Elmondom

Biztonsági okokból nyesik meg Szeged fáit

Biztonsági okokból nyesik meg Szeged fáit

2018. június 5., kedd
Biztonsági okokból nyesik meg Szeged fáit

A városban több helyen is belefuthatunk a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. (SZKHT) fákat nyeső dolgozóiba. Felkerestük a céget, hogy megtudjuk, miért vágják meg őket.

Mint ahogyan azt Makrai László az SZKHT igazgatója elárulta nekünk, a fák megnyesését vizsgálatok előzik meg, mint például a tomográfos belső törzsvizsgálat, vagy az úgynevezett fakopp, ami a fa műszeres egészségügyi vizsgálatát jelenti. A vizsgálatokból nyert adatokat figyelembe véve kezdik el a fák megnyesését, amiknek elsődleges célja a baleset-megelőzés.

Évente 6000 fa nyesése zajlik. Fotó: Kovács Ferenc

Makrai László válaszában azt is közölte velünk, hogy ezekre a fanyesésekre szinte folyamatosan szükség van. Ehhez tudni kell, hogy a városi környezetben élő fák sokszor túlnövik a rendelkezésükre álló teret, illetve rengeteg olyan hatást kell kibírniuk, amit a természetben élő társaiknak nem. Ilyen hatás például az aszfaltok miatti magas hőfok és az esővíz-csatornázás miatti vízhiány.

Egy beteg fát, ne akarjunk megmenteni!

Ezektől a hatásoktól rövid idő alatt is elpusztulnak a fák, amiknek kiszáradt ágai balesetveszélyesek lehetnek. Az SZKHT embereinek ezekben az esetekben igazából két választási lehetőségük van csupán. Az egyik a radikális csonkolás, a másik pedig a fák kivágása, ami utóbbi sok esetben a környéken lakók nemtetszését váltja ki. A lakosok figyelmét arra is felhívja az SZKHT, hogy a fák, amiket megnyesni, csak néhány évig tudnak még életképesek lenni, és egy már kiszáradt csonk, látványnak sem szép. Abban az esetben mikor kivágnak egy öregebb, vagy beteg fát, a helyére facsemetét ültetnek, aminek egy idő után szintén át kell majd esnie az olyan karbantartásokon, mint korábbi társainak.

Az alábbi órákban a város szinte minden pontján találkozhatunk velük.

A munkálatokról Makrai László megosztotta velünk, hogy éves szinten 30 millió forintos költséggel járnak. Egyszerre 8 ember, 4 emelőkosaras autóval, és teleszkópos fanyesőkkel dolgozik reggel 6 órától délután fél 3-ig azon, hogy a városunk fái alatt biztonságos legyen parkolni és sétálni. Ezeken az időpontokon kívül néha még éjszaka is szükség van a munkájukra, mert azokat a fákat, ahol trolik is közlekednek, csak akkor tudják megnyírni, így ha amiatt bosszankodnánk, hogy az éjjel közepén fát vágnak a lakásunk előtt, jussunk eszünkbe az, hogy a mi biztonságunk érdekében teszik.

Facsemeték kerülnek a kivágottak helyére.

Élő fákat egyébként nem szokásuk kivágni, de ha mégis arra kerülne sor, azt csak jegyző, illetve a Polgármesteri hivatal által kiadott határozat alapján tehetik meg. Ezek mellett a kiszáradt fák kivágásáról is vezetnek nyilvántartást, amit arra is használnak, hogy az új fa elültetésekor a helyes fajt válasszák meg. Mint megtudtuk ez utóbbi azért fontos, hogy a későbbi gondozást elősegítse, illetve, hogy a lehető legtovább éljen az elültetett fa. Makra László ezeken kívül még két fontos dologra hívta fel a figyelmünket. Az egyik, hogy a lakosság jelzéseit a fák állapotáról, az esetleges balesetveszélyről honlapunkon telefon mindig szívesen veszik, illetve, hogy az áramszolgáltató munkatársai, akik szintén végeznek időnként fanyesést a felsővezetékek miatt, nem összekeverendők az SZKHT embereivel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.