Egyetem

Kutatás, munka, ELI-ALPS

Kutatás, munka, ELI-ALPS

2019. február 10., vasárnap
Kutatás, munka, ELI-ALPS

Jelentős lakossági érdeklődés övezi a munkát, ami a szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézetben folyik, ezért úgy döntöttünk, hogy megnézzük, mi is zajlik a 25 ezer négyzetméteres épületkomplexumban. A fizikai folyamatok és kutatások a laikusok számára „kínaiul” hangozhatnak, ezért próbáltunk utána járni, hogy jelenleg milyen kutatások folynak, amelyek a hétköznapi emberek számára is hasznosak lehetnek.

Lassan két éve vették birtokba az ELI-ALPS munkatársai az új épületkomplexumot Szegeden. A kutatóintézet felhasználói létesítményként működik, tehát az ELI-ALPS munkatársai mellett Magyarországról és külföldről is érkezhetnek külsős kutatócsoportok, hogy az egyedülálló kutatási technológiát használhassák. Az itt üzemelő lézerek tudományos vonzerejét mutatja, hogy Svájcból, Görögországból, Németországból és Izraelből is érkeznek kutatócsoportok. Az ELI-ALPS berendezéseit folyamatosan helyezik üzembe, a létesítmény 2020 végére működhet teljes kapacitással. Ottjártunkkor épp az egyik lézer érkezéséhez készítették elő a tisztateret. A tisztaterekbe csak védőruházatban szabad belépni, ugyanis szinte teljesen pormentesen kell tartani azokat a helyiségeket, ahol a lézerek működnek. Egy hajszál is tönkreteheti a kísérletet, így csak megfelelő öltözékben - köpeny, hajháló, szakállvédő, kesztyű, tisztatéri lábbeli - lehet ezekben a helyiségekben tartózkodni. A védőfelszerelés része a megfelelő sugárvédelmi szemüveg is, amely a kutatók szemét védi a sugárzásoktól. A tisztaterekben nem csak a levegőt cserélik folyamatosan, de a hőmérsékletre is odafigyelnek, mert a lézerek működéséhez elengedhetetlen az állandó hőmérséklet.

A lézerek működéséről beszél Lehrner Lóránt. Fotó: Kovács Ferenc

A 2018-ban építészeti Nívódíjjal jutalmazott épületbe nem egyszerű bejutni. Komoly biztonsági rendszer működik itt, hiszen a kutatási berendezések jelentős értéket képviselnek. A 85%-ban Európai Uniós forrásból megvalósuló kutatóintézetbe látogatók csak előzetes bejelentkezés után léphetnek be. „ Az első külföldi kutatócsoportokat 2018 elején fogadtuk Szegeden. Büszkén mondhatom, hogy azért érkeznek Szegedre a kutatók, mert ezek a kutatási berendezések ilyen paraméterekkel máshol nem elérhetőek. Már az hatalmas elismerés Szegednek, hogy Berlinnel, Barcelonával vagy Hamburggal szemben, a mi kutatóintézetünket választják a világ minden tájáról érkező kutatók.” – mondta Lehrner Lóránt ügyvezető igazgató, aki körbevezetett bennünket az ELI-ALPS épületében. A nyalábidőt igénylő kutatócsoportok részletes kutatási tervet készítenek, amelyet szakértő bizottság bírál el. A megfelelőnek talált pályázatok benyújtói adott időpontban érkezhetnek a kutatóintézetbe, ahol az ELI-ALPS munkatársai segítségével beállítják a vizsgálataikhoz szükséges kísérleti elrendezést, majd elvégzik a tervezett kísérleteket. A mérési eredmények feldolgozása után azokat és a belőlük leszűrt következtetéseket tudományos szakfolyóiratokban közlik.

Fotó: Kovács Ferenc

A külföldi kutatócsoportok nem töltenek el hosszú időt Szegeden. Egy-egy kísérlet egy-két hét, vagy maximum egy hónap alatt lezajlik, az eredmények kiértékeléséhez már nem szükséges Szegeden maradni. Az ELI-ALPS-ban végezhető kísérletek az alapkutatást szolgálják. Az itt kapott eredmények további kutatások felé nyitnak teret, illetve távolabbra tekintve például ipari vagy orvosi alkalmazások kifejlesztésére adnak lehetőséget. Az alapkutatás során például egy daganatos betegségeket vizsgáló külsős kutatócsoport az ELI-ALPS lézereivel és másodlagos forrásaival végez kísérleteket, a magukkal hozott céltárgyra, adott esetben egy daganatos szövetre irányítva a sugárzást. Az így kapott eredmények alapján publikálják következtetéseiket. Az alkalmazott kutatás során az orvostudomány vagy a gyógyszeripar ezek alapján fejleszthet majd új műtéti eljárásokat, esetleg gyógyszereket, amelyek a kötelező többéves engedélyeztetési eljárások után válhatnak a mindennapi gyógyítási eljárások részévé. A szegedi ELI közel háromszáz embernek ad munkát, tehát a tudományos elismerések mellett gazdaságélénkítő hatása is van az Európai Uniós beruházásnak.  

A tiszta szobákat csak kívülről nézhettük meg. Fotó: Kovács Ferenc

       

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.