Egyetem

Fókuszban az alkohol: Szegeden a máj- és a hasnyálmirigy-betegségek vezető kutatói + FOTÓK

Fókuszban az alkohol: Szegeden a máj- és a hasnyálmirigy-betegségek vezető kutatói + FOTÓK

2014. november 22., szombat
Fókuszban az alkohol: Szegeden a máj- és a hasnyálmirigy-betegségek vezető kutatói + FOTÓK
konferencia02_gs

Több mint 15 országból érkezett több mint 100 elismert kutató részvételével rendeznek kétnapos világkongresszust a Novotel Hotelben.

Nagyszabású máj- és hasnyálmirigy-világkongresszusnak ad otthont Szeged, illetve a Szegedi Tudományegyetem ezen a hétvégén. Az évente megrendezendő „International symposium on alcoholic liver and pancreatic diseases and cirrhosis” (www.alpd2014.hu) konferenciát a National Institute of Health, a világ egyik legrangosabb kutatóintézete támogatásával a Novotel Hotelben tartják. Az eseményen neves külföldi egyetemek és kutatóintézetek (Oxford, NIH, Yale, UCLA stb.) legkiválóbb kutatói vesznek részt – több mint 15 országból száznál is több szakember érkezett –, a két nap alatt 12 szekcióban hangoznak el előadások. A konferencia fő témája az alkohol okozta máj- és hasnyálmirigy-betegségek kialakulása, továbbterjedése, kimondott célja pedig a klinikai területen, a gyógyításban, illetve az alapkutatásban dolgozók közötti fórum megteremtése. A legalább 60 különböző betegség kialakulásában szerepet játszó, évente több mint 3 millió ember halálát okozó alkoholizmus világszerte jelentős egészségügyi problémának számít, ezért a kiemelten fontos az alkohol káros hatásainak beható vizsgálata. Szegeden a kutatók a legfrissebb eredményeket mutatják be. A programot szombaton reggel a házigazdák nevében Kemény Lajos, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese és Bari Ferenc, az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánja nyitotta meg.

Maléth József,

a konferencia elnöke, az SZTE Általános Orvostudományi Kar tudományos segédmunkatársa a SZEGEDma.hu-nak elmondta: a hasnyálmirigy-daganat és -gyulladás ugyan nem tartoznak a leggyakoribb megbetegedések közé, de mégis különösen veszélyesnek számítanak, mivel egyelőre nem létezik ezekre hatékony terápiás megoldás, így magas a halálozási arányuk. Heves hasnyálmirigy-gyulladás esetében a betegek 20-30 százalékát nem tudják megmenteni, különösen, ha tartós sokszervi elégtelenségük is van, míg a daganatos páciensek legtöbbjét egy év alatt elveszítik. „Sok teendők van még az alapkutatásban és a klinikumban egyaránt, hogy minél több beteg életkörülményeit javíthassuk, illetve minél több beteget menthessünk meg. Mivel összetett betegségekről van szó, a kutatás Szegeden is számos vonalon folyik. Az alapkutatásban a betegségek kialakulásáért és továbbterjedésért felelős sejtszintű mechanizmusokat igyekszünk feltárni, illetve a hasnyálmirigyen belüli sejtek szerepét, azok interakcióit vizsgáljuk. Ami a terápiát illeti, olyan terápiás célpontokat kísérlünk meg azonosítani, melyeket gyógyszeresen meg lehet célozni. A klinikumban pedig azt próbáljuk megérteni, mi az, ami ténylegesen segít a betegeknek. A szegedi kutatócsoport fontos eredményeket ért és ér el, intenzív nemzetközi együttműködésekkel rendelkezik. Számos munkacsoporttal, egyetemmel tartjuk a kapcsolatot, és reményeink szerint ezen a rangos rendezvényen tovább tudjuk bővíteni a kooperációkat” – fogalmazott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.