Egyetem

Megduplázta külföldi hallgatói létszámát az SZTE a Stipendium Hungaricum programban

Megduplázta külföldi hallgatói létszámát az SZTE a Stipendium Hungaricum programban

2015. július 31., péntek
Megduplázta külföldi hallgatói létszámát az SZTE a Stipendium Hungaricum programban
kulfoldi_diakok_08_gs

A Szegedi Tudományegyetem sikeres nemzetköziesítési tevékenységének köszönhetően több mint 120 külföldi hallgató kezdheti meg tanulmányait a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében az SZTE-n. Ez a létszám több mint kétszerese a 2014/15-ös tanévben a programnak köszönhetően felvett hallgatói létszámnak. Szegedre idén 23 országból érkezik diplomát adó képzésre hallgató, a legtöbben Indiából, az ösztöndíjasok kb. 30%-a érkezik onnan.

A szegedi egyetem 2013 óta vesz részt a Stipendium Hungaricum Magyarország Kormánya által, a „keleti és déli nyitás” külpolitikája jegyében alapított ösztöndíjprogramjában. A program (melyben teljes-és rész-képzésre érkező hallgatókat fogadnak a magyar felsőoktatási intézmények) célja többek között, hogy elősegítse a magyar felsőoktatás nemzetköziesítését, minőségfejlesztését, erősítse a magyar tudományos elit nemzetközi kapcsolatait, népszerűsítse a világban a versenyképes magyar felsőoktatást. A programban való részvétel az idei évtől már nem automatikus a felsőoktatási intézmények számára, arra az intézmények pályázat útján jelentkezhettek. A Szegedi Tudományegyetem a Nemzetközi Igazgatóság koordinációjával – a karokkal szoros együttműködésben – 2015. tavaszán sikeres pályázati anyagot nyújtott be, amelynek eredményeként az egyetem a 2015/2016. és a 2016/2017. tanévben is részt vesz a programban. Az SZTE sikeres nemzetköziesítési tevékenységének, valamint a bővülő nemzetközi kapcsolatrendszerének köszönhetően ezen ösztöndíjprogram keretein belül mintegy 300 külföldi hallgató adta be jelentkezését Szegedre, akik közül 123 főnek ítélte oda a Tempus Közalapítvány Kuratóriuma a Stipendium Hungaricum ösztöndíjat, közülük 110 hallgató kezdi meg tanulmányait idegen nyelvű képzésen, 13-an pedig magyar nyelvű képzésen. Ez a létszám több mint kétszerese a 2014/15-ös tanévben a program keretében felvett hallgatói létszámnak. A programban részt vevő összesen 36 küldő ország közül 23 országból érkezik intézményünkbe diplomát adó képzésre hallgató. A 2015-ben újonnan belépő India küldi a legtöbb hallgatót az SZTE-re, az ösztöndíjasok nagyjából 30 százaléka érkezik onnan. A küldő országok közül kiemelkedik még Japán, valamint Mongólia is, de érkezik hallgató például Tunéziából, Ecuadorból, Kínából vagy éppen Azerbajdzsánból is. Az előző tanévben a legtöbb hallgatót küldő országok Algéria, Kína és Jordánia voltak. A 2015/16-os tanévben a jelentkező hallgatók 8 kar több mint 10 idegen nyelvű alap- vagy mesterképzésére kerültek be, valamint (további) 9 doktori iskola is fogad ösztöndíjas hallgatókat az SZTE-n. Az alap- és mesterképzések tekintetében a legnépszerűbbek az Általános Orvostudományi Kar, a Gazdaságtudományi Kar, valamint a Természettudományi és Informatikai Kar idegen nyelvű képzései, a Doktori Iskolák képzései közül pedig a bölcsész és természettudományi területekre érkezik a legtöbb hallgató. A korábbi évekhez képest jelentősen nőtt az érdeklődés – az általános orvosképzésen túl – a gyógyszerész, a gazdaságtudományi és a természettudományos képzések iránt is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.