Egyetem

Töriérettségi 2016: Nem volt könnyű az idei feladatsor

Töriérettségi 2016: Nem volt könnyű az idei feladatsor

2016. május 4., szerda
Töriérettségi 2016: Nem volt könnyű az idei feladatsor
erettsegi_radnoti19_gs

Harmadik napjához érkezett az érettségi vizsgasorozat, ezúttal történelemből faggatták a diákokat. Idén az athéni demokrácia és az iszlám vallás került a középszintű érettségibe, valamint a magyar államalapításhoz a Rákóczi-szabadságharchoz kapcsolódó kérdések is felbukkantak. Továbbá a dualizmus korának etnikai viszonyai, az ország II. világháborúban betöltött szerepe, a Kádár-korszak és a magyarországi cigányság helyzete is helyet kapott a feladatsorban.

11.00 Vége a törinek

Fellélegezhetnek az érettségizők, befejeződött az idei történelem vizsga.

10.04 Holnap kezdődnek a nyelvi érettségik

Csütörtökön az angollal, pénteken a némettel folytatódik az érettségis sorozat. Cikkünkben lentebb megtalálják, mely tárgyakból, mikor írnak a diákok.

9.15 Javítókulcs a matekhoz

Az Oktatási Hivatal honlapjára felkerültek a tegnapi matekérettségi

javítási-értékelési útmutatói

. A központi írásbeli feladatsorok menü alatt megtalálható az emelt szintű vizsgasor megoldókulcsa is.

8.34 Felvilágosodás, Sztálin-éra, Rákosi-korszak

A második rész kifejtendő feladatokat tartalmaz: két magyar történelemhez és egy egyetemes történelemhez kapcsolódót kell választani. A diákok írhatnak a felvilágosodásról, illetve a Sztálin-éráról is, a magyar történelmet tekintve pedig az Erdélyi Fejedelemségről, Károly Róbertről, az 1848-49-es szabadságharcról és Mária Terézia koráról szóló forrásokat kaptak. A 20. századot a magyar történelem szekcióban a Rákosi-korszakhoz és Bethlen István miniszterelnökségéhez kapcsolódó feladat képviseli.

További érettségi időpontok: május 5. angol nyelv május 6. német nyelv május 9. nemzetiségi nyelv és irodalom május 10. informatika május 10. latin nyelv május 11. biológia május 11. társadalomismeret május 13. kémia május 13. földrajz május 17. fizika május 17. rajz és vizuális kult. május 18. eü alapism., szakmai előkészítő tárgyak május 19. francia nyelv május 19. filozófia május 20. spanyol nyelv május 23. olasz nyelv május 23. médiaismeret, dráma május 24. orosz nyelv május 24. gazdasági ism., katonai alapismeretek

8.26 Nem könnyű az idei feladatsor

Nem könnyű a történelem érettségi - írja az első infókat az eduline.hu oktatási portál. A 12 rövid választ igénylő feladatsorban számos forrás segíti a vizsgázókat, főleg különböző korok embereinek szociális helyzetére vonatkoznak a kérdések. Kaptak feladatot az athéni demokráciával és az iszlám vallással kapcsolatban, magyar történelemből az első feladat az államalapításhoz kötődik, később a Rákóczi-szabadságharc, a dualizmus korának etnikai viszonyai, az ország II. világháborúban betöltött szerepe, a Kádár-korszak és a magyarországi cigányság helyzete kapott helyet. Egyetemes történelemből a nagy földrajzi felfedezések időszakáról kaptak kérdéseket, de van még az ipari forradalom, az I. világháború szövetségi rendszerére vonatkozó kérdések, valamint a fejlődő országok jelenlegi problémáira vonatkozó kérdések is.

8.19 Elkezdődött, hamarosan jövünk a részletekkel

Összesen a 112 ezer érettségizőből 71645-en tesznek középszinten, valamint 6369-en emelt szinten történelemből érettségit - az Oktatási Hivatal adatai szerint. Utóbbi szerint a történelem a legkedveltebb emelt szintű tárgy. A középszintű írásbelire 180 percet kapnak a diákok, először 10-12 rövid feladatot kell megoldaniuk, ahol ügyelniük kell a szaknyelvre is. Szövegeket, diagramokat kell értelmezniük; tulajdonképpen forráselemzésből áll a vizsga. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint 60 százalékban magyar, 40 százalékban pedig egyetemes történelmet érintenek a feladatok. A feladatok 50 százalékát a XIX. és a XX. század történései adják. Az emelt vizsgára 240 percet kapnak a diákok, s bontásban írják a feladatlapokat: 90 percet kapnak az első részre, a maradékkal pedig az esszékérdéseknél gazdálkodhatnak.

Ilyen volt a vizsga tavaly

A tavalyi évben a középszintű érettségi második részében a Rákosi-korszak iparfejlesztését, az 1960-70-es évek életkörülményeit, Hunyadi Mátyás adópolitikáját, Szent István államszervezetét, a jobbágyfelszabadítást, II. Józsefet, Németország az első világháborúban és a felvilágosodás alapelveit érintették. Az első részben pedig a Nyugat-római birodalomról, a reformációról, a török hódításról, az osztrák-magyar kiegyezésről, a két világháború közötti Magyarországról, a második világháborútól a rendszerváltásig terjedő időszakról is faggatták őket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.