Egyetem

Új nevet kaphat a Szegedi Tudományegyetem: de miért?

Új nevet kaphat a Szegedi Tudományegyetem: de miért?

2020. október 23., péntek
Új nevet kaphat a Szegedi Tudományegyetem: de miért?

A HVG úgy tudja, hogy az új név a Szent-Györgyi Tudományegyetem, Szeged (rövidítve továbbra is: SZTE) lehet, amit angolul a Szent-Györgyi University of Szeged (rövidítve: SZU) formátumban használnának.

A Szegedi Tudományegyetem több szegedi és egy hódmezővásárhelyi felsőoktatási intézmény összevonásával jött létre 2000. január 1-jén. Akkor három egység adta fel saját területén meghatározó, közismert személyiségének nevét: a bölcsész-, társadalom- és természettudományokkal foglalkozó József Attila Tudományegyetem, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola, illetve a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem. A cikkben megemlítik azt a kifogást, hogy a tervezett névváltás azt jelentené, hogy "a jelenleg tucatnyi tudományterületet összefogó intézményt egyetlen, természettudományos-orvosi identitás zászlaja alá terelnék."

Keressük az egyetemet, mert szeretnénk tudni az álláspontjukat és azokat az érveket is, amelyek a névváltoztatás mellett szólnak. Amikor reagálnak, beszámolunk róla.

Nem csitul a Horváth Szatmár-ügy

A napokban felmondta együttműködését a Szegedi Tudományegyetemmel Mirnics Károly, a Nebraska Egyetem professzora. Hosszú, nyílt levélben számolt be erről a közösségi oldalán.

https://www.facebook.com/szabolcs.horvath/posts/10159174254378291

Ebben egyebek mellett Horváth Szatmár elbocsátásával, illetve az üggyel kapcsolatos véleményével indokolja a távozását. Azt írja például, hogy

A rendszerek mindannyiunkat megvédenek, és ha megfelelően működnek, biztosítják az esélyegyenlőséget és az igazságosságot. Amikor felbomlanak, a társadalom iránti bizalom elvész. És ez mindenhova tovaterjed. Végül a félelem megakadályozza a médiát abban, hogy megszólaljon és kérdőre vonja az egyéneket tetteikért. Így hal meg a demokrácia és az akadémiai szabadság, és helyüket egy totalitárius rendszer váltja fel, ahol a hatalom embereitől való félelem az egyetlen szabály. Ennek nem leszek, nem lehetek része.

A professzor azt is írja még, hogy szerinte "a szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak. Másodszor, a hazugságoknak, a szabályok megszegésének és mások veszélyeztetésének, különösen akkor, ha egy magas rangú tisztviselő követi el, következményekkel kell hogy járjanak. Harmadszor, a hatalomnak nem szabad abszolútnak lennie - a vezetéssel megbízott személynek nem szabad bírónak, esküdtnek és egyben hóhérnak is lennie, főleg akkor nem, ha az a közvélekedés, hogy azt saját előnyére (vagy megtorlásra) használja."

Továbbra sem kommentál az SZTE

Mint arról beszámoltunk, sajtóhírek szerint az elmúlt hónapokban több orvos is elhagyta a szegedi klinikát. Az üggyel kapcsolatban megkerestük az egyetemet egy hete, ahonnan választ ígértek, majd közölték: inkább közleményt adnak ki. Egyelőre ez az ígéret nem teljesült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.