Gasztro

Böjttel az egészségért

Böjttel az egészségért

2010. március 14., vasárnap
Böjttel az egészségért
A hívők számára a legnagyobb ünnep a húsvét, melyet 40 napos böjt előz meg. A Hamvazószerdától (február 17-től) Nagypéntekig (április 2-ig) tartó húsvéti böjtnek immár félidején járunk. Teljes időszaka egészen pontosan hat hét, ám a vasárnapok nem tartoznak a böjti időszakba. Nagyjából ilyenkorra érdemes időzíteni az úgynevezett tisztítókúrákat, böjtlé-kúrákat. Párnapos szakszerű, okos diéta nem csak a testnek kedvez, hanem a szellem és a lélek számára is jótékony, gyógyító, tisztító hatású; nézzük meg, hogy miként.

A lelki-szellemi megtisztulás útján

Nagyon sok vallás, kultúra ismeri a böjtölést, az üdvösséghez vezető út részeként. A böjt idején a hívő ember az Úr felé fordul, vallási tettet visz véghez, miközben tartózkodik az ételtől. Így a húsvéti böjt tágabb értelemben önmegtartóztatás a testi, érzéki örömöktől, mulatozástól. Vallási szokásként célja a testi megtisztulás, a lelki és szellemi harmónia elérése. A nagyböjt bűnbánati időszak, amely alkalmat ad a lemondásra, a hitben való elmélyülésre, a felkészülésre húsvét, Jézus Krisztus feltámadásának megünneplésére. A böjt vallásos gyakorlata a bűnbánatot, a megtisztulást, az áldozatot és a könyörgést fejezi ki, jelzi az ember Isten iránt tanúsított szeretetét és az érte való áldozatvállalást. Ezt a szellemileg vezérelt, lelkileg átélt folyamatot természetesen nem vallásos emberek is gyakorolhatják. Ekkor a hit helyébe a bizakodó elvárás lép. Ha ugyanis az ember tudja, hogy a szervezetével valami jót tesz, akkor ennek a biztonságnak megfelelő folyamatok indulnak el a testében. Ezáltal könnyebbnek érzi magát, jobb lesz a hangulata, és felfrissül a szelleme, javul a koncentráló képessége is.

A fizikai „felszabadulásért”

A böjtölés megszabadulást jelent fizikai síkon is. Az ember már több ezer éve tudja, hogy szervezetének olykor szüksége van a megtisztulásra. Ez a mai emberre sokszorosan érvényes, ezért is éli újra nagy divatját. A modern kor járulékai mind-mind a testedben halmozódnak fel: a tartósítószerek, gyógyszermaradékok, vegyi anyagok, élelmiszer-adalékok és sok minden más, amivel a szervezet nem tud megbirkózni, így elraktározza a sejtekben, szövetekben. Kloroform és gyógyszerrészecskék, zsírban oldódó mérgek rakódnak le a májban. A vesében a vízben oldódó tartósítószerek, glikol és orvosságmaradványok tárolódnak. A táplálékkal magunkhoz vett fémek, mint a réz, az ólom a gyomorban és a bélben rakódnak le a fluoriddal és a klórral. Orvosi vizsgálatok során nagyon nehéz ezeket kimutatni, azonban rendszeres salaktalanítással elősegíthető ezen méreganyagok ürítése, és ezáltal megelőzhetők az úgynevezett civilizációs betegségek, például allergiák, fejfájás, gyomorfekély, izomfájdalmak és a cukorbetegség. A böjtölés 1 naptól 3-4 napig tarthat. Ha ennél hosszabbra tervezzük, érdemes orvosunkkal konzultálni, aki egészségi állapotunk függvényében hasznos tanácsokat adhat. A böjt nem azonos a koplalással. Ha az ember helyesen böjtöl, nem gyengül le, nem fárad el és nem lesz sápadt. Sőt: az az energia, amely eddig az emésztésre használódott el, most megmarad, és máshol szolgálja az embert. Könnyebben beindulnak a szervezet öngyógyító folyamatai is. Hosszabb böjtölés alatt a megtisztulási folyamat során olykor kellemetlen tünetek léphetnek fel. Fejfájás, végtagfájás, rossz közérzet, levertség. Mindez azonban megéri a fáradságot. A kúra végén könnyebbnek, tisztábbnak érzi magát a kitartó böjtölő, és hozzájárul szervezete tehermentesítéséhez, egészséges működéséhez. Hiszen méregtelenítést követően jobban hasznosulnak, könnyebben felszívódnak a táplálkozás során bevitt ásványi anyagok és vitaminok. Ez pedig már első ránézésre megállapítható, mert pozitív változások jelei észlelhetők a külsőn is: a haj fényes és dús, a bőr tiszta és kisimult lesz.

