Egyház

Terhes Nóra: Lehet a Te Istened az én Istenem lesz?

Terhes Nóra: Lehet a Te Istened az én Istenem lesz?

2016. október 3., hétfő
Terhes Nóra: Lehet a Te Istened az én Istenem lesz?
„Igazságnak áldozatával áldozzatok, és bízzatok az Úrban. Sokan mondják: Kicsoda láttat velünk jót? Hozd fel reánk arczodnak világosságát, oh Uram! Nagyobb örömöt adsz így szívembe, mint a mikor sok az ő búzájok és boruk.”

(Zsoltárok 4:6-8)

Van egy szó mi szívemnek oly kedves, ki tudja miért? Alliterál, cseng, jelentéstartalma felüdít – borbarát. Egy olyan személy akivel ennek a nemes nedűnek a művészi szeretete köt össze éveket átívelően, akivel a bor ünnepélyének okán emelitek poharatokat és emlékeiteket az égnek, hogy még gazdagodhassék emlék-éveitek száma, hogy minden évvel magasabbra emelhessétek egymás tiszteletére a borválogatások legjavát. Egy ilyen borbaráttal nyitottuk meg az ősz kezdetét a Dóm-tér kavalkádjában, ahogy azt tesszük már hosszú évek sorában, hogy egy este megoszthassuk a borszeretetünk mellett életszeretetünket, jelentősebb életeseményeinket. Mégis különleges volt ez az este, hiszen a már idősebb borbarát kisebbik gyermeke, akire én magam is vigyáztam hajdanán most lépett be az egyetem azon szakára, arra a korántsem egyszerű mesterségre, amit én magam is űzök. Emlékszem még a drága lány aranyló fürtjeire, porcelán kék szemeire, ahogy fürkészi tekintetemet ölemben és korát meghazudtoló mély sóhajjal árulja el, hogy ő maga is olyan „csecse lány” szeretne lenni, mint amilyennek engem látott azon a napfényes délutánon. Most pedig valami megmagyarázhatatlan édes-keserű érzéssel a szívemen eszmélek, hogy a gimnazista kori önmagam, aki ölében fogta az óvodás leánykát nem is sejthette, hogy egyszer az lányka ugyanabba a fába vágja majd bátran fejszéjét amibe én magam is.

A múlt meghatározó pillanatai

„A kik nem tudjátok mit hoz a holnap: mert micsoda a ti életetek? Bizony pára az, a mely rövid ideig látszik, azután pedig eltűnik.”

(Jakab levele 4:14)

A múltnak ez a meghatározó pillanata épp akkor esett, amikor én magam befogadtam Jézus Krisztus a szívembe, mint megváltómat. Most pedig itt ülök az idős borbaráttal, - ki hitte volna, hogy a valamikori tanárom azzá válik egy nap?- , hogy örülhessek és szomorkodhassak a felidézett emlékek nyomán hisz az idő épp mint a homokóra szemcsényi pergése: megállíthatatlan folyam, miközben azt vitatjuk meg, hogy épp a cabernet után már érkezhet e a kóstolásra a cuvé házasítás. Nagy egyetértésben emlegetjük fel hogy évek óta készülnek feleségével a francia fővárosba és én lelkes önjelölt idegenvezetőként előre sorolom hogy mely napszakban melyik látványosságot keressék fel, de nem úgy ahogy a tömeg, hogy üljenek le a rakpartnak azon kövére, ahol épp a Notre Dame azon oldalsó pillérei magasodnak, hogy onnan egy macskaugrása melyik olasz étterembe térjenek be megvacsorázni. Merengve mondom: „az éjjel Párizzsal álmodtam.” Térdünket csapkodva kacajuk, micsoda könyvkezdő sor: „az éjjel Párizzsal álmodtam”.

Kinek az Istene?

„A halottak feltámadása felől pedig nem olvastátok-é, a mit az Isten mondott néktek, így szólván: Én vagyok az Ábrahám Istene, és az Izsák Istene, és a Jákób Istene; az Isten nem holtaknak, hanem élőknek Istene.”

(Máté evangéliuma 22:31-32)

Ahogy a párát is töröljük szemünkből a felidézett gimnáziumi korszak nyomán borbarátom elmondja, hogy idős édesapja az eltelt években mintha rálelt volna Istenre, - szívem nagyot dobbant – az édesapa megváltozott: a korábban még zárkózottabb, konokabb apa szíve átformálódott. Nagy örömmel kiáltok fel: lehet hogy megtért! Izgatott lelkesedésem koránt sem lepte meg valamikori katedráról okítóm, hisz tudta hány éve már, hogy Jézus Krisztust követem árkon-bokron át. Feltartóztathatatlan örömmel osztom meg ismét az evangélium jó hírét sokadszorra ővele, sorolom kicsoda Isten, mit tett értünk Jézus Krisztus, miként is van elrejtve Ő benne életünk, ha őt befogadjuk szívünkbe; hogy térhetünk majd meg megváltónkhoz egy nap, s a köztes időben miként érhetnek mibennünk a Lélek gyümölcsei, amit szívem mélyén reméltem, hogy édesapja életében is láthatott. A Dóm-tér árkádjainak tövében a bor-ünnep kavalkádjában a tömeg sodró, lüktető lendületében hallom ahogy az idős borbarát megadó mosollyal fejét a talánynak balra billentve kérdi félhangosan: „Nóra addig-addig lehet, a Te Istened az én Istenem lesz?” S én tiszta szívből reméltem hogy ez nem egy könyvkezdő sor, hanem egy végeláthatatlan, örökkévalóságba vezető kezdőmondat, ami Krisztusban van elrejtve. Kedves Olvasók! Isten aki Ábrahámnak, Izsáknak, Jákóbnak Istene a Jézus Krisztusban szerzett megváltás nyomán, színtiszta kegyelemből az én Istenem is, éppúgy ahogy bárkinek lehet Istene, aki fiának áldozatát elfogadja: nem tudok mást mondani, hogy ez olyan kiváltáság, - ahogy által mehettünk az ő szerelmetes fia által a halálból az életbe,- hogy egy emberélet is kevés ennek mélységéig megérteni

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.