Kiadónk, a Leonardo Kft. gondozásában megjelenő Déli Szó magazin a múlt hónapban Receptbajnokságot hirdetett „Főzzön a legjobb” címen. Receptversenyünk februári témáját a nagy vigasságokról, evés-ivásokról ismeretes farsang adta. Nincsen farsang fánk nélkül, s jól tudják ezt Játékosaink is, akik 21 féle fánkrecepttel ajándékozták meg szerkesztőségünket. Volt közte kolbászhabos, mandulás, sonkával töltött, túró- és csörögefánk, vagy például a cseh talkedli és a reformmódra készítendő tönkölyfánk gyümölcspéppel. Természetesen – ahogy kértük azt Olvasóinktól - a hagyományos, régi magyar konyha ízvilágára emlékeztető receptek is előkerültek, mint például a görhe, a szíve-nyelve és a cibere leves, a kaszinótojás, a különféle variációkban elkészíthető kocsonyák, csülkök és a szezonális „malacságok” is. A beküldött számtalan, ötletes megoldás közül az alábbi farsangi ételek megálmodói nyerték el a Receptbajnok címet és a vele járó szakácskönyvet. Előétel kategória
Tükörtojás gombaágyonBeküldő: Balogh Mihályné (Szentes)Hozzávalók: - 8 tojás - 0,5 kg gomba (bármilyen fajtából kiváló) - 3 dl 20 %-os tejföl - 1 nagy csokor zöldpetrezselyem - 1 fej vöröshagyma - 4 evőkanál olaj - 3 dl tej - 3 ek. Liszt - 1 kk. ételízesítő - ízlés szerint: só és bors Elkészítés:A gombát alaposan megtisztítjuk és nagyon apróra összedaraboljuk. A hagymát szintén nagyon apróra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk. A dinsztelt hagymához hozzáadjuk a gombát, az ételízesítőt, szükség szerint kevés sót. (Vigyázzunk mert a gombát nagyon könnyű elsózni.) Ha elfőtte levét a gomba, hozzáadjuk az addig simára kevert tejföl, liszt és tej keverékét. Borsozzuk, majd belerakjuk az apróra vágott petrezselyemzöld felét, és kb. 6-7 perc alatt sűrűre főzzük. Egy kisméretű tepsibe öntjük a főtt gombás keverékünket, majd ráütjük a 8 tojást óvatosan, hogy a sárgájuk egyben maradjon. (Helyükre kanál segítségével igazíthatjuk.) Ezután forró sütőben addig sütjük, amíg a fehérjék megkocsonyásodnak, de a sárgájuk lágy marad. A sütőből kivéve meghintjük a maradék petrezselyemzölddel. A tojások közepébe kevés pirosaranyat is nyomhatunk. Ecetes burgonyasalátával, zöldségekkel, csemegeuborkával, vagy savanyú káposztával is tálalhatjuk. Leves kategória
Farsangi kacsalevesBeküldő: Pappné Szép Eszter (Pécs)Hozzávalók: - 50 dkg kacsaszárny - 20 dkg kacsazúza - 1 fej karalábé - 2 szál sárgarépa - 15 dkg csiperkegomba - 1 csokor petrezselyem - 2 ek. kacsazsír - 1 ek. liszt - 1 kk. tárkony - fél citrom leve - 2 dl tejföl - 1 tk. ételízesítő - babérlevél - ízlés szerint: só, bors Elkészítés:A kacsaszárnyat és a zúzát megtisztítjuk, a szárnyakat kettévágjuk, majd a zúzákat is elfelezzük. Fazékba rakjuk, jócskán felöntjük vízzel, majd nagy lángon fölforraljuk. A közben keletkező habot és zsírt leszedjük. Beleszórjuk az ételízesítőt, sózzuk, borsozzuk, és babérlevéllel ízesítjük. Lefedve, kis lángon majdnem puhára főzzük. Közben megtisztítjuk a zöldségeket,a répát és karalábét kockákra, a gombát kis cikkekre, a petrezselymet apróra vágjuk. A kacsazsírt lábasban megforrósítjuk, majd a zöldségeket kissé megfuttatjuk benne. Petrezselyemmel megszórjuk, átkeverjük, majd egy evőkanál liszttel hintjük meg. Körülbelül fél percig együtt pirítjuk, majd a húst levével együtt ráöntjük. Kevergetve felforraljuk, majd a tárkonnyal ízesítve készre főzzük. Tálalás előtt citromlével és tejföllel ízesíthetjük. Főétel kategória
Farsangi batyu, ahogy Fecó bácsi szeretiBeküldő: Zoppé Ferenc, ÓföldeákHozzávalók: - 80 dkg sertéscomb - 40 dkg sütni való kolbász - 3 tojás - 3 kisebb ecetes uborka - 25 dkg zsír - 20 dkg rizs, - 50 dkg burgonya - ízlés szerint: só Elkészítés:A kolbászt kevés zsíron félig megsütjük, ha kissé kihűlt, bőrét eltávolítjuk, éles késsel rézsútosan vékony szeletekre vágjuk. Közben a tojásokat keményre főzzük, az uborkát kockákra vágjuk. A húsból 8-10 egyforma szeletet vágunk, minél nagyobb felületűre kiklopfoljuk, megsózzuk. A kiterített húsok közepére először arányosan elosztjuk a kolbászszeleteket, erre kockára vágott tojást és uborkát helyezünk, úgy, hogy mindegyikre egyformán jusson. Ezután a hússzelet négy sarkát fogvájóval megtűzzük, és lapátkanállal forró, bő zsírba csúsztatjuk, erős tűzön jól átsütjük. A rizst puhára pároljuk, a burgonyát hasábra vágjuk és pirosra sütjük a zsírban. A tál közepére hosszában a rizsből talapzatot készítünk, erre rakjuk a húsokat, a burgonyát pedig a tál két oldalán halmozzuk fel ízlésesen. A húsokra végül kevés pecsenyelét locsolunk. Egytálétel kategória
PuliszkaBeküldő: Nagyistók Imréné (Szeged)Hozzávalók: - 10 dkg kukorica dara - 10 dkg kukorica liszt - só Elkészítés:Forrásban lévő sós vízbe állandó keverés mellett beleöntjük előbb a darát, később a lisztet, és jól felfőzzük. Az elkészült puliszkát kanállal formázzuk, vajd darabkákat morzsolunk rá, és azonnal tálaljuk. A puliszkát fogyaszthatjuk sósan, sajttal, édesen lekvárral, húsok, sült kolbász mellé köretként, vagy önálló ételként is. Desszert kategória
Töltött részeges fánkBeküldő: Kosztelnik Lászlóné (Nagykanizsa)Hozzávalók: - 30 dkg liszt - 5 dkg vaj - 4 dl fehérbor - 1 kiskanál őrölt fahéj - csipetnyi só - reszelt citromhéj - reszelt szerecsendió - 1 ek. Cseresznyepálinka - 3 dkg élesztő - 3 tojás - 20 dkg cseresznyebefőtt - sütéshez: olaj - díszítéshez: porcukor Elkészítés:A bort felmelegítjük, felolvasztjuk benne a vajat. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a lisztet és simára keverjük. Beletesszük a tojásokat, a sót, a citromhéjat, fahéjat szerecsendiót és pálinkát, végül a 2 evőkanálnyi meleg vízben feloldott élesztőt is a tésztába gyúrjuk. Egy órán át meleg helyen kelni hagyjuk. A megkelt tésztából közepes méretű fánkokat formázunk, és mindegyikbe 2-2 szem cseresznyét dugunk. Forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.