Egyetem

Százmilliókat spórolhatott a szegedi egyetem - véget ért a szénszünet

Százmilliókat spórolhatott a szegedi egyetem - véget ért a szénszünet

2013. január 7., hétfő
Százmilliókat spórolhatott a szegedi egyetem - véget ért a szénszünet

A Szegedi Tudományegyetemen két hét takarékossági "szénszünet" után folytatódik a vizsgaidőszak, a kényszerpihenőre azért volt szükség, mert tavaly november elején az állam 814 millió forintot zárolt az SZTE költségvetéséből.

Az energiatakarékossági intézkedés révén december 21-én 12 órától január 6. 10 óráig tartott a téli szünet, az időszakra összesen öt munkanap esett. Ez alatt az időszak alatt zárva maradt a legtöbb egyetemi épület, csak a gyógyászati és közoktatási feladatokat ellátó intézmények használatát biztosították. Az egyetemi épületekben a fűtést 10 fokra szabályozták vissza január 6. 10 óráig, amikortól a műszaki munkatársak folyamatosan visszaállították a hőmérsékletet a normál üzemi hőfokra. Az érintett öt munkanap kiesése miatt az SZTE vezetése egy héttel meghosszabbította a vizsgaidőszakot, ami egyébként idén – az elmúlt 6 évhez képest – egy héttel hamarabb is kezdődött, ugyanis az őszi szemeszterben a két egymást követő hosszú hétvége miatt nem volt őszi szünet.

150-220 milliós spórolást reméltek

A kényszerleállással az intézmény az időjárás függvényében 150-220 millió forintnyi megtakarítást várt. Ismeretes, már tavaly télen is tartott az SZTE egyhetes szénszünetet, akkor ez 85,4 millió forintos spórolást jelentett, ami mintegy 40 alkalmazott éves juttatásának felel meg (az egyetem éves költségvetése 60 milliárd forint).

Erdélyi Evelyn

, a József Attila Tanulmányi és Információs Központ (JATIK) igazgatónője portálunknak elmondta, a TIK-ben a szénszünet alatt 13-15 fokon tartották az épületet, de az időjárás is kedvezett most nekik, hiszen az ünnepek alatti napos időkben olyan is volt, hogy nem kellett fűtéssel rásegíteniük az előírt hőfok tartására. Az igazgatónő elmondta, a pontos megtakarítást még most számolják, de az bizonyos, hogy milliós nagyságrendű spórolás sikerült elérniük. Nemcsak a fűtés, hanem az üzemeltetés szüneteltetése is hozzájárult ehhez, hiszen például takarítani sem kellett az épületben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.