Egyetem

Az SZTE-n van olyan alapszak, amit csak egyetlen egy diák írt be első helyen

Az SZTE-n van olyan alapszak, amit csak egyetlen egy diák írt be első helyen

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. július 8., hétfő
Az SZTE-n van olyan alapszak, amit csak egyetlen egy diák írt be első helyen

A jelentkezési adatok alapján a Szegedi Tudományegyetem a harmadik legnépszerűbb felsőoktatási intézmény az országban. Azonban itt is akad olyan alapszak, amit mindössze egy diák jelölt be első helyen.

 

A harmadik legnépszerűbb az SZTE

Mint korábban beszámoltunk róla, idén 120 990 diák jelentkezett egyetemre, a harmadik legnépszerűbb az SZTE volt, a diákok 6,9 százaléka jelölte meg, azaz 8395 fő szeretne szegedi egyetemi polgár lenni.

Szegeden a meghirdetett 348 szak közül a legnépszerűbb a pszichológia, a programtervező informatikus, a gazdálkodási és menedzsment, a jogász és az általános orvos képzés.

Karon tekintetében Szegeden a legnépszerűbb 7153 jelentkező vel a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar lett. Második a Természettudományi és Informatikai Kar, ide 5537-en jelentkeztek. A Juhász Gyula Pedagógusképző Karon 4316-an szeretnének tanulni.

 

Akad szak, amit egyetlen egy diák jelölt első helyen

Országszerte vannak olyan állami ösztöndíjas, nappali tagozatos alapszakok, amiket csak egyetlen diák írt be első helyen. Ezeknek döntő többsége olyan művészeti képzés, mint a klasszikus hárfa, cimbalom vagy éppenséggel zenekarvezetés, de akadnak közöttük gazdasági, műszaki, sőt informatikai képzések is - számol be az Eduline.

Összességében elmondható, hogy alapvetően a vidéki egyetemek kisebb kampuszain lévő szakokat jelölte meg egyetlen diák az első helyen, ami annak tükrében felettébb érdekes, hogy az állami ösztöndíjas helyeket éppen a vidéki egyetemeken bővítették.

A Szegedi Tudományegyetem esetében ez a szak a Bölcsészettudományi Karon található. A szlavisztika (szerb) állami ösztöndíjas, nappali tagozatos alapszakot mindössze egy diák jelölte meg első helyen.

A 2024 szeptemberben induló alap-, osztatlan vagy mesterképzésére július 24-én hirdetik ki a felvételi ponthatárokat, amire az SZTE idén is a Pont ott partival várja a jelentkezőket.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.