Egyetem

Az SZTE a pandémia idején még inkább családbarát egyetem

Az SZTE a pandémia idején még inkább családbarát egyetem

2020. december 25., péntek
Az SZTE a pandémia idején még inkább családbarát egyetem

A magyar egyetemek, valamint a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom részvételével rendeztek kerekasztal-beszélgetést arról, hogyan jelenik meg a családbarát szemlélet a hazai felsőoktatási intézményekben a koronavírus-járvány idején. A cél azt volt, hogy az egyetemek tanulhassanak egymástól, átadhassák egymásnak a jó gyakorlatokat.

Mint a Szegedi Tudományegyetemet képviselő Prof. Dr. Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes rámutatott: az SZTE számos intézkedése jó példaként említhető.

- 2018. október 18-án írtunk alá egy együttműködési megállapodást a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalommal. Az együttműködés közös kutatásokat illetve programokat foglal magába. Esélyegyenlőségi tervünkben kiemelt célkitűzésünk, hogy támogatjuk a baba-mama és családbarát szolgáltatások fejlesztését a Szegedi Tudományegyetemen. Kihangsúlyoznám, hogy Szabadegyetem című kurzusunk tavaszi féléve hagyományosan a Házasság hetéhez kapcsolódó előadással kezdődik. Mindemellett a pedagógusképzés- és továbbképzés keretein belül is nagy figyelmet szentelünk családpedagógiai- és pszichológiai ismeretek átadására. 2019-ben az egyetemi kiválósági pályázatunkban kultúra és család témakörökben több kutatási tervet is megfogalmaztunk, mint például a párkapcsolatok és családi kapcsolatok kutatását, a testi-lelki egészség hosszú távú fenntartását, családi vállalkozások generációváltásának vizsgálatát. Ezen felül a Szegedi Tudományegyetemen konferenciákat rendeztünk a témában, akadálymentes baba-mama-papaszobákat alakítunk ki. A szegedi egyetem szülészeti és nőgyógyászati klinikáján 277 millió forintos pályázati forrásból készülnek családbarát kórtermek.

A kerekasztal-beszélgetésen nagyon sok érdekes téma hangozott el, például a babaváró támogatások bevezetéséről, valamint a pandémia által okozott negatív hatások csökkentéséről. Többen hangsúlyozták, hogy a családbarát szemlélet nemcsak a gyermeknevelésre terjed ki, hanem az idősekkel is foglalkozni kell: az egyetemeknek meg kell teremteniük a megfelelő fórumokat.

- Ebben mi is tovább fogunk lépni a közeljövőben. Alapvető feladat számunkra a mentális egészség megerősítése ebben a helyzetben, és fontos a kollégák lelkiállapotának mérése, a motiváció fenntartása. A tanácskozáson jól kirajzolódott, hogy bár az egyetemek különböző helyzetben vannak, különbözőek a forrásaik és lehetőségeik, de mindenütt azonos irányba tartanak, hasonló célokat fogalmaznak meg - hallottuk Prof. Dr. Zakar Péter rektorhelyettestől.

Hozzátette: mindenképpen meggondolandó lenne a babaköszöntő támogatás bevezetése a Szegedi Tudományegyetemen. Továbbá átvehető példa az is, hogy az egyetem minden évben halottak napja idején megemlékezzen azokról a kollégákról, akiket abban az esztendőben veszített el. Fontos lenne a nyugalmazott kollégák számára olyan előadási lehetőséget biztosítani, aminek keretein belül az általuk megszerzett tudást tovább tudják adni, és ilyen módon részt tudnak venni az egyetem tudományos közösségének életében.

A kerekasztal-beszélgetéseket a jövőben rendszeresen megrendezik, mert hasznos, tovább gondolásra alkalmas ötleteket adtak egymásnak.

(Forrás: SZTE)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.