Egyetem

Elősegítheti az internet a szexfüggőség kialakulását

Elősegítheti az internet a szexfüggőség kialakulását

2012. október 26., péntek
Elősegítheti az internet a szexfüggőség kialakulását

Szinte az internet közkinccsé válásával egyidejű a probléma, hogy az óriási lehetőségek mellett milyen veszélyeket rejt a világháló a „nem kívánatos” kategóriáktól (vírusok) a felnőtt tartalmakig. A szex- és pornóoldalak a függőség kérdését is felvetik.

Bárkiből lehet függő, ha felvesz egy viselkedésmintát. Például ha rendszeresen fogyaszt alkoholt, akkor előbb-utóbb elkezd a függőség kialakulni. A hangsúly a rendszerességen van – hívta fel a figyelmet

Benák-Tömöri Judit

klinikai szakpszichológus, szexuálpszichológus, szexuálterapeuta, aki a XI. Szegedi Pszichológiai Napokon tartott előadást a témában. Nem egy nap vagy egy hónap alatt alakul ki a dependencia. Ha viszont valaki nap mint nap az interneten lóg, akkor előbb-utóbb pótszerré kezd válni az életében – magyarázta portálunknak a szakember.

Nem csak személyiség vagy gyakoriság kérdése

Érdekes, nem is feltétlenül személyiségjegyeken múlik a dolog, jóllehet a szakirodalom nevesíti a dependens típusú személyiségek jellemzőit, mint az önbizalomhiány, a félénkség, a problémákkal való nehéz megküzdés. Ők azok az emberek, akiknek kell valami vagy valaki, ami vagy aki támaszként, „pótszerként” van jelen az életében. Azonban ezen jegyek nélkül is kialakulhat pornófüggőség – hangsúlyozta a klinikus szakpszichológus. A pótcselekvés gyakorisága sem feltétlenül jó mutató. A pszichiátria szerint valami akkor válik kórossá, ha az egyéb tevékenységek rovására megy. A szakember elmondta, jól szemlélteti ezt például a gyerekkori maszturbáció. A legtöbb szülő megijed akkor, ha például 3-6 éves kislánya az asztal sarkához dörgölőzik. Ha ez hetente egyszer történik, még nem feltétlenül kell aggódni, akkor válik komoly problémává, ha nem csinál más, a fejlődéshez szükséges tevékenységet, mint például nem játszik – így a pszichológus. Hasonlóképpen, ha már valaki a pornón keresztül éli meg a valóságot, az probléma: nem megy el ismerkedni a lányokkal, mert fél a helyzettől, sokkal egyszerűbb, ha otthon többször maszturbál egy pornófilm közben. Vagyis a funkcióromláson van a lényeg, amely a normalitás rovására megy – összegzett Benák-Tömöri Judit.

Függő vagyok, ments ki innen!

A pszichológus arról is beszélt, az emberek általában nem szokták felismerni, hogy függővé váltak, kicsi a belátásuk. Ha valaki mégis rádöbben, lehet találni segítő oldalakat is az interneten, de a szakember tapasztalata szerint ha az illető saját erejéből szeretne megszabadulni pótcselekvésétől, általában kudarcot vall. „Nem látják azt az összefüggést, hogy nem lehet valamit elvenni, hogy helyette ne adjunk valami teljesen mást. Valami más pótcselekvésre van szükség, ami nem rombolja az illetőt” – fejtegette portálunknak Benák-Tömöri Judit. Hozzátette: ugyanakkor ezzel együtt általában még mindig félénk, bizonytalan személyiséggel állunk szemben, vagyis az alapprobléma – hogy nem tud kialakítani normális kapcsolatokat – nem fog megoldódni. Ekkor jönnek a visszaesések. Érdekes, gyakran meg tudják állni, hogy ne nézzenek pornót akár három hónapig is, de amint egy negatív dolog történik, azonnal visszaesik arra a szintre, ahol három hónapja volt. Ha ezt is felismeri, általában külső segítséget kér, mert a gyökerét kell rendezni a problémának.

Még több függő

A szakember azt is kiemelte, a pornófüggőség a szexfüggőség része. A pornófüggőknél a viselkedésterápia eszközeit alkalmazzák, azaz egy teljesen új viselkedési mintát kell megtanulnia a páciensnek. A pornónézés egy rögzült cselekvés, amelyet bizonyos tényezők, ingerek automatikusan kiváltanak. Az első lépés az, hogy azonosítják ezeket, és utána jöhet a viselkedésterápia. Benek-Tömöri Judit portálunknak azt is elmondta, volt már olyan esete, mikor a terápia egyes elemeinek megismerése után a páciens úgy gondolta, hogy most már egyedül is boldogul, és otthagyta a szakembert az első találkozás után. Így azonban elvész a kontroll: az illető több hónap után tért vissza, mondván, hogy nem jó a módszer, pedig éppen a rendszeres konzultáció alkalmával tudják kielemezni, min bukik el a delikvens. Arra a kérdésre, hogy a pornófüggőség „történetében” milyen „újítást” hozott az internet, a szakember úgy fogalmazott: ha nem lenne internet, kevesebb lenne a függő…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.