Egyház

Nyitott szemmel, nyitott szívvel a másikra

Nyitott szemmel, nyitott szívvel a másikra

2012. január 15., vasárnap
Nyitott szemmel, nyitott szívvel a másikra

Évről évre egyre többen vannak a rászorulók – ezt tapasztalják a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász önkéntesei a ruhaosztások vagy a hajléktalanoknak szervezett teajáratok során is. A szervezet tavaly októberben ünnepelte húszéves jubileumát, a segítésről, a nehéz sorsú emberekhez való odafordulásról beszélgettünk Megyeri Márta Karitász-igazgatóval.

– 1998 júniusában került a Karitászhoz munkatársként, előtte a Katolikus Ifjúsági Irodában dolgozott. Hogyan fejlődött „lelki alkatává” a másokon való segítés?

– Az ifjúsági irodában, az egyetemi lelkészségen és hitoktatói tapasztalataim alapján fontos volt számomra az emberekkel való foglalkozás. Az egyetemistáknál is azt tapasztaltam, mindenki vágyik rá, hogy legyen valakinek szava arra, hogy ő hogy van, mi van vele. A tanítás kapcsán a gyerekekhez és a családokhoz nyílt egy kiskapum, az ő életükbe pillanthattam be. Szívesen jöttem a Karitászhoz, nyitott voltam arra, hogy mi mindent lehet másokért tenni.

– Volt valamiféle korábbi inspirációja?

– A debreceni gimnáziumi éveimre esett az 1989-es forradalom, sok menekült volt a városban, a plébániára érkeztek a felajánlások, melyek bonyolításába már akkor bekapcsolódtam, az ottani családokat segítettük, például kivittük nekik az adományokat.

Empátia és alázat

– Milyen hozzáállást, tulajdonságokat igényel egy ilyen munka?

– Mindenképpen fontos az empátia. Vegyünk egy alkoholistát – sokakban ott van a kérdés, miért nem teszi le a poharat, miért nem állja meg… Persze az fontos, hogy nem akarjuk megerősíteni az alkoholizmusában, vagy a tetteiben. Sokkal inkább arról van szó, hogy belátjuk, hogy mindennek vannak okai, meglátjuk mögötte a félresiklott életet. Így próbálunk odafordulni, és elfogadni úgy, ahogy van. Ez keresztény emberként természetes is, hogy erőszakosan ne akarjuk megváltoztatni a másikat. Azután fontos, hogy legyünk kellően nyitottak az új dolgokra, a körülöttünk levő eseményekre: nyitott szemmel, nyitott szívvel kell járni.

– Mondana egy konkrét példát?

– Egy önkéntestől hallom, hogy mikor élelmiszert visznek egy-egy családhoz, szóba kerül, hogy vannak a gyerekek. Kiderül, hogy jó tanuló a gyerek, de a szociális helyzetük miatt nem tudnak mindent megtenni a továbbtanulásáért – nekik ajánljuk a Szent Imre-ösztöndíjat. Arra is figyelni kell tehát, hogy mi mindent lehet még odatenni. Vagy másik példa: a felénk jövő kérések gyakorta csak a gyerekekről szólnak – ruhanemű, iskolai támogatás. Vannak családok, akik elhallgatják, hogy például az édesanyának nincs kabátja… Nagyfokú alázatot igényel ez a munka. Azzal, hogy adni tudunk, tudnunk kell elfogadni is.

Bizalommal

– Emlékszik a kezdetekre?

– Első héten abba csöppentem bele, hogy ruhaosztáson fogadtuk a rászorulókat. Döbbenetes volt huszonévesen hallgatni, ahogy munkanélküliek, hajléktalanok meséltek az életükről. Megkapó volt az a bizalom, amivel felénk fordultak: ezzel a bizalommal is bánnunk kell, a sorsokat fel kell tudnunk vállalni.

– A segítés számos formáját művelik, említene néhány jelentősebbet?

– Meghatározó a beteglátogatás a kórházban, illetve Szegeden a gyermekklinikán – nagyon nyitottak a munkákra. A krónikus osztályon maga a főorvos asszony is megerősítette, hogy mindenképpen szükség van az önkénteseinkre. Olyankor mennek be, amikor valóban segíteni tudnak mind a betegeknek, mind a személyzetnek. Ilyenkor odaülnek például a beteg mellé, beszélgetnek vele, segítik míg elfogyasztja a vacsoráját. Az osztályra jutó két-három nővér nem tud egy-egy betegnél hosszú időt tölteni.

„Nem voltam rá méltó…”

– Másik kemény terület a hajléktalanok.

– Valóban, teli van kihívásokkal a hajléktalanellátás. A Szent Erzsébet-teajárat idén lesz 15 éves. Ilyenkor a hajléktalanok életterébe, a viskóikhoz, a garázsokhoz is eljutunk, meleg teát, zsíros kenyeret viszünk nekik. Egyszer Újszegeden osztottunk zsíros kenyeres vacsorát, láttam, hogy egy hajléktalan a liget szélén egy padon ült, és nem jött oda hozzánk. Odavittem neki, de nem fogadta el. Másnap este megint ott volt. Azt mondta: „Tegnap azért nem fogadtam el, mert nem voltam rá méltó” – az italozás miatt. Ez megerősített abban, hogy bármilyen helyzetben is lehetnek az emberek, a maguk értékét, önbecsülését meg kell adnunk nekik. Sok családnál is tapasztalatom ezt. „Most csak ebben segítsenek, más dolgot nem kérek, mert vannak tőlem jobban rászorulók is” – mondják sokan.

