Egyház

Gyalog zarándokolnak a pécsi Hungarióra szegedi fiatalok

Gyalog zarándokolnak a pécsi Hungarióra szegedi fiatalok

2013. július 23., kedd
Gyalog zarándokolnak a pécsi Hungarióra szegedi fiatalok
hungario

Idén Rio de Janeiróban rendezik meg a katolikus Ifjúsági Világtalálkozót, mellyel párhuzamosan és annak eseményeit követve Pécsen zajlik a Katolikus ifjúsági napok. Szegedről húsz fiatal vágott neki, hogy gyalogos zarándoklattal érjen el Pécsre.

A katolikus Ifjúsági Világtalálkozó mindig egy program- és élménygazdag esemény, idén július 23. és 28. között Brazíliába várják a világ katolikus ifjúságát. A találkozón a magyarok is képviseltetik magukat, de a nagy távolság miatt itthon maradni kényszerülőknek sincs okuk a szomorkodásra, hiszen az idei Hungario nevet viselő Katolikus ifjúsági napok végigkövetik a világtalálkozó minden fontosabb mozzanatát - derül ki

az esemény honlapjáról

. A július 24. és 28. között zajló Hungario felépítésében is követi a világtalálkozót, a délelőtti katekézisek és szentmisék után a magyar kultúrához, a vendéglátó Pécs kulturális értékeihez kapcsolódó programok, táncházak, koncertek, műhelyek várják majd a fiatalokat, és a riói eseményekbe is "online" bekapcsolódnak egy-egy bejelentkezéssel. Az országos ifjúsági napok a világtalálkozó mottóját, a missziói parancsot kapta: "Menjetek és tegyetek tanítványommá minden népet." (vö. Mt 28,19). A pécsi ifjúsági fesztiválon minden egyházmegye képviselteti magát, a Szeged-Csanádi Egyházmegyéből közel száznegyvenen vesznek részt az ifjúsági napokon. Közülük húsz fiatal - a Katolikus Egyetemi Lelkészség szervezésében - úgy döntött, gyalogszerrel éri el a célt. A zarándoklók egyetemisták, illetve egy középiskolás is csatlakozott a menethez - tudtuk meg telefonon a csapatot vezető

Serfőző Levente

atyától, a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség vezetőjétől. A fiatalok pénteken este Ruzsán gyülekeztek, majd szombaton hajnalban indultak, és szerda délben érkeznek meg a baranyai megyeszékhelyre. A csapat útja dűlőkön, országúton vagy éppen gáton át vezet. Serfőző Levente hangsúlyozta, nem túrát szerveztek, hanem zarándoklatot: a zarándok nemcsak fizikai, hanem lelki utat is bejár, képzeletbeli tarisznyájában élete fontos kérdéseit hordja. Minden napnak egy-egy témát kerestek, így a cél, a hit, a közösség, az erő és a kereszt napjait zarándokolják végig. Minden nap fél 5-kor kelnek, és fél 6-kor kelnek útra - az első óra csendben telik. Majd 12 és 16 óra között a meleg miatt megpihennek. Jut idő a csoportbeszélgetésekre és a játékra is. Az estét egy-egy útba eső közösség vendégségében töltik, aludtak már plébánián, de kultúrházban is. A szabadidőben megnézik a helyi nevezetességeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.