Egyetem

Dalba foglalt citromsavciklus - rendhagyó biokémia-előadást tartottak debreceni diákok + FOTÓK, HANG

Dalba foglalt citromsavciklus - rendhagyó biokémia-előadást tartottak debreceni diákok + FOTÓK, HANG

2012. november 26., hétfő
Dalba foglalt citromsavciklus - rendhagyó biokémia-előadást tartottak debreceni diákok + FOTÓK, HANG

Citrátkör, tudománytörténet és elénekelt citromsavciklus – a Szent-Györgyi Albert tanulmányi verseny győztes csapata, a debreceni Tóth Árpád Gimnázium diákjai és felkészítő tanáruk tartott rendhagyó biokémia-órát másodéves medikusoknak.

A csapat az október 26-án lezárult Szent-Györgyi-versenyen nyerte el a jogot arra, hogy értékes tárgyjutalmak, valamint egy cambridge-i látogatás mellett egy rendhagyó előadást tarthasson az egyetemen.

Dux László

, az előadásra lehetőséget biztosító Biokémiai Intézet tanszékvezető professzora portálunknak elmondta, ez az alkalom szépen kapcsolódik a Szent-Györgyi-örökséghez. Mind az előadók, mind a hallgatóság számára érdekes és stimuláló lehetőség, hogy a diákok maguk beszéljenek a citrátkörről.

Kötetlenül

Maga a téma azért is fontos, mert Szent-Györgyi Albert a Nobel-díjat is részben az ezzel kapcsolatos munkáiért kapta. A professzortól megtudtuk, az előadóknak nem szabtak semmilyen megkötést a felkészülésben, hiszen a versenyen is magasszintű tudásról tettek tanúbizonyságot. Hozzátette: reméli, a diákok számára is ösztönző, életre szóló élményt jelentett az előadás. A debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban régi hagyományai vannak a kémia és a biológia oktatásának – mondta el az előadás kezdetén a csapat felkészítő tanára, Gőz József. Az témát három diák – Árva Hédi, Kolostyák Zsuzsanna és Kovács Dániel – előadásában úgy állították össze, hogy az egyetemi színvonalhoz igazodjon, és a 17-18 éves diákok számára is hasznos legyen.

Szent-Györgyi köre

A citrátkör vagy citromsavciklus a sejtek alapvető fontosságú anyagcsere-folyamataiban játszik fontos szerepet. Az előadás tudománytörténeti részében elhangzott: a kutatók mindig is kíváncsiak voltak arra, hogy mik építik fel az élő szervezeteket. A 20. századi technikai, valamint kvantumfizikai fejlődése tette lehetővé, hogy molekuláris szintű vizsgálódásokat folytassanak a szakemberek. Így került az érdeklődés középpontjába a sejtlégzés, mellyel a ’30-as években Szent-Györgyi is foglalkozott. Az út nem volt éppen rövid, először a svéd Thunberg 1906 és 1920 közötti kísérletei kezdték feltárni ezt a területet, ő több mint hatvan anyag oxidációját vizsgálta. Szent-Györgyi a fumársav-katalízis szerepének felismerésével tett hozzá a „körhöz”, a ’30-as években pedig Hans A. Krebs megalkotta a citrátkör első változatát. Ugyanakkor Ochoa és Lynen vizsgálódásai is nélkülözhetetlenek voltak ahhoz, hogy Krebs végül leírta a teljes kört, amiért 1953-ban Nobel-díjat kapott – a citromsavciklust máig Szent-Györgyi–Krebs-ciklusként is emlegetik.

Picike borfaló

Az óra végén Gőz József néhány – többnyire szegedi medikusoktól származó – tanulás-módszertani tippet is adott a hallgatóknak az anyag könnyebb elsajátításához. Így például megtudhatták a résztvevők, mi köze a citrátkörhöz a „picike borfalónak”. A legnagyobb sikert mégis a tanár és egy kollégája által írt nyolcstrófás költemény aratta, mely a citromsavciklus legfontosabb reakcióit szedi versbe, és melyet Gőz József elő is adott – Szegedhez kapcsolódva stílszerűen – a „Kiskutya, nagykutya nem ugat hiába” dallamára. Dux professzor megjegyezte, ő maga is sokszor mondta már el előadáson a citrátkört, de ez a megzenésített verzió vert minden eddigi próbálkozást. Hallgassa meg a megzenésített citromsavciklus első három versszakát!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.