A böjtölés aranyszabályai

1. Csak akkor végezzük, ha elhatározásunk komoly és belső indíttatásból fakad, és nincs egészségügyi problémánk. Betegek, gyermekek és terhes nők ne böjtöljenek! Az ok lehet vallási, vágy a testi-lelki megújulásra, tavaszi tisztítókúra, betegségmegelőzés, önmagunk kipróbálása. Bármi is legyen célunk, őszintén és teljesen azonosulni kell vele, különben sem értelme, sem eredménye nem lesz a böjtnek. 2. Amikor tisztáztuk célunkat, megvizsgáltuk önmagunkat, az időpontot és időtartamot is ki kell jelölnünk. A húsvét előtti időszak, a tavasz kezdete már csak biológiai óránk miatt is alkalmas a megújulásra, ilyenkor él bennünk a vágy a testi-lelki megtisztulásra. Senki sem mondja, mégis szinte ránk tör a takarítás, rendrakás, a kerti munkák megkezdésének igénye. 3. Mindenki egyéni állapotának, egészségének, tűrőképességének megfelelően tervezzen és válassza ki, miként és milyen típusú táplálékokról fog lemondani. A böjt nem szinonimája az éhezésnek, mert a böjt második-harmadik napján az éhségérzet megszűnik. Természetgyógyász megközelítés szerint ez a külső táplálkozás belső táplálkozásra való váltásával magyarázható. Tudományos megközelítés szerint pedig annak köszönhető, hogy a szervezet sav-bázis-háztartása eltolódik savi irányba, és ez automatikusan csökkenti azon hormonok termelődését, amelyek az étvágyat fokozzák. A kúrának többféle kategóriája van, melyek közül a legalapvetőbbek a következők: – vízböjt: minimum napi 3-4 liter jó minőségű tiszta víz fogyasztása – nulladiéta: a vízböjt gyógyteákkal és vitaminokkal kiegészítve – léböjt: frissen facsart, szezonális gyümölcsök vagy zöldségek leve – gyümölcsböjt: egyféle szezonális gyümölcs fogyasztása egész nap – specifikus böjt: ennek lényege, hogy egyféle élelmiszert fogyasztunk végig a böjt alatt, például káposztalevest, rizst, burgonyát stb. – ide sorolhatjuk azokat a kúrákat is, amikor ugyan szilárd táplálékot fogyasztunk, de lemondunk például a húsról vagy az állati fehérjét tartalmazó élelmiszerekről. A legfontosabb szempont, hogy a teljes kúra során hagyjuk el étkezésünkből a csokoládé, kávé, tartósított-, feldolgozott- és gyorséttermi élelmiszerek, alkohol, fehér cukor és cigaretta fogyasztását. 4. A böjt előkészítésének szakasza egy-két nap, amikor már csökkentjük napi ételadagunkat, nem eszünk húst, csak nyers zöldséget, gyümölcsöt. 5. Böjt alatt: - igyunk annyi vizet és teát, amennyit csak tudunk, hogy biztosítsuk a szervezetünk számára szükséges „átmosó” folyadékot - célszerű a friss levegőn légzőgyakorlatokat végezni és nagyokat sétálni, mozogni - a masszázs, a „dörzsölő” testápolás, a szauna és a hideg-meleg váltózuhany frissítik keringésünket, így segítik a megtisztulási folyamatokat - helyezzünk nagyobb hangsúlyt a szellemi „táplálékok” bevitelére: meditáljunk, imádkozzunk, olvassunk. 6. A kúra után fokozatosan térjünk vissza egy reformtáplálkozásra. A kiválasztást végző szervek rengeteget dolgoztak, így kíméljük őket, azzal, hogy csak fokozatosan bővítsük étrendünket salátákkal, almával, főzelékekkel, főtt krumplival, rizzsel. Ez a befejező szakasz 3-4 napig tartson. Végső cél legyen az áttérés egy minőségileg jobb táplálkozásra, ha a korábbi étrend ennek nem felelt meg, hiszen az étkezések során nem kell semmiről lemondani (ami olyan lenne, mintha folyamatosan büntetnénk magunkat), csak a mérték és az összetétel számít! Így például, ha egy nap bűnöznénk egy jófajta babgulyás jóízű elfogyasztásával, másnap fogjuk vissza kissé magunkat. Ez az újfajta táplálkozási szemlélet pedig eredményes lesz hosszú távon azok számára, akiknek fontos az egészségük. A hét receptje rovat következő írásában olyan étel és receptleírásokat kínálunk majd olvasóinknak, melyek mind hozzájárulhatnak böjtünk sikeréhez, a megtisztuláshoz.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.