Egyetem

Harmadszor publikál a Nature Chemistry-ben az SZTE

Harmadszor publikál a Nature Chemistry-ben az SZTE

2021. augusztus 10., kedd
Harmadszor publikál a Nature Chemistry-ben az SZTE

Világsiker a kémiában, hogy az SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékén Czakó Gábor kutatócsoportja már kilenc atomból álló összetett rendszerben is pontosan követni tudja az atomi mozgást. Az erről szóló cikk hétfőn jelent meg a rangos kémiai folyóiratban - számol be róla az SZTE sajtóközleményében.

Hogyan játszódnak le a kémiai reakciók atomi szinten? Miként bomlanak föl régi és alakulnak ki új kémiai kötések? Az elméleti kémia miként segítheti a kísérleti tudományokat? Ezekre a kérdésekre ad választ a Nature Chemistry szaklapban megjelent cikk, amely az elméleti kémikus Czakó Gábornak, az SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék egyetemi docensének, valamint két doktoranduszának – Tajti Viktornak és Győri Tibornak –, illetve az Innsbrucki Egyetem néhány kutatójának közös munkája.

„Fontos, hogy minden atom mozgását követni tudjuk egy kémiai reakcióban. Hat atomból álló rendszerek nagy pontossággal csak a 2010-es évek óta szimulálhatók. Ilyeneket a Nature Chemistry folyóiratban 2016-ban és 2017-ben már közöltünk” – emlékeztetett Czakó Gábor.

2021-re jutott el a tudomány oda, hogy az elméleti kémikusok már kilenc atomból álló összetett rendszerbe is „belelátnak” nagy pontosságú számításaikkal.

„Ezzel a tanulmánnyal szintet léptünk. Ez a legkomplexebb rendszer, amire pontos dinamikai szimulációt és mérést lehet elvégezni. A számítás és a kísérlet menetét leíró cikkünk nyomán mások is alkalmazhatják a módszert hasonló reakciókra. Ez talán segít abban is, hogy a hasonló reakcióutakat megértsük még komplexebb rendszerekben. Csoportunk további célja, hogy növeljük a rendszer méretét.” – hangsúlyozta Czakó Gábor.

A Nature Chemistry a legrangosabb kémiai folyóirat, a tudományág teljes spektrumát lefedi. Olyan eredeti kutatási eredményeket közöl, amelyek a kémián belül általános érdeklődésre tartanak számot. Nagy büszkesége az SZTE Czakó-csoportjának, hogy a Nature Chemistry már a harmadik cikküket közli, ami nemcsak egyetemi, de országos szinten is rekordnak örvend. Akit jobban érdekel a téma, az tovább olvashat róla az SZTE híroldalán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.