Gasztro

Kölyökkonyha – egészségesen nyáron is – 1. rész

Kölyökkonyha – egészségesen nyáron is – 1. rész

2010. június 20., vasárnap
Kölyökkonyha – egészségesen nyáron is – 1. rész
Sokan azt gondolják, a gyerek azt egyen, amit szeret, amit csak megkíván, hiszen fejlődésben van a szervezete, ráér később is foglalkozni a súlyával. Sajnos ez azonban oda vezet, hogy a 6-12 éves gyerekeknek is már közel 15%-a túlsúlyos Magyarországon. A dolgos iskolás hétköznapok után a nebulók a vakáció kitörésével most már nem csak szabadságukat élvezhetik, hanem az azzal járó nassolás és „gyerekcsemegék” tömkelegét is, hiszen ezeket mintegy jutalomként, most már szabadon élvezhetik. A nagy nyári gyerekslágerek: mogyorókrém, kész chipsek, hamburger, fagyi, csokiszeletek mint üres kalóriahordozók bombázzák a gyerekszervezetet. A várva várt szünidő megváltoztatja a gyerekek étkezési szokásait is, valamint azok ritmusát. Rendszerint később kelnek fel, többet játszanak és mozognak a szabadnak. Ennek hevében azonban elfelejtenek rendesen inni, enni. Ezen kihívások a szülőktől fokozottabb odafigyelést és tervezést igényelnek mind az étrend, mind pedig a mozgás szempontjából. Az alábbiakban ehhez kívánunk segítséget nyújtani, a következő héten pedig ötletes receptekkel szolgálni. A kései ébredések ellenére is tartsuk magunkat az örök igaz mondáshoz: „Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, és vacsorázz, mint egy koldus!” Vonatkozik ez a gyerekekre is: reggeli, ebéd és vacsora hiánytalanul kövessék egymást, szükség szerint uzsonnákkal kiegészítve.

Pótolhatatlan reggeli

– A terített asztalnál elköltött reggeli a legfontosabb étkezés a nap folyamán, hiszen ez biztosítja a nap indításakor az agy és izmok működéséhez szükséges megfelelő energia- és tápanyagmennyiséget. – A reggelihez felhasznált kenyérféle, péksütemény teljes kiőrlésű legyen, hiszen rosttartalmának köszönhetően hosszabb időre jóllakottságérzetet biztosít majd a nap folyamán. – A szendvicsek feltétje a megfelelő mennyiségű fehérjét és energiát adó sajt, túró, vajkrém, tojás legyen. – Minden esetben a reggelihez társuljon vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag friss zöldség, például paprika, paradicsom, zöldhagyma is. – Reggeli, vagy idő hiányában a mindig kéznél lévő müzli szeletek és teljes kiőrlésű gabonából készült kekszek, gyümölcsök, vagy túró rudi megfelelő lehet.

Teljes értékű ebéd

– Használjuk ki, hogy nyáron, saját idényében sokféle zöldség és gyümölcs terem. Készítsünk ebédre ezek felhasználásával levest, főzelékeket, rakott, töltött, csőben sült ételeket, párolt vagy hirtelen sütött köreteket. – Olyan ételeket tegyünk a gyerkőcök elé, amelyeknek alacsony a telítettzsírsav- és koleszterintartalmuk, könnyen emészthetőek. Lehet mindez túlzott óvatosságnak tűnik, de a jövőjükre nézve ezek mégis fontos szempontok. Így például a húsokat gyakrabban kínáljuk párolva, grillezve, mint pörkölt formájában. – Mutassuk meg, hogy a burgonya nem csak sütve finom. A burgonya vagy rizses köret mellé vagy helyett kínáljunk párolt vagy sült zöldségeket, esetleg salátát is.

Könnyű vacsora

– A vacsorát általában már együtt fogyasztja el az egész család, emiatt manapság, már fontosabb és nagyobb szerepet kap a reggelinél, és ebédnél. Ugyanakkor logikus, hogy pont ekkor kellene a mennyiségre és minőségre leginkább figyelni, hiszen éjszaka a szervezetnek már pihennie és regenerálódnia kellene, nem pedig húshegyeket és édességeket emészteni. – Hideg vacsoraként előtérbe kerülnek a szendvicsek: májkrémes, körözöttes kenyér, melegszendvics ajánlható sok zöldség melléadásával. – Amennyiben a család meleg vacsorát fogyaszt, legyen az mennyiségileg és tápanyagok szempontjából is szegényebb: estefelé már csak sovány húsok, rizs, párolt zöldség kerüljön az asztalra.

Tízórai vagy uzsonna

– Az étkezések között időszak remek apropó a nassolásra. Chips, ropi, csoki – tartsuk őket távol és ami még fontosabb, ne legyenek szem előtt. – Otthoni tízóraira vagy uzsonnára megfelelő lehet egy pohár kakaó, joghurt, vagy esetleg egy gyümölcs, néhány keksz, vagy müzli társaságában.

…és folyadék minden mennyiségben

– A nyári melegben a gyerekek folyadékigénye akár két liter is lehet, így fokozott figyelmet igényel a folyadékpótlás. – Kínáljunk lehűtött vizet, ásványvizet, gyümölcsleveket (szűrt/rostos), vagy teát, limonádét. – Az édes, cukrozott szénsavas üdítők helyett inkább válasszunk egy édes tejitalt, vagy házi szörpöt.

Ne tiltsunk!

Ne tiltsuk el az édességektől, gyorséttermi ételektől gyermekeinket, hiszen az ő saját kis társadalmi normáikhoz mindez hozzátartozik. De nem szabad, hogy az egészségtelen szokások rendszerré váljanak. Így a süteményeket, édességeket, tartogassuk inkább a hétvégi ebéd utánra, vagy vendégségre. Az édes, cukros üdítőket is csak ünnepnapokon kínáljuk. A különböző ételek elkészítésébe a gyerkőcöket is bevonhatjuk. Ráadásul így biztosak lehetünk majd benne, hogy „gyerekbarát” finomságok születnek. A heti étrend előre is összeállítható, szem előtt tartva, hogy a kedvenc ételek mellett más, értékes és finom ennivaló is helyet kapjon. Hasznos tevékenység együtt megvenni a hozzávalókat. Ilyenkor megismerkedhetnek a lurkók a különböző hozzávalókkal, hogy miből mennyit kell venni, és milyen hozzávalókból mi mindent lehet készíteni. Így a kicsik szüleikkel együtt tanulhatják az egészséges táplálkozás alapjait. Most már csak egy kérdés maradt: „Na de akkor mit ehet a gyerek?” – hamarosan jönnek az ízletes és egészséges alternatívák.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.