Egyetem

Az új történelemérettségi: ezekre figyelj!

Az új történelemérettségi: ezekre figyelj!

2017. május 6., szombat
Az új történelemérettségi: ezekre figyelj!
erettsegi_radnoti07_gs

Hasznos tanácsokat gyűjtöttünk az új érettségi feladatsorhoz. Hogyan kezdj bele az esszé megírásába? Milyen atlaszokat használhatsz? Ezekre a kérdésekre szedtük csokorba a választ.

„Biztos, hogy lesz benne reformáció, hiszen 500. évfordulója van

Luther

95 pontjának” – hallottuk egy elcsípett beszélgetésből. Úriember biztosra nem fogad, így itt üzennénk: ez a legenda minden évben előkerül, s megcáfolódik, ezért, ha igazán meg akarnák lepni a feladatok összeállítói a diákokat, akkor tényleg beletennék. Szerdán írják az ország középiskoláiban a történelemérettségiket. Az érettségi idén megújul, kevesebb esszéből lehet választani, viszont megjelennek újabb feladattípusok.

Mire figyelj a teszt megírása közben?

Egy sokszor elhangzó, s mégis gyakran elfelejtett tanács: olvassuk el a feladat leírását! Mire kérdez rá a feladat? Egy, vagy több helyes választ vár el? Ikszelni kell, aláhúzni? A forrásból történő átemelés helyett az érettségin általában értelmezést várnak el. Ne feledjük: a tantárgy neve történelem és állampolgári ismeretek. Javasoljuk, hogy ha valamire még időt szánsz, az az utóbbi téma legyen, mert tapasztalataink szerint erre nem mindig jut idő az oktatási intézményekben. 2010 és 2014 között több változtatás történt a magyar választási rendszerben, így egyes tankönyvek elavultak lehetnek. Az Európai Unió működése bonyolult, s persze ahogy nem keverjük össze a Homousion a Homoiusionazzal, úgy az Európa Tanácsot sem az Európai Tanáccsal. Új feladattípus mindkét szinten a komplex tesztfeladat, erre jár a legmagasabb pontszám, figyeljünk erre! Idézzük erről az OFI-t: „a feladat alkalmas lehet arra, hogy a vizsgázó egy vagy több forrás segítségével összetettebb, több kompetencia alkalmazását igénylő forráselemzést végezzen el egy adott témakörön belül”. Emelt szinten vizsgázóknak 90 perc helyett 100 perc jut a feladatokra.

Jaj, már az esszéknél tartunk!

Biztos, hogy jól választottál esszéket? Korábban csak a középszintnél volt „bolond biztos” az esszék kiválasztása, az idei évtől kezdve ez a kiváltság jár az emelt szinten érettségizőknek is. A korábbinál kevesebb esszéből lehet választani, s egyben kevesebbet is szükséges megírni. Középszint 8-ból 3 helyett, 4-ből 2, emelt szinten 10-ből 4 helyett 6-ból 3. Ismét tanácsoljuk, hogy olvasd el a feladat leírását. Az I. világháború utáni békerendszer hatásait kérdezik? Akkor ne írjuk le a frontok eseménytörténetét! Készíts vázlatot! Írd fel a fontosabb kulcsszavakat, pontokat! Kérdéses, hogy lesz-e elég időd piszkozatról átmásolni az esszé szövegét, ezért javasoljuk, hogy saját belátásod szerint takarékoskodj az idővel. Elsősorban a rendelkezésre álló teret használjuk ki, ha nyolc plusz sort húzunk, akkor a tanár nem vehet figyelembe mindent… Elhelyezted földrajzi térben és időben az esszét? Nem lett túl hosszú a bevezetés, vagy a befejezés? Megfelelő szakkifejezéseket használtál? Beépítetted a forrásokat (nem csak a szövegeseket)? Vontál le ezekből következtetést? Választ adtál a témakörben felmerülő kérdésekre? Van elég önálló gondolatod, amelyre pontot tudnak adni a javítás közben? (Mi megnéznénk a helyedben a mintafeladatok javítókulcsait is.) Úgy érzed teljes az esszé? A helyesírás is rendben? Szabatosan fogalmaztál? Ugye, nem hagytál benne rövidített szavakat? Tíz perccel kevesebb idő jut az esszékre emelt szinten, viszont megjelenik egy új feladattípus, a komplex esszé. Itt is ragaszkodjunk a két fentebbi bekezdésben javasolt szempontokhoz. Ez kiegészül azzal, hogy a különböző korszakokat érdemes összekötni, a különbségekre és a hasonlóságokra rámutatni.

Hol tesztelheted magadat?

Az

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet honlapján

három-három feladatsort találtok, ezek ingyenesen letölthetőek. Jelentek meg felkészítő kiadványok is, ezek változó színvonalúak, az általunk megvásárolt, az oktatási piacon ismert kiadó által összeállított kötetpár az 5400 forintos vételárért cserébe rengeteg pontatlanságot és tárgyi tévedést tartalmazott, a megírás sebessége erőteljesen a minőség rovására ment.

Milyen atlaszt használhatsz?

Az új, kronológiát nem tartalmazó atlaszok mellett a

CR-0082

,

CR-0062

és

MS-4116U

kódszámú atlaszok használhatóak (a linkeken a konkrét atlasz) - jövőre már az utóbbi három nem. A Történelemtanárok Egylete azt

javasolja

, ha szükséges, akkor inkább kérjétek kölcsön az alsóbb évfolyamosok atlaszát!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.