Egyház

A közösségről a fiataloknak a Szent Gellért napon + FOTÓK

A közösségről a fiataloknak a Szent Gellért napon + FOTÓK

2012. október 3., szerda
A közösségről a fiataloknak a Szent Gellért napon + FOTÓK

Idén is megrendezték a Szeged-Csanádi Egyházmegye hagyományos Szent Gellért napi ifjúsági találkozóját, melyre szeptember 29-én került sor a Dugonics András Piarista Gimnáziumban, az egyházmegye legnagyobb és legvidámabb hangulatú ifjúsági találkozójának mottója most így szólt: Kell egy csapat!

Hagyományossá vált, hogy évente egyszer a Szeged-Csanádi Egyházmegye védőszentjét közösen ünnepelik meg a fiatalok. Minden évben más-más témáról beszélgetnek. A hallottakat interaktív játékok segítségével mélyítik el, és a nap végén közösen ünnepelnek a szentmisén. Az idei téma a közösség építése volt. „Mindannyian tarozunk valahová, valakikhez. Kérdés az, hogy közösségnek tartjuk-e, vagy egymás mellett élésnek, laza kapcsolatnak, haveri körnek. Az egy közösségben tartozók adnak és kapnak, megosztják ’kincseiket’. Törekszenek arra, hogy elfogadják és becsüljék egymást. Oka és célja van összetartozásuknak és van vezetőjük is” – mondta el portálunknak

Suller Melinda

SJC főszervező, a Jézus Szíve Társasága szerzetesközösségének tagja. Hozzátette: egy közösség tagjai nemcsak önmagukért, hanem egymásért is éreznek felelősséget. „A fiatalok vágynak közösségre és szerintem mindig is vágyni fognak. Mert ez az a korszak amikor, ez az igény különösen is erős általában az emberben. A mai társadalom szenved a bizonytalanságtól, ideiglenességtől. Ezt a fiatalok is érzik, és hat rájuk. Nehezebb kötődnek, bíznak. Ugyanakkor nagyon igénylik, hogy legyenek olyan személyek, akikben valóban megbízhatnak, akikhez tartósan tartozhatnak.” – véli a szervező.

A bizalmi összetartozás forrása

Suller Melinda arról is beszélt, az ifjúsági napot szervező Katolikus Ifjúsági Alapítvány munkatársai annyiban tudnak segíteni, hogy lehetőséget, programot kínálnak fel a vidéki településeken élő fiataloknak. Több település hitoktatóval és papjaival fognnak össze egy-egy körzet fiataljaiért. Közösen találják ki a programot szombat délutánra. A hitoktatók elhozzák a vendéglátó településre a fiatalokat, kamasz hittanosokat. Törekszenek változatos programra, de mindig van közös játék, tánc, beszélgetés, kézműveskedés és ima. Az alapítvány munkatársa hangsúlyozta, jut arra is idő, hogy egy szendvics, egy pohár tea mellett kötetlenül ismerkedjenek, beszélgessenek, címeket cseréljenek a fiatalok. Ahogy egyre jobban megismerik egymást, úgy egyre szívesebben találkoznak. Példa erre Forráskút, Üllés, Bordány körzeti találkozói. Májusban olyan jól sikerült a méta bajnokság, hogy a nyáron megismételték és elhívták a ruzsai hittanosokat is. A Katolikus Ifjúsági Alapítvány célja, hogy összefogja az agilis hitoktatókat és papokat egy-egy körzetbe. Velük együtt olyan programokat szervezzen, amiben a fiatalok jól érzik magukat, közösségi élményben lehet részük. Átélhetik, hogy valóságos tagjai egy elfogadó, szerető közösségnek. Közösség nélkül az ember csak száraz kút. Nem táplálja szeretet, megbecsülés, elfogadás, megbocsátás, felelősségérzet, bizalmi összetartozás forrása. Cseppekben kaphatjuk ezeket innen-onnan, internetes kommentekben, de ez nem elég. Kell, hogy valóságosan, szemtől szembe kommunikálhassunk, nevethessünk, kirándulhassunk, mosolyunkra mosolyt kaphassunk. Ezt nem helyettesítheti más – emelte ki Suller Melinda.

A net nem véd a magánytól

Az ifjúsági találkozón a virtuális közösségek is szóba kerültek. Suller Melinda elmondta, a Katolikus Ifjúsági Alapítvány is mozog a virtuális világban, honlapjukon folyamatosan fent vannak programjaik hirdetései, találkozóikon készített fotókat, beszámolókat is elérhetik az online felületen. A Facebookon külön közössége van az egyházmegyei ifjúsági táborban résztvevőknek. „Így nemcsak velünk, a szervezőkkel, hanem egymással is kapcsolatban tudnak lenni. Ez azért is jó, mert ők sokszor távol élnek egymástól, és évente csak kétszer-háromszor találkoznak. Viszont ilyen módon tovább fűzhető a barátság egymással. Sőt, mi annak örülünk, ha a fiatalok egymás között nemcsak csevegnek, hanem saját programokat találnak ki és páran összejönnek. Az a jó, hogy ők valóságosan megismerik egymást a táborban, utána pedig őszinték tudnak és maradhatnak egymással. Így védettek, attól a szomorú jelenségtől, hogy nem biztos, hogy a virtuális világban a másik fél valós adatokat közöl önmagáról” – magyarázta Suller Melinda. „Azt hiszem, az internetes közösség sem véd meg a magánytól. Mert a magány egy üzenet. Sose vagy elég önmagadnak. A magányban Isten hív: ’velem is légy kapcsolatban, mert én ismerlek, szeretlek és fogadlak el maximálisan, és megbocsátom tévedéseidet’” – így a szervező.

Kiállni a másikért

A nap Gyulay Endre nyugalmazott megyés püspök reggeli elmélkedésével kezdődött, melyben a püspök atya a kisközösségek megtartó erejéről és fő feladatairól beszélt a csaknem háromszáz résztvevőnek. Hangsúlyozta, Jézus is kettesével indította útnak tanítványait, hogy egymást erősítsék, bátorítsák, amikor szükséges. A bevezető előadásban két kecskeméti fiatal, Néma Dominika és Hortobágyi Tibor többek között arról beszéltek, a közösség megtart, ha a világ el akar csábítani, segít együtt küzdeni a külső támadások ellen és megtanít használni az Isten által kezünkbe adott eszközöket, mint például az imádságot vagy a Szentírást. Azt is elmondták, téves az az elképzelés, hogy a keresztény ifjúsági közösség élete lapos és unalmas. Sokféle sportos, táncos és karitatív közös szórakozás és közös ima teheti élénkké a közösségi életet. A délelőtt folyamán a fiatalok kiscsoportokban oszthatták meg egymással a téma kapcsán felmerült kérdéseiket, véleményüket, majd együttműködési képességüket mutathatták be egy óriás kártyavár felépítésével. Ebéd után akadályversennyel is demonstrálták a játék közösségépítő erejét. „Akkor lesz jó igazán egy csapat, ha mindenki mindenkiért képes kiállni, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy felfedezzük: testvérek vagyunk, hiszen ugyanaz valamennyiünk szerető Atyja” – fogalmazott a záró szentmisét celebráló Balogh József atya.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.