Egyetem

Új tehetséggondozó ösztöndíjakat adtak át a szegedi egyetemen + FOTÓK

Új tehetséggondozó ösztöndíjakat adtak át a szegedi egyetemen + FOTÓK

2013. november 22., péntek
Új tehetséggondozó ösztöndíjakat adtak át a szegedi egyetemen + FOTÓK
SZS20131121_tehetsegpont_dijatado_037

A Szegedi Tudományegyetem tíz hallgatója részesült ösztöndíjban november 21-én a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriumban, a támogatásokat a társadalmi felelősségvállalásban elkötelezett, Csongrád megyei – nagyrészt szegedi – vállalatok alapították.

Badó Attila

professzor, a Tehetségpont ösztöndíjaihoz forrásokat kereső Pro Talentis Universitatis Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta, vállalati partnereikkel olyan együttműködési szerződést kötöttek, melyek reménység szerint hosszútávon is biztosítják a tehetségek támogatását.

Nem lehetne jobb helyen

Szabó Gábor

, az SZTE rektora köszöntőjében úgy fogalmazott, a tehetségek támogatásának fontos állomása a mai alkalom. Kiemelte, egy nemzetközileg jegyzett kutatóegyetem nem működhet tehetséges hallgatók nélkül, akik amellett, hogy biztosítják a kutatói utánpótlást, egymástól is sokat tanulhatnak. A rektor emlékeztetett: a tehetséggondozás állandó folyamat. A szegedi egyetem jó gyakorlatát fémjelzi az is, hogy a napokban átadott Junior Prima Díjakból négyet itteni fiatal kutató kapott, egy ötödiket pedig egy itt végzett korábbi fizikushallgató. A támogató cégekhez fordulva Szabó Gábor hangsúlyozta, nagyra értékeli az egyetem a partnerséget. Mint mondta, a stabil gazdaság feltétele, hogy világszínvonalú vállalatok világszínvonalú oktatási-kutatási partnerekre támaszkodjanak – ennek egy jó jele a mostani támogatás, mely nem lehetne jobb helyen, mint egy tehetséggondozó programban.

Másfél milliós támogatás

Az ösztöndíjakat a rektor, a díjazott hallgatók karának dékánjai, dékánhelyettesei, valamint az alapító cégek képviselői adták át. A kiosztott támogatások összértéke mintegy másfél millió forint. FERROÉP – Pro Talentis Vállalati Ösztöndíjban részesült Kutus Bence (SZTE TTIK vegyész szakos hallgató) és Sinkó József (SZTE TTIK Fizika Doktori Iskola). Givaudan – Pro Talentis Vállalati Ösztöndíjat kapott Balázs Andrea (SZTE MK műszaki menedzser szakos hallgató), Papp Barbara (SZTE MK élelmiszermérnök szakos hallgató), valamint Szűcs Brigitta (SZTE MK élelmiszermérnök szakos hallgató). A Goodwill Pharma – Pro Talentis Vállalati Ösztöndíjat Lázár Bence András (SZTE ÁOK) vehette át. A Pick Szeged ösztöndíját szintén Papp Barbara kapta. TE-DI TRADE – Pro Talentis Vállalati Ösztöndíjat nyert Szűcs Sándor (SZTE GTK gazdálkodási és menedzsment szakos hallgató). A Szegedi Vízmű támogatásában Kerepes Leila (SZTE BTK pszichológia szak) és Szabó Renáta (SZTE TTIK biológus szak), valamint Varga Ákos János (SZTE ÁOK) részesült. Sinkó József, a Ferroép ösztöndíjasa kérdésünkre elmondta, nagy meglepetésként érte a díj. Az SZTE Fizika Doktori Iskola harmadéves PhD-hallgatója nagy feloldású optikai mikroszkópok fejlesztésével, illetve azok orvosi és biológiai területen való alkalmazásával foglalkozik, tevékenységét többek között köztársasági ösztöndíjjal és Apáczai Csere János-ösztöndíjjal ismerték el.

Ezért segítenek

Pásztor András, a TE-DI TRADE vezérigazgatója elmondta, maga is a Szegedi Tudományegyetem hallgatója volt. Azért támogatják a tehetségeket, mert meggyőződésük, hogy szükség van olyan jó szakemberekre, mint amilyeneket a szegedi egyetemen képeznek. A vezérigazgató azt is elárulta, hosszútávon akár munkaerőként is gondolnának a jó képességű hallgatókra. Bessenyei Zsolt, a Bonafarm cégcsoport szegedi regionális HR-vezetője hangsúlyozta, cégüknél az utóbbi években felgyorsult az utánpótlás-tervezés, így például vezetőképzéssel, tehetséggondozással, gyakornok- és ösztöndíjprogrammal is gondolnak a következő generációkra, egyre nagyobb számban szeretnének pályakezdő fiatalokat is foglalkoztatni. Horváth József, a Givaudan termelési vezetője úgy nyilatkozott, az ösztöndíjprogram egy jó ismerkedési lehetőség is a cég számára a potenciális jelöltekkel, azaz a jövőbeni lehetséges munkatársakkal – a vállalat folyamatos gyakornoki lehetőségeket kínál. „Meghatározó szegedi társaságként – árbevételünk jelentős része Szegedről származik –kötelességünk, hogy a szegedi tehetséggondozást szerény lehetőségeinkkel segítsük. A Szegedi Vízmű élő kapcsolatot ápol a Mérnöki Karral, és ez az este is arról győzött meg, mindenképpen jó helyre kerül a támogatás” – mondta el a díjátadón Istókovics Zoltán, a Szegedi Vízmű Zrt. vezérigazgatója.

Arany Mihály

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.