Elmondom

Mesterterv; a tökéletes munka

Mesterterv; a tökéletes munka

2018. június 4., hétfő
Mesterterv; a tökéletes munka

Lélekközösség. Mamájától hallotta a kislány ezt. Apró volt még, „kicsi Kincső” – így szólították, de nem szerette, nem akart örökké kicsi maradni, nem is maradt. Megőrizte ezt a szót, s érteni is kezdte később, amikor nagyobbacskaként Kárpátalján voltak zarándokúton.

Rácsodálkozott a magyar szóra, meg a szeretetre, amivel fogadták őket a távoliak. Testvérek – mondta ott egy papbácsi-forma ember, megszólítván a népes társaságot, Kincső körülnézett, ő addig csak Rékát gondolta testvérének. Aztán amikor nagyobb lett, végképp megértette, mit jelent a lélekközösség. Egyszer az egyetemi szemináriumon a tanár kérdezte: mi kapcsolja össze Mezőkaszonyt, Hetyént, Barabást, Badalót? Csak neki volt ismerős némelyik falunév. Az oktató akkor egy leírásból idézett, némi kihagyással:  „… A Batár folyása lefelé; innen a Badaló alatt, e község közelében választandó pontig: a Tisza folyása lefelé; innen észak-északnyugat felé, Daróctól északkeletre a helyszínén választandó pontig (…) innen északnyugat felé, a Fekete Víz és a Csaronda összefolyásáig: a helyszínén megállapítandó vonal, amely a 179. magassági ponton áthalad és ruthén területen hagyja Mezőkaszony, Lónyai-tanya, Degenfeld-tanya, Hetyén, Horváthi-tanya és Komjáthy-tanya helységeket, s magyar területen Kerek-Gordon-tanya, Berki tanya és Barabás helységeket.” Ez valami földmérő munka? – kérdezte egy fiú. Igen, az – válaszolt a tanár, hangjában gúny és keserűség vegyült –, egy csonkolás hű leírása. Tartományok amputációjának mértani képlete. Egy tö-ké-le-tes munka! Mesterterv! Kincső agyában földerengett Trianon, de nem mondta ki. Otthon sokat hallott felőle, s most szembesült a részletekben meglapuló „ördöggel”. Ez nem máshonnét van – jött a szó a terem eleje felől –, mint az 1921. évi XXXIII. törvénycikk, vagyis az 1920-as trianoni szerződés becikkelyezett szövegéből. Az „erőszak békéje” mestertervéből. Később a lány elolvasta a törvényszöveget. Ezernyi településnév, ér és patak, tájékozódási pont és szintezési ősjegy – és ezek mögött a hazából kiszakadt embereket látni. A láthatatlan lélekközösséget. Fotó: Lane Award

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.