Egyetem

Gyújtogatás lézerrel és mókás kísérletek a Fizika Napján + FOTÓK

Gyújtogatás lézerrel és mókás kísérletek a Fizika Napján + FOTÓK

2014. február 2., vasárnap
Gyújtogatás lézerrel és mókás kísérletek a Fizika Napján + FOTÓK
fizika_napja_mj 27

Az agykutatás optika módszerei, izgalmas kísérletek és lézeres bemutatók – többek között ezzel várta az érdeklődőket a Fizika Napja, ahol az is kiderült, miként lehet a tetoválásokat eltüntetni.

„Gyújtogassunk CO2 lézerrel” – invitálták az érdeklődőket a Fizika Napján a fizikus tanszékcsoport Dóm téri épületének alagsorába. „Azt szeretnénk bemutatni, hogy kicsit komolytalanabbul is lehet a fizikával foglalkozni. Bizonyos témákat, amelyek az iskolapadban ülve kicsit nehezen érthetőek, itt látványos és érthető módon ismertetjük meg a gyerekekkel, s így fel tudjuk kelteni az érdeklődésüket a fizika iránt” – fogalmazott

Hopp Béla

tanszékvezető. Gyorsan hozzátette, természetesen kontrolállt gyújtogatásról van szó. Elsősorban azt bizonyították be idén is, hogy a lézer nem csak anyagmegmunkálásra, hanem például orvosi beavatkozásokra is alkalmas vagy éppen gravírozásra is. „A lézer veszélyességével sokan nincsenek tisztában, például a boltokban kapható lézeres mutatópálcák veszélyeit sem ismerik, és az orvosi felhasználása sem közismert” – tette hozzá az MTA doktora, az optikai és kvantummechanikai tanszékvezető docense. Azt is megtudhattuk, miként lehet lézerrel eltávolítani a tetoválásokat, és a véráramlást is mérni lehetett lézerrel. Ez utóbbi az orvostudomány számára is hasznos, hiszen idejekorán felismerhetőek bizonyos eltérések, melyekből különböző betegségekre lehet következetni.

Szaszkó-Bogár Viktor

egy különleges és látványos szimulációt mutatott, amivel azt lehetett megnézni, miként is viselkedik egy elektron egy bizonyos struktúrában. A predoktori ösztöndíjas hallgató hozzátette, ez az anyagtudományokban hasznosítható, hiszen vannak olyan dolgok és folyamatok, amelyeket nem lehet kísérletekkel nyomon követni.

fizika_napja_mj 05

Természetesen előadásokkal is várták az érdeklődőket, a délelőtt folyamán a nagy földi áramlási rendszerek és az optikai módszerekkel zajló agykutatás rejtelmeibe vezették be a hallgatóságot, a szervezetünket érő elektromágneses sugárzások hatásairól is szó esett, akárcsak az ELI-ről.

Szalai Tamás

közkapcsolati felelős elmondta, kimondott célközönségük a középiskolások, akik pályaválasztás előtt állnak, nekik szeretnének minél többet megmutatni a fizika világából. „Örömmel tapasztaljuk, hogy a Fizika Napja igazi családi rendezvénnyé nőtte ki magát, külön készülünk mindig családosokra, rájuk ezúttal is mókás kísérletek vártak” – tette hozzá SZTE TTIK Fizikus Tanszékcsoport közkapcsolati felelőse. Nem-newtoni folyadékkal is voltak kísérletek, a kukoricakeményítőből és vízből álló elegy például szilárd, amíg a kezükben gyúrjuk, de amint abbahagyjuk, ismét cseppfolyóssá válik. Egy másik laborban lézeres kísérleteket tekinthettek meg a látogatók, de a Dóm téri épületben a csillagászat rejtelmes világának érdekességei is feltárultak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.