Egyetem

Egy dolgot lehet tenni: tisztességgel gyakorolni a szakmát

Egy dolgot lehet tenni: tisztességgel gyakorolni a szakmát

2023. november 15., szerda
Egy dolgot lehet tenni: tisztességgel gyakorolni a szakmát

Prof. Dr. Várbíró Szabolcs, az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika új vezetője beszélt arról az egyetemnek adott interjújában, hogy milyen célokkal és tervekkel érkezett a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikára, továbbá milyen az első benyomása a napfény városáról.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

 

Szeptember elseje óta vezeti a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáját Prof. Dr. Várbíró Szabolcs, elmondta, hogy milyen környezet fogadta.

Az első benyomásaim nagyon pozitívak úgy a városról, mint a klinikáról és a kollégákról. Szeged a napfény városa, itt tényleg mindig süt a nap, még ha csak egy pár órára is, de élvezhetjük a sugarait, ami alapjaiban véve képes meghatározni a hangulatunkat – az enyémet is. Pezsgő a kulturális és szociális élet és mindemellett egy élhető, rendezett és szép városról van szó, ahol azt gondolom, hogy jó élni. Szakmai szempontból elmondható, hogy egy széleskörűen tájékozott és megalapozott tudással rendelkező kollektíva fogadott, akik nyitottak és segítőkészek.

Július elseje óta a Szegedi Tudományegyetem égisze alatt működik a deszki és a szentesi kórház is, amelyek igazgatásában a szegedi klinikák vezetőinek is nagy szerepe van. 

Arra, hogy egyszerre két telephely, korábban önálló intézmény igazgatása is az ember kezébe kerül, azt hiszem, nem lehet felkészülni. Egy dolgot lehet tenni: tisztességgel gyakorolni a szakmát. Figyelni és tájékozódni kell, rendszeresen kell egyeztetni a kollégákkal, és a felmerülő problémákra, váratlan akadályokra gyorsan és kreatívan megoldást kell találni – erre törekszem én is mind a két intézményben.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

 

A megfelelő mennyiségű és kellőképpen magas szaktudású humánerőforrás szükségét emelte ki a professzor.

Az első és véleményem szerint az egyik legfontosabb egy egészségügyi intézmény sikeres működésében az, ha az az adott intézmény rendelkezik megfelelő mennyiségű és kellőképpen magas szaktudású humánerőforrással. Így az első feladataim közé a csapatbővítés tartozott. Vettem fel szakorvosokat, altatóorvost, gyermekorvost, szülész-nőgyógyász kollégákat és gyakornokokat is. De terveim között szerepel a terhesgondozás, a reprodukciós medicina területén és az onkológiai területeken való előrelépés is.

Az oktatásból is szeretnék kivenni a részét az újdonsült vezető.

Természetesen, Prof. Dr. Németh Gábornak köszönhetően én is be tudtam kapcsolódni az oktatásba. Az elmúlt két hónap tapasztalatai alapján azt tudom mondani, hogy harmonikusan tudunk együtt dolgozni, én a női klinika vezetéséért, ő pedig továbbra is az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karon zajló oktatásért felel, mint általános, szak- és továbbképzési dékánhelyettes, illetve tanszékvezető egyetemi tanár. Hamarosan a szakorvos-jelöltek képzésén, illetve a szülésznő képzés indításán is együtt dolgozunk majd. A tudományos munkásságomat illetően, a kutatásaimat tovább folytatom a Semmelweis Egyetemen, ahol jelenleg 10 PhD-hallgató dolgozik az irányításom alatt, és 15-en már megvédték a fokozatukat. Arra törekszem, hogy a PhD-hallgatók képzésébe Szegeden is mielőbb szerepet tudjak vállalni.

Szakmai múltjára tekintve azt látni, hogy a nőgyógyászaton belül több területre is specializálódott. Az egyik ilyen a meddőség kezelése. 

Dr. Zádori Jánossal, az intézmény vezetőjével már sikerült egyeztetnem erről, ugyanis szeretném majd a közeljövőben a szegedi klinikán, a szentesi illetve a hódmezővásárhelyi osztályokon is, a reproduktív medicina profilját újragondolni és megerősíteni. A meddőségi vizsgálatokat illetve az inszeminációt az SZTE SZAKK Nőgyógyászati és Szülészeti Klinika munkatársai végzik majd el, míg a lombik programra az RMI-ben kerül sor. Ezeknek az ambulanciáknak a kiépítése, illetve a meglévők megerősítése folyamatban van, és egy Andrológiai Centrum létrehozása is a terveink között szerepel, amelyről ugyancsak folynak a tárgyalások. Jelenleg egy olyan csapat összeállításán dolgozom, akik képesek komplex ellátásban részesíteni és ezzel együtt felkészíteni a régióban élő nőket és férfiakat a lombik programra.

A teljes cikk itt található. 

Borítókép: Kovács-Jerney Ádám

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.