Egyetem

A XXIX. Szent-Györgyi Albert Napok az SZTE-n

A XXIX. Szent-Györgyi Albert Napok az SZTE-n

2023. november 21., kedd
A XXIX. Szent-Györgyi Albert Napok az SZTE-n

Elindult a XXIX. Szent-Györgyi Albert Napok rendezvénysorozat, amelyet a Szegedi Tudományegyetem központi ünnepségén nyitottak meg. Mindez SZTE orvosi és egészségtudományi karainak és klinikai központjának a közös ünnepe. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar, Fogorvostudományi Kar, Gyógyszerésztudományi Kar, Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánjai, valamint az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke is értékelt az elmúlt esztendőt.

 

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

 

A Szegedi Tudományegyetem orvosi és egészségtudományi ünnepén az SZTE Rektori Hivatal dísztermében ünnepi tanácsülésen nyitották meg az egyetemen novemberben hagyományos Szent-Györgyi Albert Napokat. 

Az eseményen részt vett Dr. Rovó László egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, Dr. Lázár György egyetemi tanár, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar dékánja, Dr. Lengyel Csaba egyetemi tanár, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, Dr. Baráth Zoltán egyetemi tanár, a Fogorvostudományi Kar dékánja, Dr. Zupkó István egyetemi tanár, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja, Dr. Tálosiné Dr. Tóth-Molnár Edit egyetemi tanár, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánja is.

 

Dr. Rovó László köszöntőjében elmondta, hogy az egyetem vezetése Szent-Györgyi Albert 1940-41-ben rektorként megfogalmazott céljait követi. Ezek a célok a rektori tárgyalóban is ott függenek a falon: 

az egyetem számára a tudás gyarapítását és terjesztését tűzik ki, oktatói számára azt, hogy a legjobb hallgatókból kineveljék utódaikat, és az egyetemet a szakemberek képzésére szentelt szellemi központtá tegyék.

A Szegedi Tudományegyetem sok köszönhet Szent-Györgyi Albert 10 éves szegedi munkásságának, amire épülhetett az a tudatos fejlesztés is, amely Dr. Rovó László szerint az elmúlt éveket jellemezte. A 29. Szent-Györgyi Albert Napok idején már Karikó Katalin révén már egy második Nobel-díj is kapcsolódik a szegedi egyetemhez.

Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora. (Fotó: Kovács-Jerney Ádám)

 

Dr. Lázár György egyetemi tanár, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar dékánja beszédében felidézte, hogy a november kiemelt hónap a szegedi egyetemen: 

ekkor kezdődött meg az oktatás 1872-ben a Szegedi Tudományegyetem elődjében, a kolozsvári egyetemen, majd 1940-ben ugyanekkor tartották az újraalapított szegedi egyetem első tanévnyitóját is, amelyen az akkori rektor, Szent-Györgyi Albert mondott beszédet, továbbá 2000 óta novemberben ünnepli az integráció révén megalakult SZTE az Egyetem Napját.

Mintegy 50 ország fiataljai tanulnak itt, 

akik nem 100 éves tudást, hanem a legfrissebb eredményeket szeretnék elsajátítani.

A dékán ennek szellemében kiemelte, hogy befejeződött a volt sebészeti klinika felújítása, amelyben Egészségtudományi Képzési Központ nyílik, és november 21-i névadó ünnepségén az épület Banga Ilona professzor nevét veszi fel. Az épület korszerű oktatási képzési helyszín lesz, benne skill egységek, oktatási terek, kicsoportos munkavégzésre alkalmas területek készültek el, valamint kialakítottak egy kadáver műtőt is; az épületben több mint 60 helyszínen lehet majd egyidőben oktatást folytatni.

Dr. Lázár György, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar dékánja. (Fotó: Kovács-Jerney Ádám)

 

Dr. Lengyel Csaba egyetemi tanár, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a nyáron végrehajtott megyei integráció következtében a szentesi Bugyi István Kórház, a deszki Mellkasi Betegségek Kórháza, a megyei védőnői hálózat is a klinikai központhoz került. Az integráció eredményeként másfélszeresére nőtt a klinikai központ dolgozói létszáma és ágyszáma. 

Nőtt a betegbiztonság a régióban, optimalizálódtak a betegutak és minden szinten a legmagasabb betegellátást tudják biztosítani az itt élőknek.

 

Dr. Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke. (Fotó: Kovács-Jerney Ádám)

 

Dr. Baráth Zoltán egyetemi tanár, az SZTE Fogorvostudományi Kar dékánja beszédében hangsúlyozta, hogy az egészségtudományok ünnepe minden társdiszciplína művelőit egy asztal köré ülteti, közöttük azokat is, akiknek mindennapi áldozatos munkavégzését csak az osztályukon, intézetükben, tanszékükön, vagyis szűk környezetükben ismerik. 

Az SZTE Fogorvostudományi Kar működésének sarokköve a Vasas Szent Péter utcai épületegyüttes felújításának megvalósulása, melynek köszönhetően a kar hamarosan 21. századi körülmények között folytathatja oktató-betegellátó tevékenységét.

Kiemelt feladat a mindennapi magas színvonalú betegellátási és oktatási működés, amelynek érdekében egy racionalizált fejlesztési koncepció hivatott arra, hogy folyamatos beszerzésekkel fenntartsa a kar versenyképességét a hazai társintézmények körében, valamint a graduális és posztgraduális képzés tekintetében. 

Dr. Baráth Zoltán egyetemi tanár, az SZTE Fogorvostudományi Kar dékánja. (Fotó: Kovács-Jerney Ádám)

 

Dr. Zupkó István egyetemi tanár, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja szerint a Szegedi Tudományegyetem karai joggal érezhetnek büszkeséget, a QS rangsor igazolja, hogy az SZTE a legkiválóbb magyar egyetem, és ezt mára már két Nobel-díj is reprezentálja. A SZTE Gyógyszerésztudományi Kar magyarul és angolul is folytat képzést a doktori iskolájában.

A publikációs eredmények alapján a kar az egyetem legkiválóbb karai közé tartozik.

Oktatói a nemzetközi térben publikálnak, pályázati támogatásokat nyertek el, nemzetközi mobilitási programokban vesznek részt és indikátorok mutatják, hogy a kar egyes kutatócsoportjai a világ élvonalába tartoznak.

 

Dr. Zupkó István egyetemi tanár, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja. (Fotó: Kovács-Jerney Ádám)

 

Dr. Tálosiné Dr. Tóth-Molnár Edit egyetemi tanár, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánja gratulált minden kollégának, akik áldozatos munkával járultak hozzá a betegellátás, oktatás és kutatás hármas feladatához. 

Az egészségügyi felsőoktatást stratégiai területnek nevezte, amely alapvetően meghatározza az ország egészségügyi ellátását.

A kar nagy reményekkel tekint a Banga Ilona Egészségtudományi Képzési Központban az egészségtudományi képzés számára nyújtott oktatási lehetőségekre.

Dr. Tálosiné Dr. Tóth-Molnár Edit, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánja. (Fotó: Kovács-Jerney Ádám)

 

A díjazottakról itt olvashat.

Borítókép: Kovács-Jerney Ádám

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.