– De azért akinek lehet, elmondják, miben tudnak segíteni.

– Igen, az életre való rugalmasság is benne kell legyen a Karitászban: tanácsot, információt adni. Sokan nem tudják milyen támogatást nyújthat az önkormányzat, például temetési segélyt, vagy váratlan helyzet rendezéséhez átmeneti segélyt.

Mindenki a maga módján

– Nem mindenki tud egyformán segíteni, de a segítés számos formáját teremtik meg.

– Szeretnénk megadni mindenkinek a lehetőséget, hogy ki-ki a maga módján segíthessen, ennek egyik példája az adventben a karácsonyi jótékonysági vásár. Nem mindenkinek adottsága, hogy odaforduljon a beteghez, vagy a hajléktalanhoz, de fiatalként lehet kreatív az ember, készíthet apró díszeket, használati tárgyakat, vagy nyugdíjasként szívesen horgolhat valamit – ezeket értékesítve szintén tudunk segíteni a rászorulókon.

– Általánosságban szólva: sokan vannak a rászorulók?

– A segítségre szorulók száma sajnos folyamatosan nő. Egyre többen keresnek meg, jönnek ruhaosztásra, új emberek tűnnek fel, családok, kisnyugdíjasok – akik már nem tudnak megvenni például egy új takarót… A teajárat átlagosan közel hatvan embert érint, ruhaosztáson rendszeresen 20-25 fővel találkozunk. Persze gazdasági válság van, de van egy lelki szükség is. Minden társadalomnak fel kell készülnie arra, hogy – ahogy biblikus példával szoktam mondani – legyen „embere” a másiknak, legyen kihez szólni – nem csak az időseket érinti az elmagányosodás, hanem például a fiatal édesanyát is, aki napközben otthon egyedül van a kisgyermekével. Kell, hogy legyen valaki, egy önkéntes, vagy egy másik anyuka, egy közösség, aki ránéz, mi van vele. Azután a foglalkoztatottságban olyan szintű problémák vannak, hogy nagy százalékban már a munkanélküli nyilvántartásból is „kikopnak” bizonyos emberek. Döbbenetes, hogy egyre többen lesznek azok, akik nincsenek ellátásban – erős az az iránti félelmünk, hogy velük mi lesz. Tudjuk, hogy volt egy időszak, amikor a segély volt a „nem munkára ösztönző” megélhetési forma, ezt nem könnyű visszaformálni. Ugyanakkor látunk nem egy életerős férfit, aki tudna dolgozni, de a falujában egyszerűen nincs rá lehetőség…

Segíts magadon

– Mennyien munkálkodnak a Karitász zászlaja alatt az egyházmegyében? – Körülbelül 500 önkéntes és öt munkatárs. – A támogatások, gondolom, nem nőnek az évek során… – Nem tudunk többet adni, mint korábban, ezért minden lehetőséget ki kell használni: mit tud adni egy önkormányzat, mire van jogosultsága a rászorultnak. Igyekszünk mindenkiben tudatosítani, hogy éljenek a felkínált lehetőségekkel. Amit mi adni tudunk, az nem rendszeres támogatás, inkább alkalmi segítség, élelmiszer, gyógyszer, tüzelő. Korra, nemre, vallási hovatartozásra való tekintet nélkül segítünk, de nagyon fontos, hogy mindenki tegye meg, amit önmagáért tenni tud. Ha a szolgáltató felajánlja a részletfizetési lehetőséget, éljen vele, vagy fogadja el a védett fogyasztói státuszt. Sok helyen van tűzifagond, az egyik csoportunk akácfacsemetét osztott, hogy nevelgessék, teremtsék meg belőle a tüzelő egy részét. Máskor gyümölcsfát vittek – minden olyasmit, ami segítség lehet, ha a rászorult is kihasználja. Ennek tudatosításában egy nappali intézményként működő szociális foglalkoztató nagy segítség lenne, erre vannak most reményeink. – Van az a pont, amikor a segítőnek is betelik a pohár? – Olykor mi is elfáradunk: azt mondjuk, hogy tényleg mindent odatettünk, amit lehetett, mégsem változik – ez minden segítőt elér, mikor azt érzi, hogy a gondozott fa nem terem, csak áll magában. Fontos azonban hogy hívő emberként is tudjuk kezelni ezt, és azt, hogy a magvetést mi megtesszük, de az aratást nem mindig mi látjuk. Képzéseken, lelkigyakorlatokon, csoporttalálkozókon próbáljuk feldolgozni a segítéssel járó különböző helyzeteket: például a beteglátogatóknak évek óta rendszeresen tartunk szupervíziót, esetmegbeszéléseket, amikor mindenki meg tudja osztani, mit élt meg. Igyekszünk rámutatni, hogyan kell úgy beszélgetni valakivel a problémákról, hogy ne a saját véleményét, megoldási módszerét erőszakolja rá a másikra, hanem a másikban szunnyadó lehetőséget segítse előmozdítani. Egymás példájából is erősödhetünk. Önmagunkért is meg kell tenni, hogy részt veszünk ezeken az alkalmakon. A segítőnek fel kell tennie magának azokat a kérdéseket, hogy mit élt meg, mikor segített, mikor visszautasították, mikor nem sikerült, mikor meghalt a beteg, akit rendszeresen látogatott. Azért vagyunk Karitász-munkatársak, önkéntesek, hogy megpróbáljunk arcot adni az evangélium üzenetének.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.