Egyház

A Hit Éve – meg kell újulnia a Krisztusba vetett meggyőződésnek + FOTÓK

A Hit Éve – meg kell újulnia a Krisztusba vetett meggyőződésnek + FOTÓK

2012. október 20., szombat
A Hit Éve – meg kell újulnia a Krisztusba vetett meggyőződésnek + FOTÓK

XVI. Benedek pápa október 11-től meghirdette a Hit Évét – a dátum a II. Vatikáni Zsinat ötvenedik évfordulójához kötődik. Erről tartott előadást Kiss-Rigó László megyés püspök a Szent Imre Katolikus Egyetemi Szakkollégium szervezésében a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola dísztermében.

Benedek

pápa azt szerette volna elérni a Hit Évének meghirdetésével, hogy minden magát hívőnek mondó keresztény gyakorlatilag is ismerje és megmutassa a hitét, ne forduljon elő az, hogy nagyon sok hívő ember gyakorlati ateista” – fogalmazott Fény a világnak, fény az egyháznak című előadása kapcsán a püspök atya.

Megerősíteni a hitet

A Hit Éve 2012. október 11-én, vagyis az egyház életében jelentős fordulatot hozó II. Vatikáni Zsinat megnyitásának 50. évfordulóján kezdődött. Ennek a zsinatnak is az volt a célja, hogy a hitet megerősítse, megtisztítsa és rádöbbentsen minden hívő embert, hogy milyen ajándék és lehetőség az életében a hit. A püspök szavai szerint a zsinat úgy van jelen napjainkban, mint egy iránytű, ami utat mutat az egyháznak. A fogalom tisztázásához elmondta, azokat az összejöveteleket, melyeket a világegyházat képviselő püspökök tartanak, és a pápa, Róma püspöke elfogad egyetemes, azaz az egész egyházat érintő tanácskozásnak, egyetemes zsinatoknak nevezzük. A püspöki szinódus pedig különböző időben összehívott, fontos témákat tárgyaló, a pápa által felkért tanácsadó testület, mely azonban nem hoz törvényeket az egyház számára. A II. Vatikáni Zsinat a huszonegyedik zsinat volt a katolikus egyház történetében, és többek között azt célozta, hogy az egyház saját értékét megfogalmazza, mely

Krisztustól

fakad, és azt vonzó módon felkínálja mindenki számára.

Nem kampány

„Nem kereskedelmi akció, vagy választási kampány, a Hit Éve azt jelenti az egyházmegye számára, hogy mindazt az évente rendszeresen előforduló tevékenységet, amit végeznek a közösségek és plébániák, továbbra is ellátják, csak nagyobb hangsúlyt kap a hit tisztasága, értéke, átadása, megvallása, kifejezése” – hangsúlyozta Kiss-Rigó László. A püspök atya október 17-i előadásában arról is beszélt, mint ismeretes, nem csak a Hit Éve zajlik, hanem gazdasági krízisről szólnak a hírek, az egyház válságáról is esett szó, de ma már nyíltan beszélünk a hit válságáról is, mely globális szinten áthatja a keresztény közösséget és az egyes embereket. XVI. Benedek azt írja, az egyház krízise Európában a hit krízise. Ha erre nem találunk választ, ha a hit nem újul meg és nem lesz a Jézus Krisztussal való élő találkozásból fakadó meggyőződés és erő, akkor minden más reform hatástalan marad – idézte a pápát Kiss-Rigó László.

Krisztussal

Immáron hagyomány, hogy a Szent Imre-kollégium olyan tudományos műhelyt biztosít lakóinak, mely hozzájárul a keresztény ember személyiségének fejlődéséhez, és amelyen keresztül a hit és a tudás közösen formálja a keresztény értelmiség szellemi, lelki és diszciplináris műveltségét. A kollégium lakói teológiai műhely keretében ismerhetik meg az idén ötvenéves zsinat dokumentumainak egy részét teológiai professzorok segítségével – mondta el az esemény megnyitóján Serfőző Levente kollégiumigazgató, egyetemi lelkész. Hozzátette: a II. Vatikáni Zsinat tanításaiban egy Krisztus-központú szemléletet és stílust hangsúlyozott, arra vagyunk meghívva mindannyian, hogy a Hit Évében ezzel az új szemlélettel, Krisztussal éljük emberi és Istennel való kapcsolatunkat is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.