Egyetem

Hét éve nem volt ilyen népszerű a pedagógusképzés a Szegedi Tudományegyetemen

Hét éve nem volt ilyen népszerű a pedagógusképzés a Szegedi Tudományegyetemen

2 órája
Fotó: Pinterest
Hét éve nem volt ilyen népszerű a pedagógusképzés a Szegedi Tudományegyetemen

A kormányzati intézkedéseknek és a Szegedi Tudományegyetem ösztönző programjainak hatására egyre népszerűbb a pedagógusképzés. 2017 óta nem volt ilyen magas a pedagógus képzési területre felvettek száma az SZTE-n.

 

A Szegedi Tudományegyetem óriási népszerűségnek örvendő Pont Ott Partiján többezer felvételt nyert jelentkező örült, bulizott együtt. A tavalyi, kiemelkedő eredmények után ismét magas a hallgatói létszám a 2024-es központi felvételi eljárásban – 6848 hallgatót vett fel az intézmény. A soron következő pótfelvételi, a szakirányú képzések és a külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően több mint 9000 új diák kezdheti meg tanulmányait 2024 szeptemberében az SZTE-n. Köztük jónéhányan a pedagógusi hivatást választó gólyák. 2017 óta az idei felvételi eljárásban a legmagasabb a pedagógiai területre felvettek száma. 3291 jelentkező közül 1142-en első helyen jelölték meg a Szegedi Tudományegyetem valamelyik pedagógusképzését, közülük 908-an nyertek felvételt. A népszerűség emelkedése mögött komoly kormányzati és egyetemi munka áll.

 

 

 

ORSZÁGOSAN IS ÉLÉNKÜL AZ ÉRDEKLŐDÉS

 

Az Oktatási Hivatal adatai szerint országosan közel 18 ezren jelentkeztek idén pedagógusképzésre, ami körülbelül hatezer fővel több, mint a 2022-es adatok (11 977 jelentkező), de némileg kevesebb, mint a tavalyi, vagyis 2023-as jelentkezések (18 673). Megjegyzendő, hogy tavaly összesen 126 449-en jelentkeztek a felsőoktatásba, tehát 5459 fővel többen, mint idén.

A Szegedi Tudományegyetem az egyik legrégebbi, stabil és magas színvonalú bázisa a pedagógusképzésnek, amely széles skálát fed le.

A pedagógiai területhez tartozik az alap- vagy osztatlan képzési rendszerben

  • a csecsemő- és kisgyermeknevelő,
  • a konduktor,
  • a gyógypedagógia,
  • az óvodapedagógus (beleértve a nemzetiségi óvodapedagógusokat is,
  • a tanító,
  • a szakoktató,
  • és az osztatlan tanárképzés.

 

HAGYOMÁNY ÉS INNOVÁCIÓ

 

Az SZTE pedagógusképzéssel is foglalkozó karai rendre kiemelkedően szerepelnek a hazai és a nemzetközi egyetemi rangsorokban. A pedagógusképzésekre jelentkezők száma idén meghaladja Szegeden az országos átlagot. A Juhász Gyula Pedagógusképző Karon, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon, a Természettudományi és Informatikai Karon, valamint a Bartók Béla Művészeti Karon is nagy hagyományai vannak a pedagógusképzésnek. A Szegedi Tudományegyetemen idén 10 éves az SZTE Tanárképző Központ.

 

EXTRA ÖSZTÖNDÍJ A PEDAGÓGUS HALLGATÓKNAK

 

Az SZTE számos módon támogatja a pedagógusok képzését és a pedagógusi hivatás népszerűsítésének elkötelezett híve. Ennek szellemében hozta létre a Start és a Start+ ösztöndíjak mellett a Zirzen Janka ösztöndíjprogramot, amelynek közvetlen kedvezményezettjei azok az egyetemre frissen belépő, pedagógusképzésben hallgatói jogviszonnyal korábban még nem rendelkező diákok, akik a felvételi eljárásban első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetem valamely nappali tagozatos pedagógusképzésére. Az ösztöndíjprogram felmenő rendszerben a 2023/2024-ben felvett és aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező, nappali tagozatos pedagógusképzésben részt vevő hallgatókra vonatkozóan félévről félévre, a teljes képzés ideje alatt, az abszolutórium megszerzéséig pályázható. A Zirzen Janka ösztöndíjra jelentkezni augusztustól szeptember elejéig lehet. Az ösztöndíj összege: 100.000 forint/hónap/fő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.