például a húsokat gyakrabban kínáljuk párolva, grillezve, mint pörkölt formájában. – Mutassuk meg, hogy a burgonya nem csak sütve finom. A burgonya vagy rizses köret mellé vagy helyett kínáljunk párolt vagy sült zöldségeket, esetleg salátát is. Könnyű vacsora
– A vacsorát általában már együtt fogyasztja el az egész család, emiatt manapság, már fontosabb és nagyobb szerepet kap a reggelinél, és ebédnél. Ugyanakkor logikus, hogy pont ekkor kellene a mennyiségre és minőségre leginkább figyelni, hiszen éjszaka a szervezetnek már pihennie és regenerálódnia kellene, nem pedig húshegyeket és édességeket emészteni. – Hideg vacsoraként előtérbe kerülnek a szendvicsek: májkrémes, körözöttes kenyér, melegszendvics ajánlható sok zöldség melléadásával. – Amennyiben a család meleg vacsorát fogyaszt, legyen az mennyiségileg és tápanyagok szempontjából is szegényebb: estefelé már csak sovány húsok, rizs, párolt zöldség kerüljön az asztalra. Tízórai vagy uzsonna
– Az étkezések között időszak remek apropó a nassolásra. Chips, ropi, csoki – tartsuk őket távol és ami még fontosabb, ne legyenek szem előtt. – Otthoni tízóraira vagy uzsonnára megfelelő lehet egy pohár kakaó, joghurt, vagy esetleg egy gyümölcs, néhány keksz, vagy müzli társaságában. …és folyadék minden mennyiségben
– A nyári melegben a gyerekek folyadékigénye akár két liter is lehet, így fokozott figyelmet igényel a folyadékpótlás. – Kínáljunk lehűtött vizet, ásványvizet, gyümölcsleveket (szűrt/rostos), vagy teát, limonádét. – Az édes, cukrozott szénsavas üdítők helyett inkább válasszunk egy édes tejitalt, vagy házi szörpöt. Ne tiltsunk!
Ne tiltsuk el az édességektől, gyorséttermi ételektől gyermekeinket, hiszen az ő saját kis társadalmi normáikhoz mindez hozzátartozik. De nem szabad, hogy az egészségtelen szokások rendszerré váljanak. Így a süteményeket, édességeket, tartogassuk inkább a hétvégi ebéd utánra, vagy vendégségre. Az édes, cukros üdítőket is csak ünnepnapokon kínáljuk. A különböző ételek elkészítésébe a gyerkőcöket is bevonhatjuk. Ráadásul így biztosak lehetünk majd benne, hogy „gyerekbarát” finomságok születnek. A heti étrend előre is összeállítható, szem előtt tartva, hogy a kedvenc ételek mellett más, értékes és finom ennivaló is helyet kapjon. Hasznos tevékenység együtt megvenni a hozzávalókat. Ilyenkor megismerkedhetnek a lurkók a különböző hozzávalókkal, hogy miből mennyit kell venni, és milyen hozzávalókból mi mindent lehet készíteni. Így a kicsik szüleikkel együtt tanulhatják az egészséges táplálkozás alapjait. Most már csak egy kérdés maradt: „Na de akkor mit ehet a gyerek?” – hamarosan jönnek az ízletes és egészséges alternatívák.