Egyetem

November 1-től kinevezik a tankerületi igazgatókat

November 1-től kinevezik a tankerületi igazgatókat

2012. október 31., szerda
November 1-től kinevezik a tankerületi igazgatókat

November 1-től kinevezik a tankerületi igazgatókat, ezzel újabb fontos állomáshoz érkezik a köznevelési intézmények állami fenntartásba vételének folyamata - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Hoffmann Rózsa

jelezte: 198 tankerületi igazgatóra tettek javaslatot, közülük közel 170-en még ma megkapják az értesítést is. A többieket a jövő héten értesítik - közölte. Kiemelte: a januártól esedékes változtatásokkal, az intézmények állami fenntartásba vételével nagyobb állami felelősség- és garanciavállalás valósul meg. Az állami irányítás, fenntartás alapvetően szakmai irányítást jelent, ebbe beletartozik a pedagógusok, oktató-nevelő munkát segítők bérének, járulékainak központi biztosítása, a taneszközellátás, a külső szakmai ellenőrzés biztosítása, szakmai továbbképzések koordinálása. A települési önkormányzatok szerepe a köznevelési feladatokhoz kapcsolódó ingó- és ingatlanvagyon tulajdonosaként való működtetése lehet, valamint a működtetéshez kapcsolódó munkavállalók, alkalmazottak munkabérének, juttatásainak finanszírozása. Az oktatási államtitkár szerint a következő két hónap elegendő lesz arra, hogy az átadás-átvétel folyamatát gördülékenyen előkészítsék az önkormányzatok és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ között. Az átalakításokból a szülők, gyermekek reményeik szerint semmit nem éreznek majd - erősítette meg Hoffmann Rózsa.

Marekné Pintér Aranka

, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnöke elmondta: 874-en jelentkeztek a 198 tankerületi igazgatói álláshelyre. Kiemelte: nagyon sok jól felkészült, tapasztalt szakember közül választották ki végül a tankerületi vezetőket. Szólt az Országgyűlés előtt lévő átadás-átvételi törvényről is. Jelezte: november 15-ig kell az önkormányzatoknak döntést hozniuk, hogy tudják-e a működtetést vállalni. Azoknak kell nyilatkozatot tenni, akik az alaphelyzettől eltérő döntést hoznak, azaz a háromezer fő alatti településeknek a működtetés vállalásáról, az ennél nagyobbaknak az állami feladatkörbe való átadásról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.