…fekete szemű menyecske – szól a gyermekdalocska, és dúdolgatjuk mi is a konyhában, ha éppen lencsét vagy babot készítünk. Míg korábban a paraszti háztartások fontos élelmiszerei voltak, a hüvelyesek később kimentek a divatból. Ma reneszánszukat élik – köszönhető ez annak is, hogy a táplálkozástudomány kutatásai felhívták a figyelmet a hüvelyesek élettanilag értékes tápanyagaira. A száraz hüvelyesek ilyenkor télen kerülnek leggyakrabban a heti étrendbe, hiszen a tartalmas zöldségfélék kellő mennyiségű energiát hordoznak ahhoz, hogy ellenálljunk az évszak betegségeinek, a vírusok támadásainak. És még egy előnyük van: a belőlük készített ételek nem kerülnek nagyon sokba. Eheti receptajánlónkból kiderül, mennyire sokféle étel készülhet babból, borsóból, lencséből. Van más is, mint az tradicionális bableves és a feles borsófőzelék!Lencseleves húsgombóccal
Hozzávalók:
- 50 dkg lencse - 2 kis fej hagyma - 1 petrezselyemgyökér - 3 szál sárgarépa - 2 ek. vaj - 1 ek. liszt - 1 ek. liszt - 1 tk. cukor - 25 dkg. darált hús - 1 tojás - 2 ek. zsemlemorzsa - fél tk. szárított majoránna - szerecsendió - negyed liter húsleves - ízlés szerint só, őrölt bors
Elkészítés:
A lencsét bő vízben főzzük kb. 45 percig. Közben hámozzuk meg a hagymát, vagdaljuk apróra, tisztítsuk meg a petrezselyemgyökeret és a sárgarépát, mossuk meg és vágjuk kockákra. Forrósítsuk meg a vajat, pároljuk meg a zöldséget, majd hintsük meg liszttel. Öntük bele a lencsét a levével együtt, sózzuk meg, majd főzzünk mindent puhára. Ízesítsük a levest borssal, cukorral, ecettel. Gyúrjuk össze a darált húst tojással, zsemlemorzsával, sóval és a fűszerekkel. Forraljunk fel negyed liter maradék húslevest (vagy negyed liter vízben egy húsleves kockát). Formáljunk kis gombócokat a húsmasszából, majd főzzük a levesben kb. 10 percig. Végül öntsük a gombócokat és a húslevest a lencselevesbe.
Chili con carne
Hozzávalók: - 50 dkg vörösbab - 2 tk. só - 70 dkg sovány marhahús - 2 fej vöröshagyma - 2 ek. olaj - frissen őrölt bors, - 1 tk. chilipaprika - 1 ek. édesnemes paprika - 50 dkg paradicsom (konzerv) - csipetnyi cukor
Elkészítés:Áztassuk be a babot egy éjszakára, 1 liter vízben. Másnap tegyünk az áztatólébe 1 teáskanál sót, és főzzük benne kb. 30 percig a babot. Vágjuk nagyon apró kockákra a húst. Hámozzuk meg a hagymát, vágjuk apró kockákra. Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, pirítsuk meg benne a húst. Tegyük bele a hagymakockákat, pároljuk meg. Adjuk a hús-és hagymakockákat a babhoz, fűszerezzük borssal, chilivel, paprikával, majd főzzük kb. 1 órát. Keverjük a paradicsomot a levével együtt és a cukorral a babba, és főzzük még 5 percig. Ha elkészült, karikázott paprikával a tetején tálaljuk. Fehérbabfelfújt
Hozzávalók: - 15 dkg fehér bab - fél zöldségleveskocka - fél tk. kakukkfű - fél tk. őrölt kömény - 2 szál sárgarépa - 1 petrezselyemgyökér - 2 szál póréhagyma - 1 kis fej zellergumó - 1 fej hagyma - 2 ek. olaj - 1,5 dl zöldségleves - kevés zsiradék a tál kikenéséhez - 1 kis kupa tejföl - 1 csomó petrezselyem - ízlés szerint: só, bors, reszelt sajt Elkészítés:Áztassuk a babot éjszakára bő fél liter vízbe, majd főzzük a vízben a leveskockával, a zöldfűszerekkel és a köménnyel alacsony hőfokon 60 perc alatt puhára. Közben tisztítsuk meg a zöldséget, mossuk meg, vágjuk kis darabokra. Pároljuk forró olajban üvegesre a hagymát, tegyük bele a maradék zöldséget, öntsük fel zöldséglevessel, majd főzzük alacsony hőfokon 10-15 percig. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Keverjük össze a lecsepegtetett babot és a zöldséget, majd töltsük kizsírozott tűzálló tálba. Fűszerezzük a tejfölt sóval, borssal, reszeljük le a sajtot, keverjük a tejfölbe. Öntsük a szószt a babra. Süssük a felfújtat kb. 15 percig. Közben mossuk meg a petrezselymet, majd vagdaljuk apróra. Ha megpirult a felfújtunk, szórjuk meg a petrezselyemmel. Chilis, fokhagymás csicseriborsó – sült húsok, halak mellé
Hozzávalók: - 20 dkg csicseriborsó - ¾ l zöldségleves - 1 fej lilahagyma - 2 fokhagymagerezd - 1 piros chilipaprika - 1 ek. olaj - só Elkészítés:Áztassuk a csicseriborsót egy éjszakán keresztül. Másnap öntsük le a vizet, majd főzzük kb. 1 órát a levesben. Tisztítsuk meg a hagymát, vágjuk apró kockákra, tisztítsuk meg a fokhagymát is, törjük át. Mossuk meg a chilipaprikát, magozzuk ki, és vágjuk vékony karikákra. Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, süssük világosbarnára a hagymakockákat, majd tegyük bele a fokhagymát is, és süssük meg. Tegyük bele a chilipaprikát, és süssük ezt is. Szórjuk a hagymás, chilis keverékre a csicseriborsót, keverjük össze, forraljuk fel, Végül sózzuk meg az egészet ízlés szerint. Olasz tésztasaláta babbal
Hozzávalók: - 20 dkg csavart tészta - 1 doboz vörösbab konzerv - 1 piros paprika - 1 zöld paprika - 10 dkg csípős szalámi - 2 fej paradicsom - 10 dkg fekete olajbogyó - 1 csokor petrezselyem - 1 tk. dijoni mustár - 2 ek. balzsamecet - 1 fokhagymagerezd - olívaolaj - ízlés szerint: só, frissen őrölt bors Elkészítés:Főzzük ki a tésztát bő, sós vízben, szűrjük le, majd öntsünk rá hideg vizet. Csepegtessük le a babot. Mossuk meg a paprikát, vágjuk csíkokra. Daraboljuk fel a szalámit is. Mossuk meg a paradicsomot, vágjuk nyolcfelé. Magozzuk ki az olajbogyót, vágjuk félbe. Mossuk meg a petrezselymet, rázzuk le róla a vizet, majd vagdaljuk apróra. Keverjük össze egy nagy tálban az összes hozzávalót. Keverjünk öntetet a mustárból és ecetből. Tisztítsuk meg a fokhagymát, törjük át, keverjük bele az öntetbe. Végül öntsük bele lassanként az olajat, keverjük, amíg a szósz krémessé nem válik. Fűszerezzük sóval, borssal. Öntsük a szószt a salátára, hagyjuk egy kicsit állni, összeérni.