Egyház

MKPK: minden egyházmegyében megnyitják az irgalmasság szent évének kapuit

MKPK: minden egyházmegyében megnyitják az irgalmasság szent évének kapuit

2015. december 3., csütörtök
MKPK: minden egyházmegyében megnyitják az irgalmasság szent évének kapuit

Minden egyházmegyében megnyitják az irgalmasság szent évének kapuit - mondta Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára a testület őszi rendes ülése után tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Erdő Péter

bíboros, esztergom-budapesti érsek december 13-án a budapesti Szent István-bazilikában nyitja meg az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye egyik kapuját.

Veres András

, az MKPK elnöke szintén december 13-án a szombathelyi székesegyházban nyitja meg a Szombathelyi Egyházmegye szentévi kapuját. A megbeszélésen szó volt a közel-keleti üldözött keresztényekről, különösen az otthonukat elhagyni kényszerült, de a térség menekülttáboraiban maradt családokról. A Magyar Katolikus Egyház elsősorban ezen családok gyermekeinek taníttatását szeretné segíteni.

Mohos Gábor

a sajtótájékoztató után az MTI-nek elmondta: a gyermekek támogatására szánták azt a tízmillió forint értékű, novemberben Szíriába küldött segélyt, amelyet a helyi közösség a nunciatúrán keresztül köszönt meg az MKPK-nak. A szombaton tartott jótékonysági imaest bevételével pedig azokat a jordániai katolikus iskolákat támogatják, amelyekben a menekültek gyermekei tanulhatnak. Ezekben az iskolákban egy gyermek egyéves iskoláztatása körülbelül 300 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül. Hozzátette: a gyermekek számára egész életre kiható, behozhatatlan hátrány, ha évekig kimaradnak az oktatásból. A jordániainál is nehezebb a helyzet azokban az iraki menekülttáborokban, ahol az otthonukból elüldözött, de az országot elhagyni nem tudó vagy nem akaró keresztények élnek. Ott ugyanis meg is kellene szervezni az oktatást. Jelenleg erről folytatnak nemzetközi egyeztetéseket a konferencia tagjai - ismertette az MKPK titkára. A sajtótájékoztatón elhangzott: Ferenc pápa december 27-én, Szent Család vasárnapján, a Szent Péter-bazilikában családokkal fog együtt ünnepelni, és a kérésének megfelelően Magyarországon is hasonló programmal készülnek sok egyházmegyében a Szent Család ünnepére. A konferencia tagjai beszámolót hallgattak meg a kárpátaljai rászorulóknak gyűjtött segély felhasználásáról. Kárpátalján a helyi Szent Márton Karitász 2015 májusa óta körzeti felelősök segítségével végzi munkáját, amelynek eredményeként a többi között kiosztottak több mint 2000 élelmiszercsomagot, téli tüzelőfa-támogatást kapott több mint 500 háztartás, valamint több mint 900 embert segítettek gyógyszerekkel. Szeptemberben 341 iskolás gyermek szüleinek adtak tanszertámogatást. Ezeken felül ingyenkonyhák támogatására, kialakítására is tudtak pénzt fordítani, hiszen a meleg ebéd lehetősége hatalmas segítséget jelent a rászoruló embereknek.

Écsy Gábor

, a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta: a segélyszervezet jubileumi évet hirdetett megalakulásának 85. és újjászerveződésének 25. évfordulója alkalmából. Az év során konferencián, vándorkiállításon, utcai rendezvényeken mutatják be a Katolikus Karitász több évtizedes, áldozatos tevékenységét a rászorulókért. Écsy Gábor szólt arról is: a Katolikus Karitász elindította karácsonyi segélyakcióját "Tárjátok ki szívetek" címmel, ennek során rászoruló családokat segítenek a téli időszakban és karácsonykor. A december 31-ig tartó adománygyűjtéshez több módon lehet csatlakozni: az 1356-os számon hívásonként 500 forinttal lehet támogatni a szervezet rászorulókért végzett munkáját, és a karitász bankszámlaszámára is várják az adományokat. A segélyszervezet december 11. és 17. között adománypontot működtet Budapesten, a Vörösmarty téri adventi vásáron is, de számos nagyvárosban az adventi ünnepségek részeként gyűjt adományokat. December 6. és 13. között rendezik meg az Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási akciót, amelynek keretében önkéntesek gyertyákkal, gyertyagyújtásokkal hívják fel a társadalom figyelmét a "köztünk élő szegényekre". Az akcióban tizenöt ország vesz részt, célja "az összetartozás szellemének, az emberi szolidaritás érzésének erősítése, az emberek figyelmének ráirányítása a társadalom peremére szorultakra" - fogalmazott a segélyszervezet országos igazgatója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.