Egyetem

NFM: elkészült a Nemzeti Űrstratégia

NFM: elkészült a Nemzeti Űrstratégia

2013. október 11., péntek
NFM: elkészült a Nemzeti Űrstratégia
puli_holdjaro_mj-007

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) előkészítette a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Nemzeti Űrstratégiát, amelyet a közeljövőben a kormány elé terjeszt, és amelynek fontos szerepe van abban, hogy Magyarország az Európai Űrügynökség (European Space Agency - ESA) tagja lehessen.

Az űrügynökségi csatlakozással a magyarországi vállalkozásoknak lehetősége nyílik a további együttműködésre a legnagyobb európai űrtechnológiai cégekkel. A belépéssel egyidejűleg az ESA összes ipari tendere megnyílik a magyar cégek előtt, emellett szélesedik a részvétel lehetősége a különféle oktatási programokban is: az ESA ösztöndíjakat, továbbképzéseket nyújt a magyar szakemberek részére. Az NFM MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében számolt be a Magyar Űripari Klaszter (HUNSPACE) konferenciájáról, amelynek fővédnöke

Vályi-Nagy Vilmos

infokommunikációért felelős államtitkár volt. A tárca a közleményben idézi

Solymár Károly Balázs

infokommunikációért felelős helyettes államtitkárt, aki emlékeztetett arra, hogy a kormány az idén kezdeményezte a csatlakozási tárgyalások megkezdését az Európai Űrügynökséghez. Az űrügynökség tanácsa várhatóan a jövő héten dönt a kérdésben, így akár már idén megrendezhetik az első tárgyalási fordulót - tette hozzá a fejlesztési tárca helyettes államtitkára. A szerdán Budapesten tartott nemzetközi szakmai találkozón az Európai Űrügynökség képviselői, illetve a cseh, a lengyel, a román, a szlovák és az észt űripar szakemberei osztják meg az ESA-tagsággal kapcsolatos tapasztalataikat a hazai szakmai közönséggel. Magyarország 2003-ban vált az Európai Űrügynökség Európai Együttműködő Államává (ECS, European Cooperating State, EEÁ). Ezt a státuszt az ESA a csatlakozás előtt álló országok számára hozta létre. Az öt évre tervezett program során a magyar intézmények, kis- és középvállalkozások lehetőséget kaptak bizonyos európai űrprojektekben való részvételre. Magyarország felkészültségét jól mutatja, hogy az ESA első Európai Együttműködő Állama volt. 2007-ben az akkori magyar kormány úgy döntött, hogy az egyezmény lejártakor a teljes jogú ESA-tagság helyett a megállapodás újabb 5 évre szóló meghosszabbítását kéri. Időközben a régió országai közül Csehország, Románia, majd Lengyelország is teljes jogú taggá vált. Az együttműködői státusz azonban korlátozott részvételt biztosít az ESA programjaiban, az ebből nyerhető előnyök messze elmaradnak a teljes jogú tagságéitól. Erre tekintettel a nemzeti fejlesztési miniszter előterjesztésére a kormány 2013-ban kezdeményezte a csatlakozást előkészítő tárgyalások megkezdését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.