Egyetem

Új megoldásokat keres a járomspórás gombafertőzésekre az SZTE Bolyai-ösztöndíjas kutatója

Új megoldásokat keres a járomspórás gombafertőzésekre az SZTE Bolyai-ösztöndíjas kutatója

2024. február 20., kedd
Fotó: Kovács-Jerney Ádám
Új megoldásokat keres a járomspórás gombafertőzésekre az SZTE Bolyai-ösztöndíjas kutatója

Dr. Nagy Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Bolyai János Kutatási Ösztöndíjas fiatal kutatója a járomspórás gombák antifungális szerekkel szembeni rezisztenciájával foglalkozik. Kutatási eredményei hozzájárulhatnak új antifungális szerek kifejlesztéséhez, amelyek hatékonyabbak és kevésbé toxikusak, mint a jelenlegi kezelések.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám. Dr. Nagy Gábor, az SZTE Bolyai-ösztöndíjas kutatója  


 

Dr. Nagy Gábor 2007-ben jött az SZTE Biológiai Intézet Mikrobiológia Tanszékére szakdolgozni, és 2010-ben kezdte meg doktori képzését. Doktori disszertációját 2015-ben védte meg, ami után 2019-ben hároméves posztdoktori ösztöndíjat nyert a Magyar Tudományos Akadémiától és visszatért a Szegedi Tudományegyetemre. Azóta az SZTE Biológiai Intézet Mikrobiológia Tanszékének munkatársa.

 

Jelenlegi kutatása a fonalas gombák, azon belül a járomspórás gombák antifungális szerekkel szembeni rezisztenciájával foglalkozik. Ezek a gombák a környezetben mindenhol előfordulnak, és ritkán, de megbetegíthetik az embert. A pandémia alatt az ilyen gombafertőzések száma jelentősen megnőtt, különösen Indiában és Amerikában. A járomspórás gombák ellen jelenleg nem áll rendelkezésre hatékony antifungális szer. Az egyik leggyakrabban használt szer az amfotericin B, azonban ez a szer nefrotoxikus, azaz károsítja a veséket.


Kutatásaik során arra az eredményre jutottak, hogy a járomspórás gombák képesek olyan alternatív szterin bioszintézis útvonalakat aktiválni, amelyeken keresztül a sejtmembrán szterin komponenseit képes a gomba előállítani. Az ergoszterin és annak a bioszintézis útvonala az egyik célpontja az antifungális szereknek, ezért a gombák által aktivált alternatív útvonalak rezisztenciához vezethetnek. A kutató szerint a munkájuk célja, hogy új lehetőségeket nyissanak meg a járomspórás gombák által okozott fertőzések hatékonyabb kezelésére. Reméli, hogy a kutatásaik hozzájárulhatnak új antifungális szerek kifejlesztéséhez, amelyek hatékonyabbak és kevésbé toxikusak, mint a jelenlegi kezelések. A jövőben vakcinafejlesztéshez is felhasználhatók lehetnek az eredmények. Dr. Nagy Gábor a következő három évben az alternatív útvonalak működését kívánja megvizsgálni. Emellett számítógépes szimulációkat is alkalmaz, hogy megértse, hogyan hatnának az új antifungális szerek ezekre az útvonalakra.

A célunk, hogy új lehetőségeket nyissunk meg a járomspórás gombák által okozott fertőzések hatékonyabb kezelésére

 – mondta el Dr. Nagy Gábor, az SZTE Biológiai intézet Mikrobiológia Tanszékének tudományos munkatársa.

Dr. Nagy Gábor a munkája során kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek felkarolására. Laborjában jelenleg 7 kutató dolgozik, közülük 4 PhD-hallgató. Fontosnak tartja, hogy a fiatal kutatók megismerjék a tudományos munka alapjait, és hogy lehetőséget kapjanak a saját kutatási témájuk kidolgozására. A kutató eddigi pályafutása során számos elismerésben részesült. Elnyerte a Köztársasági ösztöndíjat, az Apáczai Csere János Kutatói Ösztöndíjat, a Campus Hungary ösztöndíjat, az SZTE Talent ösztöndíjat, a Pro Laudanda Promotione díjat, valamint az MTA Prémium Posztdoktori Ösztöndíját.

A Dr. Nagy Gáborral készült bővebb interjú a Szegedi Tudományegyetem honlapján itt olvasható.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.