Egyház

Föld alatti pogány bazilikát nyitottak meg a látogatók előtt Rómában

Föld alatti pogány bazilikát nyitottak meg a látogatók előtt Rómában

2015. november 22., vasárnap
Föld alatti pogány bazilikát nyitottak meg a látogatók előtt Rómában

Az ókori épületekben gazdag Rómában is ritka régészeti leletnek számít az a bazilika, amelyet évtizedek óta tartó restaurálás után a nagyközönség előtt is megnyitottak.

A római Porta Maggiore egykori városkapunál talált pogány bazilikát az 1. század első évtizedeiben emelték Statilius család birtokán. A "titkos" bazilika eredetileg is a föld alatt épült. A feltételezések szerint a püthagoreus filozófiai iskola és kultusz szentélyeként vagy temetkezési helyként is szolgált. A bazilikát a modern útburkolat alatt hét méter méteres mélységben találták meg még 1917-ben a Rómát és Cassino városával összekötő vasútvonal építésekor. Azóta sikerült kiásni a bazilika téglatest alakú nagytermét, előcsarnokát, valamint az ehhez vezető folyosó egy részét. A bazilika kincsei a színes freskókkal és fehér stukkókkal díszített falak és mennyezetborítások. A fraskókon ábrázolt jelenetek között látható Szapphó ógörög költőnő, amint öngyilkosságot követ el: leveti magát egy szikláról, valamint Ganümédész elrablása is. A bazilika Nero császárnak a szintén az 1. században épített palotájára (Domus Aurea) vagy a Forum Romanumon titkos, föld alatti folyosójára (cryptoporticus) emlékeztet. Előzetes foglalással minden hónap első és utolsó vasárnapján látogatható egyelőre olasz nyelvű vezetéssel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.