Gasztro

Csicseriborsó, bab, lencse…

Csicseriborsó, bab, lencse…

2010. február 28., vasárnap
Csicseriborsó, bab, lencse…
…fekete szemű menyecske – szól a gyermekdalocska, és dúdolgatjuk mi is a konyhában, ha éppen lencsét vagy babot készítünk. Míg korábban a paraszti háztartások fontos élelmiszerei voltak, a hüvelyesek később kimentek a divatból. Ma reneszánszukat élik – köszönhető ez annak is, hogy a táplálkozástudomány kutatásai felhívták a figyelmet a hüvelyesek élettanilag értékes tápanyagaira. A száraz hüvelyesek ilyenkor télen kerülnek leggyakrabban a heti étrendbe, hiszen a tartalmas zöldségfélék kellő mennyiségű energiát hordoznak ahhoz, hogy ellenálljunk az évszak betegségeinek, a vírusok támadásainak. És még egy előnyük van: a belőlük készített ételek nem kerülnek nagyon sokba. Eheti receptajánlónkból kiderül, mennyire sokféle étel készülhet babból, borsóból, lencséből. Van más is, mint az tradicionális bableves és a feles borsófőzelék!

Lencseleves húsgombóccal

Hozzávalók:

- 50 dkg lencse - 2 kis fej hagyma - 1 petrezselyemgyökér - 3 szál sárgarépa - 2 ek. vaj - 1 ek. liszt - 1 ek. liszt - 1 tk. cukor - 25 dkg. darált hús - 1 tojás - 2 ek. zsemlemorzsa - fél tk. szárított majoránna - szerecsendió - negyed liter húsleves - ízlés szerint só, őrölt bors

Elkészítés:

A lencsét bő vízben főzzük kb. 45 percig. Közben hámozzuk meg a hagymát, vagdaljuk apróra, tisztítsuk meg a petrezselyemgyökeret és a sárgarépát, mossuk meg és vágjuk kockákra. Forrósítsuk meg a vajat, pároljuk meg a zöldséget, majd hintsük meg liszttel. Öntük bele a lencsét a levével együtt, sózzuk meg, majd főzzünk mindent puhára. Ízesítsük a levest borssal, cukorral, ecettel. Gyúrjuk össze a darált húst tojással, zsemlemorzsával, sóval és a fűszerekkel. Forraljunk fel negyed liter maradék húslevest (vagy negyed liter vízben egy húsleves kockát). Formáljunk kis gombócokat a húsmasszából, majd főzzük a levesben kb. 10 percig. Végül öntsük a gombócokat és a húslevest a lencselevesbe.

Chili con carne

Hozzávalók: - 50 dkg vörösbab - 2 tk. só - 70 dkg sovány marhahús - 2 fej vöröshagyma - 2 ek. olaj - frissen őrölt bors, - 1 tk. chilipaprika - 1 ek. édesnemes paprika - 50 dkg paradicsom (konzerv) - csipetnyi cukor Elkészítés:Áztassuk be a babot egy éjszakára, 1 liter vízben. Másnap tegyünk az áztatólébe 1 teáskanál sót, és főzzük benne kb. 30 percig a babot. Vágjuk nagyon apró kockákra a húst. Hámozzuk meg a hagymát, vágjuk apró kockákra. Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, pirítsuk meg benne a húst. Tegyük bele a hagymakockákat, pároljuk meg. Adjuk a hús-és hagymakockákat a babhoz, fűszerezzük borssal, chilivel, paprikával, majd főzzük kb. 1 órát. Keverjük a paradicsomot a levével együtt és a cukorral a babba, és főzzük még 5 percig. Ha elkészült, karikázott paprikával a tetején tálaljuk.

Fehérbabfelfújt

Hozzávalók: - 15 dkg fehér bab - fél zöldségleveskocka - fél tk. kakukkfű - fél tk. őrölt kömény - 2 szál sárgarépa - 1 petrezselyemgyökér - 2 szál póréhagyma - 1 kis fej zellergumó - 1 fej hagyma - 2 ek. olaj - 1,5 dl zöldségleves - kevés zsiradék a tál kikenéséhez - 1 kis kupa tejföl - 1 csomó petrezselyem - ízlés szerint: só, bors, reszelt sajt Elkészítés:Áztassuk a babot éjszakára bő fél liter vízbe, majd főzzük a vízben a leveskockával, a zöldfűszerekkel és a köménnyel alacsony hőfokon 60 perc alatt puhára. Közben tisztítsuk meg a zöldséget, mossuk meg, vágjuk kis darabokra. Pároljuk forró olajban üvegesre a hagymát, tegyük bele a maradék zöldséget, öntsük fel zöldséglevessel, majd főzzük alacsony hőfokon 10-15 percig. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Keverjük össze a lecsepegtetett babot és a zöldséget, majd töltsük kizsírozott tűzálló tálba. Fűszerezzük a tejfölt sóval, borssal, reszeljük le a sajtot, keverjük a tejfölbe. Öntsük a szószt a babra. Süssük a felfújtat kb. 15 percig. Közben mossuk meg a petrezselymet, majd vagdaljuk apróra. Ha megpirult a felfújtunk, szórjuk meg a petrezselyemmel.

Chilis, fokhagymás csicseriborsó – sült húsok, halak mellé

Hozzávalók: - 20 dkg csicseriborsó - ¾ l zöldségleves - 1 fej lilahagyma - 2 fokhagymagerezd - 1 piros chilipaprika - 1 ek. olaj - só Elkészítés:Áztassuk a csicseriborsót egy éjszakán keresztül. Másnap öntsük le a vizet, majd főzzük kb. 1 órát a levesben. Tisztítsuk meg a hagymát, vágjuk apró kockákra, tisztítsuk meg a fokhagymát is, törjük át. Mossuk meg a chilipaprikát, magozzuk ki, és vágjuk vékony karikákra. Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, süssük világosbarnára a hagymakockákat, majd tegyük bele a fokhagymát is, és süssük meg. Tegyük bele a chilipaprikát, és süssük ezt is. Szórjuk a hagymás, chilis keverékre a csicseriborsót, keverjük össze, forraljuk fel, Végül sózzuk meg az egészet ízlés szerint.

Olasz tésztasaláta babbal

Hozzávalók: - 20 dkg csavart tészta - 1 doboz vörösbab konzerv - 1 piros paprika - 1 zöld paprika - 10 dkg csípős szalámi - 2 fej paradicsom - 10 dkg fekete olajbogyó - 1 csokor petrezselyem - 1 tk. dijoni mustár - 2 ek. balzsamecet - 1 fokhagymagerezd - olívaolaj - ízlés szerint: só, frissen őrölt bors Elkészítés:Főzzük ki a tésztát bő, sós vízben, szűrjük le, majd öntsünk rá hideg vizet. Csepegtessük le a babot. Mossuk meg a paprikát, vágjuk csíkokra. Daraboljuk fel a szalámit is. Mossuk meg a paradicsomot, vágjuk nyolcfelé. Magozzuk ki az olajbogyót, vágjuk félbe. Mossuk meg a petrezselymet, rázzuk le róla a vizet, majd vagdaljuk apróra. Keverjük össze egy nagy tálban az összes hozzávalót. Keverjünk öntetet a mustárból és ecetből. Tisztítsuk meg a fokhagymát, törjük át, keverjük bele az öntetbe. Végül öntsük bele lassanként az olajat, keverjük, amíg a szósz krémessé nem válik. Fűszerezzük sóval, borssal. Öntsük a szószt a salátára, hagyjuk egy kicsit állni, összeérni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.