Egyetem

Felsőoktatási felvételi: két fontos határidő jár le a napokban

Felsőoktatási felvételi: két fontos határidő jár le a napokban

Kibédi Péter
2024. július 9., kedd
Felsőoktatási felvételi: két fontos határidő jár le a napokban

A felsőoktatási felvételi eljárásban résztvevőknek július 10-ig kell feltölteni a hiányzó dokumentumokat az E-felvételi rendszerébe, a megjelölt szakok törlésére, költségtérítéses szakpár hozzárendelésére is van még lehetőség. A sorrendmódosításra ugyanakkor az Oktatási Hivatal meghosszabbította a határidőt, július 16-ig van lehetőség a listát véglegesíteni – közölték a felvi.hu-n.

 

A pontszámításhoz még szükséges dokumentumokat a felvi.hu honlapról elérhető e-felvételi rendszer „dokumentumok” menüpontjában tölthetik fel, és ugyanitt követhetik nyomon azok elbírálását is.

Nem kell feltölteni a 2006. január 1. után megszerzett érettségi bizonyítványt, illetve tanúsítványt – így az idén május-júniusi érettségi eredményeket tartalmazókat sem –, a 2003. január 1. után megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványokat, valamint a 2006. február 1. után szerzett hazai oklevelet – ismertették, hozzátéve, hogy ezek adatait az oktatási hivatal az elektronikus közhiteles nyilvántartásokból veszi át.

Az idei érettségi eredmények folyamatosan érkeznek meg a központi felvételi nyilvántartásba. a határidő lejártáig benyújtott dokumentumok és a beérkező közhiteles adatok feldolgozása a ponthatárok kihirdetéséig tart. Az idén külföldön érettségizők vagy felsőfokú oklevelet szerzők számára a dokumentumbenyújtási határidő szintén jövő kedd – közölték.

A felvételizőnek júlis 16-ig van lehetősége módosítani a jelentkezés sorrendjén, abban az esetben, ha ezt még nem tette meg. A szabály szerint csak a már megjelölt szakok mozgathatók, nem változtathatók, ahogy az intézmények sem. Egyetlen esetben lehet még bővíteni listát: amennyiben az intézmény meghirdette, a megjelölt szakok eltérő finanszírozású párja is felvehető, azaz állami ösztöndíjas formája mellé a költségtérítéses is. Ekkor nincs szükség sorrendmódosításra, a térítéses szakpár hozzárendelésekor meg kell adni annak helyét a listán. 

A módosításokat érdemes alaposan átgondolni, mert mentést követően végleges lesz, utólag már nem lehet rajta változtatni.

A sorrend azért is fontos, mivel egy jelentkező csak egy helyre kerülhet be, oda, aminél a listájában szereplők közül elsőként elérte a ponthatárt. A felvi.hu éppen ezért azt javasolja, hogy az kerüljön első helyre, ahova a jelentkező leginkább be szeretne kerülni, azaz preferenciasorrendet érdemes felállítani. 

Ponthatárok július 24-én

A szeptemberben induló képzések ponthatárait július 24-én hirdetik ki, és azok elsőként a felvi.hu honlapon lesznek elérhetők. Azok a felvételizők, akik a jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, már aznap sms-értesítést is kapnak az eredményről. A besorolási határozat – amely tartalmazza, hogy a felvételiző mely képzésen kezdheti meg tanulmányait szeptemberben – a ponthatárok kihirdetését követő nyolc napon belül az e-felvételi „hivatalos iratok” menüpontjában lesz elérhető, amiről minden jelentkezőt e-mailben is értesítenek – áll az Oktatási Hivatal közleményében.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.