Egyetem

A szegediektől tanulnak a szerb iskolaigazgatók

A szegediektől tanulnak a szerb iskolaigazgatók

2017. november 15., szerda
A szegediektől tanulnak a szerb iskolaigazgatók

A balkáni országnak több európai egyetem segít, hogy létrehozhassák saját intézményvezetői továbbképzésüket. A 2013 decemberében elindított, négy évig tartó programban a szegediek is jelentős szerepet vállalnak.

Egy Európai Unió által finanszírozott programnak köszönhetően tanulhat 20-25 szerb iskolaigazgató a városban. A Kragujeváci Egyetem a fő pályázó, őket segíti több intézmény, így a Szegedi Tudományegyetem Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézete (SZTE KÖVI) is. - A mi feladatunk az volt, hogy tapasztalatunkkal, kutatási tudásunkkal segítsük, hogy a szerbek egy saját igazgatói mesterképzést kifejlesszenek – magyarázta a SZEGEDmának

Baráth Tibor

, az SZTE KÖVI vezetője. A szegediek hozzájárultak a program belső értékeléséhez, valamint a minőségbiztosítás kidolgozásához. A munka sikerrel járt, 2016-ban elkészült a program, Szerbiában akkreditálták, s megkezdődött a kipróbálása. Ez utóbbi részeként, a képzés zárásaként jöttek el városunkba, ahol egy hétig abban segédkeztek az egyetem kutatói, hogy az iskolafejlesztésben gyarapíthassák tudásukat a szerb tanárok. A balkáni állam pedagógusai két-két szegedi alapfokú és középfokú közoktatási intézményben jártak, ahol gyakorlati tapasztalatokról is konzultálhattak. A kiválasztott iskolák részt vettek a tanulószervezeti programfejlesztésben, hosszú távon elköteleződtek a program mellett, így a kockázatok és az eredmények is felmérhetőek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.