Egyház

Papszentelést tartottak a dómban

Papszentelést tartottak a dómban

2008. június 14., szombat
Papszentelést tartottak a dómban

Fotó: Gémes Sándor

Szombat délelőtt a szegedi dómban Kiss-Rigó László megyés püspök szentelt fel két, tanulmányait befejezett diakónust. A dévai származású Cibian Miklós és a székelykeresztúri Ilyés Zsolt egyaránt június 15-én tartja újmiséjét.

A katolikus egyházban június a papszentelések hónapja. Ilyenkor fejezik be tanulmányaikat az egyházi hivatásra készülők, ezért van ekkor a legtöbb papszentelés, következésképpen ez idő tájt jubilál a legtöbb „idős" pap is.

Papszenteléskor együtt ünnepel az egyház, és imádkozik a keresztény közösség a hivatásvégzőkért és önmagukért. A szertartás mindig szentmisén történik, amely a szokásos módon kezdődik és a szentelési szertartás csak az evangélium felolvasása után veszi kezdetét. A papszentelés legfontosabb és lényegi része, amikor a szentséget kiszolgáló püspök mint az apostolok utóda imádság és kézrátétel által átadja a Krisztustól kapott áldozópapi hatalmat és küldetést. Az egyházban már kétezer éve így történik a lelki hatalom átadása a meghatározott lelkipásztori küldetés és tisztség betöltéséhez, a mozzanatot pedig megtalálhatjuk az Apostolok Cselekedeteiben, amikor utódokat választottak az evangélium hirdetéséhez.

Szombat délelőtt a szegedi dómban Kiss-Rigó László megyés püspök (képünkön hátul, középen) e szertartás keretein belül szentelt fel két, tanulmányait befejezett diakónust (elöl).

A dévai származású Cibian Miklós és a székelykeresztúri Ilyés Zsolt hat évvel ezelőtt a Szeged-Csanádi Egyházmegyébe kérték felvételüket, s most tanulmányaikat a Szegedi Hittudományi Főiskolán befejezve, elöljáróik ajánlásával elnyerték a papszentelést az egyházmegye szolgálatára.

Ilyés Zsolt a következő jelmondatot választotta papszentelésére: „Mert mi haszna van belőle az embernek, ha megszerzi akár az egész világot is, de maga elpusztul, vagy súlyos kárt szenved?" (Lk 9,25). Ilyés Zsolt június 15-én, vasárnap 10 órakor a tarjánvárosi Szent Gellért templomban újmisét mutat be és újmisés áldásban részesíti a híveket. A plébánia szeretettel várja a híveket erre a felemelő ünnepre és az azt követő agapéra.

Cibian Miklós újmiséjét június 15-én 10 órakor mutatja be Szentesen a Szent Anna templomban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.