Egyetem

Karikó Katalin a közérdekű tudomány kitüntetésétől a Nobel-díjig, San Diegótól Szegedig

Karikó Katalin a közérdekű tudomány kitüntetésétől a Nobel-díjig, San Diegótól Szegedig

2024. március 21., csütörtök
Karikó Katalin a közérdekű tudomány kitüntetésétől a Nobel-díjig, San Diegótól Szegedig

A közérdeket szolgáló tudomány művelőjeként ítélték Karikó Katalinnak a 2023-as Nierenberg-díjat. A San Diego-i Egyetem Scripps Oceanográfiai Intézete kitüntetését 2024. március 25-én már mint Nobel-díjas veszi át Karikó Katalin, aki a tudomány világának topdíját, a Nobel-plakettet és oklevelet 2024. április 16-án hozza el a Szegedi Tudományegyetem ünnepségére.

 

 

A Nierenberg-díj bronzérmét és 25 ezer dollár jutalmát a közérdeket szolgáló kutatásokban eredményes tudósok kaphatják meg. A 2001 óta évente kiosztott díj rangját kifejezi, hogy korábban megkapta – többek között – az amerikai biotechnológus John Craig Venter, aki megszekvenálta az emberi genomot (2007), illetve a brit evolúcióbiológus és író Richard Dawkins, aki megalkotta a mém kifejezést (2009). A közjó érdekében végzett kiemelkedő tudományos tevékenységükért jutalmazottak névsorában immár három Nobel-díjas kutató – a genetikus Svante Pääbo (2018), a vegyész Jennifer Doudna (2019) és a biokémikus Karikó Katalin (2023) – is szerepel.

 

A Nobel-díjas Karikó Katalin „Az mRNS fejlesztése a terápiához” címmel 2024. március 25-én tart előadást San Diegóban, majd átveszi a 2023-ban neki ítélt Nierenberg-díjat – közölte a scripps-ucsd.edu

A tudományos programról hírt adó UC San Diego Today kiemelte, hogy „Karikó a Szegedi Tudományegyetemen szerzett bachelor fokozatot biológiából és PhD fokozatot biokémiából. A diploma megszerzése után kutatócsoporttal dolgozott az MTA Szegedi Biológiai Központjában. 1985-ben bevándorolt az Egyesült Államokba…” „Karikó négy évtizeden át kutatta a hírvivő RNS technológiát. Az RNS-közvetített mechanizmusokra fókuszált. Célja az volt, hogy in vitro átírt mRNS-t alkalmassá tegye a fehérjeterápiához”.

 

William Aaron Nierenbergről (1919-2000), a Scripss Institution of Oceanography 1965-1986 közötti igazgatójáról nevezték el a kitüntetést. Az amerikai fizikus családja az Osztrák-Magyar Monarchia területéről érkezett Amerikába.

 

„Mélységes megtiszteltetésnek érzem, hogy megkaptam a Nierenberg-díjat” – idézte a today.ucsd.edu Karikó Katalint, aki – Nicolas Nierenberg, a kitüntetés névadójának fia szerint – „megváltoztatta a világot a hírvivő RNS gyakorlati alkalmazásának fejlesztésével”, története „inspiráció mindannyiunk számára”.

 

Az első magyar Nobel-díjas nő, Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora tavalyi szegedi látogatásán jelentette be, hogy ezt a kivételes kitüntetését is elhozza a Tisza-parti városba. Ebből az alkalomból 2024. április 16-án díszünnepséget szervez az SZTE. Karikó Katalin ekkor, a „Nobel-hetek a Szegedi Tudományegyetemen” ismeretterjesztő kampány csúcspontján adja át a középiskolai ötletverseny, továbbá a hallgatókat TikTok videó és plakát készítésére, versírásra ösztönző alkotói pályázatok értékes díjait. Karikó Katalin április 17-én szakmai és szegedi programokon vesz részt. A rendezvény-sorozat eredményeként exkluzív kiállítóhelyen tekintheti meg Szeged népe és minden érdeklődő a 2023-as fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat, illetve Karikó Katalin néhány más kitüntetését.

 

További részletek az SZTE hírportálján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.