Egyetem

Az energiaválságot kutatja az SZTE

Az energiaválságot kutatja az SZTE

2022. november 24., csütörtök
Az energiaválságot kutatja az SZTE

Egy, a klímaváltozásra és az energiaválságra adott válaszokat vizsgáló kutatásban vesz rész egyedüli közép-európai intézményként a Szegedi Tudományegyetem.

Az Európai Unió Phoenix-projektje a klíma- és energiaválság kihívásaira adható válaszokat vizsgálja. A kilenc országban zajló kezdeményezés egyetlen résztvevője a kelet-közép-európai térségben az SZTE, amely Szegeden és a Balaton régiójában végez kutatásokat. Ebben feltárják, hogy az adott régió lakosai, döntéshozói és gazdasági szereplői mennyire nyitottak azokra a változásokra, amelyek az energiaválság és a klímaváltozás kapcsán várhatóak.

A kutatás első szakaszában a természeti környezetben fellelhető lehetőségeket, a természeti kincsek megítélését, sebezhetőségét és felhasználási módjait vizsgálják. A kutatáshoz egy felmérést is indítanak majd, amit bárki kitölthet.

A kutatók azt próbálják feltárni, hogy az egyes országokban milyen irányba kíván fejlődni a helyi társadalom az energetika, a környezetvédelem és a fenntarthatóság területein. Szegeden az energetika, a geotermikus energia és az alternatív fűtési módszerek, a Balaton térségében a helyi élelmiszer-termelés és -ellátás kerül a középpontba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.